“Dünyada bizi durduracak hiçbir güç yok”

“Dünyada bizi durduracak hiçbir güç yok”

ABONE OL
23:08 - 09/04/2024 23:08
“Dünyada bizi durduracak hiçbir güç yok”
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu Salı günü yaptığı açıklamada, İsrail’in Gazze’nin güneyindeki Refah kenti dahil Hamas tugaylarını ortadan kaldıracağını ve İsrail’i durduracak hiçbir gücün olmadığını kaydetti.

Netanyahu, “Dünyada bizi durduracak hiçbir güç yok. Bunu yapmaya çalışan pek çok güç var, ancak bunun bir faydası olmayacak, çünkü bu düşman yaptıklarından sonra bunu bir daha asla yapmayacaktır ” şeklinde konuştu.

Başbakan Netanyahu Pazartesi günü yaptığı açıklamada da Gazze’nin Mısır’la olan güney sınırında yer alan ve Hamas güçlerinin bölgedeki son kalesi olduğunu söylediği Refah kentine kara saldırısı için bir tarih belirlendiğini kaydetmişti.

Netanyahu, dünkü açıklamasında, “Bu zafer Refah’a girmeyi ve oradaki terörist taburları ortadan kaldırmayı gerektiriyor. Bu gerçekleşecektir. Bir tarih var” ifadelerini kullanmıştı.

ABD ise Netanyahu’nun bu sözlerini derhal kınamış, Savunma Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Sabrina Singh, “Refah’a yönelik operasyonları desteklemediğimizi çok açık bir şekilde ifade ettik” demişti.

Sabrina Singh, “Refah’ta barınan bir milyondan fazla Filistinli siville ilgili önemli insani kaygılar göz önüne alındığında, orada herhangi bir operasyonu nasıl yürüteceklerine dair inandırıcı bir plan görmek istiyoruz” demiş ve İsrail’in “ortaya koyduğu resmi bir planı görmediklerini” belirtmişti.

Refah, Gazze’nin kuzeyindeki evlerinin bulunduğu mahalleleri enkaza çeviren aralıksız İsrail bombardımanları nedeniyle yerlerinden edilen bir milyondan fazla Filistinli sivilin son sığınağı.

Yiyecek, su ve barınak sıkıntısı çeken Filistinli siviller, Refah’ta çaresizlik içinde sıkışıp kalmış durumda. Yabancı hükümetler ve örgütler, Refah’ın kan gölüne dönmesinden korkuyor ve İsrail’e, şehre saldırmaması çağrısında bulunuyor.

İsrail’in amacının rehineleri serbest bırakmak ve Hamas’a karşı zafer kazanmak olduğunu söyleyen Netanyahu, Refah’a yönelik herhangi bir saldırı için net bir tarih vermedi.

Hamas’ın 7 Ekim’de ele geçirdiği 253 kişiden 133’ü halen rehin tutuluyor. Müzakereciler olası bir anlaşmanın ilk aşamasında yaklaşık 40 kişinin serbest bırakılacağından söz ediyor.

Gazze’deki sağlık yetkilileri Salı günü yaptıkları açıklamada, altı aydır devam eden çatışmalarda 33 bin 360 Filistinli’nin öldüğünü söyledi. Bölgedeki 2,3 milyon insanın çoğu evsiz ve birçoğu da açlık tehlikesiyle karşı karşıya.

İsrail’den “Gazze’ye yardımlar daha hızlı giriş yapıyor” açıklaması

İsrail, yardıma erişimin arttırılması yönündeki uluslararası baskıların ardından yardımların Gazze’ye daha hızlı bir şekilde ulaşmaya başladığını belirtiyor. Ancak Gazze’ye ulaşan yardım miktarı tartışmalı. Birleşmiş Milletler bu miktarın Gazze’deki insani ihtiyaçların karşılanması için gereken asgari miktardan hala çok daha az olduğunu kaydediyor.

Mısır’daki Kızılay yetkilileri de son günlerde Gazze’ye yardım akışında bir artış olduğunu belirterek Pazartesi günü 350’den fazla, Pazar günü ise 258 kamyonun Gazze’ye geçtiğini söyledi. Yetkililer, bu sayının genellikle 200’den az olduğu son haftalara kıyasla daha fazla olduğunu belirtti.

