Draghi’nin ‘Diktatör’ Suçlamasına Ankara’dan Tepki

Draghi’nin ‘Diktatör’ Suçlamasına Ankara’dan Tepki

ABONE OL
20:57 - 09/04/2021 20:57
Draghi’nin ‘Diktatör’ Suçlamasına Ankara’dan Tepki
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Avrupa Birliği (AB) Konsey Başkanı Charles Michel ile Komisyon Başkanı Ursula von der Leyen’in Ankara ziyareti sırasında, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın yanına sadece Michel oturmasıyla ortaya çıkan protokol krizi sonrasındaki diplomatik tartışma devam ediyor.

İtalya Başbakanı Mario Draghi, von der Leyen’in kanepede oturmak zorunda kalmasına sert bir dille tepki göstererek Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı ‘diktatör’ olarak nitelendirdi. Draghi’nin sözlerinin ardından İtalya’nın Ankara’daki büyükelçisi Dışişleri Bakanlığı’na çağırıldı.

Draghi, krizin büyümesine neden olan, dün yaptığı açıklamasında, Erdoğan’ın von der Leyen’e yönelik davranışını doğru bulmadığını, von der Leyen için oldukça “utandırıcı bir durum” olduğunu söyledi ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’a atfen, “Mecburen işbirliği yapmak durumunda olduğumuz bu diktatörlere, farklı vizyon ve görüşleri ifade ederken çok açık olmak ve iyi koordinasyon gerekiyor” şeklinde konuştu.

Draghi’nin bu ifadelerinin ardından İtalyan Büyükelçi Massimo Gaiani, Türk yetkililerce Dışişleri Bakanlığı’na çağrıldı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu bununla ilgili olarak Twitter üzerinden paylaştığı mesajında, “Atanmış İtalya Başbakanı Draghi’nin kabul edilemez popülist söylemini ve seçimle göreve gelmiş Cumhurbaşkanımız hakkındaki çirkin ve hadsiz ifadelerini kuvvetle kınıyor, kendisine iade ediyoruz” ifadelerini kullandı.

“AB tarafının talepleri doğrultusunda oturma düzeni planlanmıştır”

Salı günü Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ev sahipliğinde AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ve Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel ile yapılan görüşmede Erdoğan’ın yanında sadece tek bir koltuk olması ve buraya Michel’in oturmasıyla ilgili olarak, görüşmenin ardından Von der Leyen’in ofisinden tepki geldi.

Çarşamba günü von der Leyen’in sözcüsünden yapılan açıklamada, salonda iki Avrupalı yönetici varken oturabilecekleri tek koltuk bulunmasından kaynaklandığı ve bu durumun Komisyon Başkanı von der Leyen açısından rahatsızlık yarattığı belirtildi.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ise bu eleştirilere yanıt olarak, “Türkiye’de yapılan görüşmelerde uyguladığı protokol Türk misafirperverliğiyle uygulanır. Bu ziyarette de böyle oldu. Cumhurbaşkanımızın makamında yapılan görüşmede uygulanan protokolde AB tarafının talepleri karşılanmıştır, talepleri doğrultusunda oturma düzeni planlanmıştır, nokta… Türkiye ithamları olmasaydı bu kadar net açıklamayacaktık. Protokol birimlerimiz önceden bir araya geldi ve onların telkinleri ve talepleri karşılanmıştır” ifadelerini kullandı.

Diğer taraftan, yerini von der Leyen’e bırakmamakla eleştirilen Konsey Bakanı Charles Michel de, sosyal medya hesabından Fransızca ve İngilizce olarak bir açıklama yaparak, ziyaretin aylar süren diplomatik bir çalışma sonrası, büyük emekler verilerek hazırlandığını söyledi ve görüşmenin asıl amacının protokolle ilgili bu kriz nedeniyle “gölgelenmiş” olmasından üzüntü duyduğunu ifade etti.

Michel, “Doğru olanı yapmak için Türk makamlarının protokol kurallarını katı bir şekilde yorumlaması, Komisyon Başkanına farklı muamele, hatta daha geri muamele uygulandığı görüntüsü verdi. Benim de bu duruma karşı duyarsız olduğum izlenimini uyandırdı. Bunların hiçbiri benim duygularım, temel saygı ilkeleri ya da gerçeklikle ilgili değildir. Ancak Ursula ve ben, ev sahiplerimizle kamuoyu önünde durumu daha da kötüleştirmemek için, ziyaretimizin özüne uygun siyasi tartışmaya ayrıcalık tanımayı seçtik. Burada esas olan Erdoğan ile kadın hakları, İstanbul Sözleşmesi ve ifade özgürlüğü gibi temel değerlerimizin savunulması üzerine yaptığımız konuşmaydı” dedi.

VOA tarafından geçilen Draghi’nin ‘Diktatör’ Suçlamasına Ankara’dan Tepki haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Draghi’nin ‘Diktatör’ Suçlamasına Ankara’dan Tepki haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Draghi’nin ‘Diktatör’ Suçlamasına Ankara’dan Tepki haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.