Dünya en sıcak mart ayını yaşadı

Dünya en sıcak mart ayını yaşadı

ABONE OL
12:41 - 09/04/2024 12:41
Dünya en sıcak mart ayını yaşadı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Avrupa Birliği’nin iklim değişikliği izleme servisine göre geçtiğimiz Mart, tüm dünyada kaydedilen en sıcak mart ayı oldu.

AB’nin Copernicus İklim Değişikliği Servisi (C3S) tarafından yayınlanan aylık bültende, geçen ayın ortalama yüzey hava sıcaklığının 14,14 derece olduğu belirtildi.

İklim Değişikliği Servisi ayrıca, Mart ile geride kalan son 12 ayın, dünyada şimdiye kadar kaydedilen en sıcak 12 aylık dönem olduğunu belirtti.

Nisan 2023’ten Mart 2024’e kadar küresel ortalama sıcaklık, 1850-1900 yıllarındaki sanayi öncesi dönemdeki ortalamanın 1,58 derece üzerinde kaydedildi.

C3S Direktör Yardımcısı Samantha Burgess Reuters’e verdiği demeçte, sıcaklığın endişe verici olduğunu belirterek, “Aydan aya bu tür kayıtlar görmek bize iklimimizin hızla değiştiğini gösteriyor” dedi.

2023 ise, 1850’den beri tutulan küresel sıcaklık kayıtlarında dünyanın en sıcak yılı oldu.

Brezilya’nın Sao Paulo kentinde Mart ayında yaşanan sıcak hava dalgası sırasında bir kadın şemsiye ile kendini güneşten koruyor.

Yüksek sıcaklıklar bu yıl başında Venezuela’da çok sayıda orman yangınına, Güney Afrika’da ise kuraklığa ve milyonlarca insanın açlıkla karşı karşıya kalmasına neden oldu.

C3S, aşırı sıcaklığın birincil nedeninin insan kaynaklı sera gazı emisyonları olduğunu açıklarken, sıcaklıkları yükselten diğer faktörler arasında Büyük Okyanus’ta yüzey sularını ısıtan hava dalgası El Nino’nun da yer aldığını belirtti.

C3S, El Nino’nun Mart ayında hafiflediğini ancak buna rağmen, dünyanın ortalama deniz yüzeyi sıcaklığının rekor seviyeye ulaştığını bildirdi.

Londra’daki Imperial College Grantham Enstitüsü’nden iklim bilimci Friederike Otto, “Isınmanın ana nedeni fosil yakıt emisyonlarıdır” dedi.

Otto, bu emisyonların azaltılmaması halinde gezegenin ısınmaya devam edeceğini ve bunun da daha fazla kuraklığa, yangına, sıcak hava dalgalarına ve şiddetli yağışlara yol açacağını söyledi.

VOA tarafından geçilen Dünya en sıcak mart ayını yaşadı haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Dünya en sıcak mart ayını yaşadı haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Dünya en sıcak mart ayını yaşadı haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.