Dünya Kupası Öncesinde Diplomatik Gerilim

Dünya Kupası Öncesinde Diplomatik Gerilim

ABONE OL
09:21 - 08/11/2022 09:21
Dünya Kupası Öncesinde Diplomatik Gerilim
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

FIFA 2022 Dünya Kupası’na geri sayım sürüyor. 20 Kasım-18 Aralık tarihlerinde, 32 takımın katılımıyla düzenlenecek turnuvaya ev sahipliği yapmaya hazırlanan Katar’a yönelik eleştiriler de devam ediyor.

Son olarak Almanya İçişleri Bakanı Nancy Faeser’in, Katar’ın insan hakları sicilini eleştirmesi iki ülke arasında diplomatik gerginliğe neden oldu.

Katar Dışişleri Bakanlığı, Feaser’ın sözlerine tepki göstererek Almanya’nın Doha Büyükelçisi’ni, Dışişleri Bakanlığı’na çağırdı ve protesto notası verdi.

Dışişleri Bakanı Muhammed bin Abdurrahman Al-Thani de ülkesine yönelik eleştirileri “iki yüzlülük” olarak nitelendirdi. Bakan, Almanya’nın bir yandan kendileriyle enerji işbirliği yaparken diğer yandan eleştirdiğini söyledi.

Katar’ı geçen hafta ziyaret eden Almanya İçişleri Bakanı Nancy Faeser, döndükten sonra verdiği bir demeçte, LGBT’liler için güvenlik garantileri talep ederek “Katar 2022 FIFA Dünya Kupası’na ev sahipliği yapmak için esasında uygun değil” şeklinde konuşmuştu.

Öte yandan Rusya’nın Ukrayna’da savaş başlatması sonrasında Alman hükümeti, bu yıl ilkbahar aylarında Katar’dan enerji almak için girişimde bulundu.

Federal Ekonomi Bakanı Robert Habeck, Katar Emiri Şeyh Tamim Bin Hamad Al-Thani ile enerji alanında uzun süreli işbirliği yapılması ve Katar’dan sıvılaştırılmış gaz (LNG) satın alınması konusunda uzlaştı. Almanya’nın yanı sıra İtalya ve Avusturya da Katar ile enerj alımı konusunda el sıkıştı.

Katar’a boykot çağrıları uzun bir zamandır gündemde

Almanya’da farklı çevreler uzun süredir, Ortadoğu’da bu organizasyona ev sahipliği yapan ilk Arap ülkesi olan Katar’da düzenlenecek Dünya Kupası’nın, boykot edilmesini gündeme getiriyorlar.

Katar’ın inşa edilen 12 stadyumun yapımı için uzakdoğulu işçileri 12 saat ve çok düşük ücretle çalıştırdığı, köle muamelesi yaptığı ve gerekli önlemler alınmadığı için 6 bin 500’ün üzerinde işçinin yaşamını yitirdiği haberleri üzerine Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, Dünya Kupası’nın boykot edilmesini istemiş, kendisinin kesinlikle maçlara gitmeyeceğini açıklamıştı.

Katar hükümetinin yalanlamadığı bu rakamların açıklanmasından sonra boykot konusunda tüm ülkede ve özellikle futbol çevrelerinde şiddetli bir tartışma patlak verdi.

Katar’a bir başka eleştiri LGBT hakları konusunda

Katar’la ilgili en çok konuşulan konulardan biri de, ülkenin LGBT’lere yönelik ayrımcı politikalarından Batılı ziyaretçilerin yaşayabileceği yasal sorunlar.

Ülkede eşcinsellerin yasal koruması olmadığı gibi, LGBT eylemler yasak. Trans bireyler hakkında ise yasalar belirsiz durumda. Katar yönetiminin, turnuva esnasında LGBT’yi temsil eden gökkuşağı bayraklarına müsade etmeyeceklerini açıklaması tartışmaları alevlendirdi.

Eşcinselliğini ilan eden, Alman milli takımının eski oyuncularından Thomas Hitzlsperger bu bağlamda Katar’a yönelik eleştirilerin meşru olduğunu söyledi ve “Katar eleştirilerle yüzleşmek zorunda, çünkü konu insan haklarıyla ilgilidir. Bunu kültür ya da din ile açıklayamazsınız” şeklinde konuştu.

Alman milli takımı kaptanı ve takımın kalecisi Manuel Neuer ise LGBT’lerle dayanışma için turnuvada gökkuşağı renkli kol bantı takacağını açıkladı.

Geride kalan haftalarda oynanan Alman futbol ligi Bundesliga’da da çok sayıda takımın taraftarları, Katar’ı hem işçi ölümleri hem de LGBT konusunda eleştirdikleri ve boykot çağrısında bulundukları pankartlarla dikkat çekti.

Almanya dışından da gelen eleştirel tepkilerin artması üzerine FIFA 2022 Katar Dünya Kupası’nın CEO’su Nasır el-Khater, “Tüm taraftarların Katar’ın dünyadaki en güvenli ülkelerden biri olduğundan emin olmasını isterim. Her dinden, cinsel yönelimden ve ırktan taraftarın burada kabul edileceğinden kimsenin şüphesi olmasın” şeklinde bir açıklama yaptı ve Dünya Kupası’nı ziyaret eden LGBT ve destekçilerinin ayrımcılığa maruz kalmayacağını söyledi.

Bu yatıştırıcı açıklamanın ardından, son olarak FIFA 2022 Katar Dünya Kupası’nın tanıtım yüzü olarak bilinen eski Katarlı futbolcu Halit Salman’ın açıklamaları Almanya’da şok etkisi yarattı.

Salman, ZDF televizyonuna verdiği demeçte eşcinselliğin “haram” olduğunu söylerken çocuklarının eşcinselleri görmesini istemediğini belirterek “LGBT bireyler bence ruhen sağlıklı değil” dedi. Açıklamalar, Alman medyasında büyük yankı ve tepki buldu.

Bu gelişmeler Almanya’da yakından izlenirken ülke çapında kamuya açık alanlarda Dünya Kupası yayınları iptal edildi.

Daha önce yapılan Dünya Kupası turnuvalarında, örneğin Berlin’deki Brandenburg Kapısı gibi ülkenin popüler noktalarında kurulan devasa ekranlarda maçları birlikte izlemek mümkündü.

VOA tarafından geçilen Dünya Kupası Öncesinde Diplomatik Gerilim haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Dünya Kupası Öncesinde Diplomatik Gerilim haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Dünya Kupası Öncesinde Diplomatik Gerilim haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.