Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanlığı koltuğunda 1695 gün sonra ilk seçilmiş başkan

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanlığı koltuğunda 1695 gün sonra ilk seçilmiş başkan

ABONE OL
16:41 - 08/04/2024 16:41
Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanlığı koltuğunda 1695 gün sonra ilk seçilmiş başkan
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

AK Parti adaylarının geçen hafta il ve ilçe seçim kurullarına yaptığı itirazların karara bağlanmasının ardından seçimi kazanan DEM Partililer mazbatalarını almaya başladı. DEM Parti’nin (Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi) seçilmiş resmi başkanı Serra Bucak ile Eş Başkan olarak görev yapacak olan Doğan Hatun ve bazı ilçe belediye başkanları mazbatalarını almak üzere Diyarbakır İl Seçim Kurulu’na gitti.

DEM Parti yöneticileri ile birlikte mazbatalarını alan başkanlar, Dağ Kapı Meydanı’nda bekleyen partililerle biraraya geldi.

İki eş başkan daha sonra bekleyen grupla birlikte belediye binasına doğru yürümeye başladı. Alkış ve zılgıtlar eşliğinde devam eden yürüyüşe DEM Partili bazı milletvekilleri de eşlik etti. Eş başkanlar çiçeklerle karşılandı.

Eş Başkanlar daha sonra partililerle birlikte belediyeye kadar yürüdü.

Burada bir açıklama yapan Eş Başkan Serra Bucak, mazbatalarını almaya gittikleri saatlerde bile kayyumun meclis toplantısı yaptığını belirterek, yapılan hukuksuz işlemlerin hesabının sorulacağını söyledi.

Belediyeyi halkla birlikte yöneteceklerini ifade eden Bucak, “Biz bir söz vermek istiyoruz, kendimizi de, kentimizi de demokratik, çoğulcu, katılımcı tüm Diyarbakır halkıyla hep birlikte yöneteceğiz. Önümüzdeki 5 yıl bir daha irademizi gasp edemeyecekler. Önümüzdeki 5 yıl burası halkın, toplumun belediyesi olacak, kapısı sizlere her daim sonuna kadar açık olacaktır” dedi.

Eş Başkanlara yüzlerce kişi belediyeye kadar eşlik etti.

Daha sonra söz alan Doğan Hatun da yerlerine kayyum atanan önceki belediye başkanlarının yarım bıraktıkları projeleri tamamlayacaklarını söyledi.

Kentte yaşayan herkese eşit hizmet götüreceklerini söyleyen Hatun, “Belediyemizin gücünün halkımızın hizmetinde kullanılması için çalışacağız. Bu şehri yeniden kalkındıracağız. Biz size güveniyoruz siz de bize güvenin. 5 yıl burada hizmette olacağız. 5 yıl halkımıza hizmet edeceğiz. Amed’de (Diyarbakır) yaşayan 2 milyon kişinin hepsi bizim halkımızdır, hepsine hizmet edeceğiz. Bizimle ilgili kimse bir şey söylemesin. Biz söz veriyoruz 2 milyonun hepsi bizim halkımızdır, bu başarı 2 milyona kutlu olsun” diye konuştu.

Eş Başkanlar belediye önünde çiçeklerle karşılandı

Eş başkanlar daha sonra belediye binasına girerek görevi devraldı.

Böylelikle dönemin HDP üyesi Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Selçuk Mızraklı’nın görevden alındığı 19 Ağustos 2019’dan sonra başkanlık koltuğuna ilk kez seçilmiş bir isim oturdu.

Belediye Meclis binasında kutlamaları kabul eden eş başkanları, bundan sonra belediye meclis toplantılarının televizyonlardan canlı yayınlanacağını söyledi.

Kürt siyasetinin yönetimindeki belediyelere ilk kayyum atamalarından sonra 2019 yılında yapılan yerel seçimlerde, HDP’den aday olan Selçuk Mızraklı seçilmişti.

Uzun süre mazbatasını alamayan Mızraklı, 16 Nisan 2019’da göreve başlamıştı.

Kutlamaları kabul ettikten sonra belediye binasını gezen Mızraklı, kayyumun yaptırdığı özel banyoyu görünce şaşırmıştı. Mızraklı’nın paylaştığı kayyumun mermer kaplı banyosunun görüntüleri uzun süre tartışılmıştı.

Mızraklı’nın, kayyumun görev süresinde 1 ton 600 kilo fıstıklı kadayıf aldığı yönündeki açıklamaları da kamuoyunda yankı bulmuştu.

Ancak Mızraklı yaklaşık 4 ay görevde kalabildi. 19 Ağustos 2019 tarihinde İçişleri Bakanlığı’nın kararıyla Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk ve Van Büyükşehir Belediye Başkanı Bedia Özgökçe Ertan ile birlikte görevden alındı.

Daha sonra HDP’li 58 belediyenin 52’sine kayyum atandı. 6 belediyenin ise yetkileri kaymakamlara devredildi.

CHP’li Tanrıkulu’dan kayyum memurlara uyarı

Bu arada eş başkanlar görevi devralmadan önce belediye binası önünde açıklama yapan CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, atanmış memurlardan oluşan belediye meclisinin apar topar toplantıya çağrıldığını söyledi.

Toplantının gündeminin belli olmadığını ve hangi kararların alınacağının bilinmediğini savunan Tanrıkulu, toplantıya katılan memurları uyardı.

Toplantıda belediyenin mal varlıklarının devredilmesi halinde, suç duyurusunda bulunacağını ifade eden Tanrıkulu, “Memurları buradan uyarıyorum, Diyarbakır Milletvekili olarak uyarıyorum ve bir hukukçu olarak uyarıyorum. Diyarbakır’ın mal varlığına karşı ve bu kente karşı son kararlarınızla eğer suç islerseniz, idari, mali ve hukuki olarak ben de peşinizde olacağım. Diyarbakır Adliyesi burada, dilekçemi yazacağım ve Diyarbakır halkına karşı son kararlarınızla eğer suç işlerseniz, bu kentin mal varlığını devrederseniz veya ranta ilişkin işlemler yaparsanız, evrakları yok ederseniz Diyarbakır Milletvekili olarak hukuki, idari ve adli olarak sizler hakkında gerekli işlemleri yaparım. Bugün için bu adliyeden sonuç alır mıyım almaz mıyım bilmiyorum ama mutlaka kayıtlara da geçiririm, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin hafızasına yerleştiririm” dedi.

Tanrıkulu, “Önünüze gelen evrakları imzalamayın, son kararlarınızla bu kente karşı suç işlemeyin ve Diyarbakır’ın mal varlığını çalmayın ve başka yerlere devretmeyin” çağrısı yaptı.

VOA tarafından geçilen Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanlığı koltuğunda 1695 gün sonra ilk seçilmiş başkan haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanlığı koltuğunda 1695 gün sonra ilk seçilmiş başkan haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanlığı koltuğunda 1695 gün sonra ilk seçilmiş başkan haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.