Ancak Birleşmiş Milletler’in Gazze’deki yardım kuruluşu UNRWA, Pazartesi günü 223 kamyonun giriş yaptığını, bunun da günlük 500 kamyon ihtiyacının yarısından az olduğunu söyledi.

UNRWA Salı günü yayınladığı günlük durum raporunda “Gazze’ye giren insani yardım malzemelerinin hacminde ya da kuzeye erişimde önemli bir değişiklik olmadığını” belirtti.

Öte yandan uluslararası kuruluşlar tarafından desteklenen Filistinli acil durum ekipleri, İsrail güçlerinin aylar süren çatışmalardan sonra çekilmesinin ardından Gazze Şehri’ndeki El Şifa Hastanesi’nin ve Gazze’nin güneyindeki harabeye dönmüş Han Yunus kentinin enkazını taradı.

Hamas tarafından yönetilen Gazze Sivil Acil Durum Hizmetleri’nin sözcüsü Mahmud Basal, ekiplerin şimdiye kadar hastane ve çevresindeki mahallelerle Han Yunus’ta öldürülen 409 Filistinli’nin cesedini çıkardığını söyledi. İsrail, El Şifa’nın militan üssü olarak kullanıldığını iddia ediyor, ancak Hamas bunu reddediyor.

Uluslararası yardım çağrısında bulunarak kazı ekipmanı ve araçları isteyen Mahmud Basal, kurtarma görevlilerinin, yakınlarının kayıp olduğunu ve enkaz altında kalmış olabileceklerini bildiren ailelerin çağrılarına yanıt verdiğini söyledi.

İsrail askeri baskıyı sürdürüyor

Hamas tarafından yönetilen medya ofisi ve sağlık görevlileri, İsrail’in Gazze Şeridi’nin merkezindeki Al-Maghazi kampında bir belediye binasına düzenlediği hava saldırısında belediye meclisi başkanı Hatem Al-Ghamri ve diğer dört sivilin öldüğünü bildirdi.

İsrail ordusu yaptığı açıklamada, Hamas’ın Maghazi Taburu’nda İsrail’e roket fırlatan askeri bir görevli olarak tanımladığı Ghamri’yi ortadan kaldırdığını söyledi.

Hamas medyası, İsrail’in Deyr El-Balah’ta bir eve düzenlediği hava saldırısında bir Filistinli’nin öldüğünü, 20 kişinin yaralandığını kaydetti.

Refah’ta ise bir insansız hava aracından atılan füzenin bir kişiyi öldürdüğü ve birkaç kişiyi yaraladığı belirtildi.

Hamas: “İsrail’in ateşkes önerisi taleplerimizi karşılamıyor ancak öneriyi değerlendiriyoruz”

Öte yandan Hamas, Salı günü yaptığı açıklamada, İsrail’in Gazze’deki savaşta ateşkes önerisinin Filistinli militan grupların taleplerinin hiçbirini karşılamadığını, ancak teklifi daha fazla inceleyeceğini ve yanıtını arabuluculara ileteceğini bildirdi

Teklif, Gazze’de yedinci ayına giren yıkıcı savaştan bir çıkış yolu bulmayı amaçlayan Kahire’deki görüşmelerde Mısırlı ve Katarlı arabulucular tarafından örgüte iletilmişti.

Yaptığı açıklamada İsrail’in yeni ateşkes önerisinin taleplerini karşılamadığını söyleyen Hamas, “Hareket (Hamas) halkımıza yönelik saldırganlığa son verecek bir anlaşmaya varmakla ilgileniyor. Buna rağmen İsrail’in tutumu uzlaşmaya yanaşmamaya devam ediyor ve halkımızın ve direnişimizin taleplerinin hiçbirini karşılamıyor” dedi.

VOA tarafından geçilen “Dünyada bizi durduracak hiçbir güç yok” haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. “Dünyada bizi durduracak hiçbir güç yok” haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan “Dünyada bizi durduracak hiçbir güç yok” haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.