Derin Yoksulluk Siyaset Odağında

Derin Yoksulluk Siyaset Odağında

ABONE OL
13:52 - 08/04/2022 13:52
Derin Yoksulluk Siyaset Odağında
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun “Çocukların beslenme hakkının korunmasını konuşmak üzere Et ve Süt Kurumu’ndan randevu istediğini” söylemesinin ardından AKP, kamu eliyle uygun fiyatlı et satışı yapılacağını açıkladı.

Kılıçdaroğlu, bugün gittiği Et ve Süt Kurumu’na ise “randevusu olmadığı” gerekçesiyle alınmadı.

CHP lideri dün akşam, “Çocukların beslenme hakkının korunmasını konuşmak üzere Et ve Süt Kurumu’ndan randevu istedim. Herhalde bir yerlerden izin alamadılar ki ses yok” diyerek, gıda fiyatlarındaki artışa tepkisini gösterdi.

Et ve Süt Kurumu ise, Kılıçdaroğlu’nun randevu talebine geri dönüş yapıldığı kaydederek, “Randevu talebine 07.04.2022 tarihinde (Perşembe günü) geri dönülmüş, ‘Tarım ve Orman Bakanımız Prof. Dr. Vahit Kirişci ile görüşmeniz daha uygun olur, zira sizlerin muhatabı kendisidir. Bakanımız gerekli görürlerse görüşmeye bizleri de davet eder’ cevabı verilmiştir. Kılıçdaroğlu’nun verilen bu cevaba rağmen Et ve Süt Kurumunun önüne gelerek basın açıklaması yapmasını kamuoyunun takdirine bırakıyoruz” açıklaması yaptı.

Kılıçdaroğlu, daha önce Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ve Milli Eğitim Bakanlığı’nın kapısına gittiği gibi bugün de Et ve Süt Kurumu’nda olacağını duyurdu.

Bu açıklamanın ardından Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi, TRT Haber canlı yayınında, kamu eliyle yüzde 15-20 oranında ucuz et satışı yapılacağını açıkladı.

Bunun için Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimat verdiğini kaydeden Kirişçi, şöyle konuştu:

“Et fiyatları konusunda etin kaynağı olan olan yem, bir kilo etin yüzde 70’ini yemin kendisi oluşturur. Süt hayvancılığında da aynıdır bu. 1 kilo süt ile 1.3 kg yem almalı deriz. Türkiye’nin gerek büyükbaş gerek küçükbaş konusunda hiçbir problemi yok. Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatlarıyla Ramazan ayı boyunca vatandaşlarımız ucuz et yesin diye market ortalamalarının yüzde 15-20 altında, önce Et Süt Kurumu’nun 18 satış mağazasında ve devamında da Tarım Kredi marketlerinin 150’sinde bugün itibarıyla et satışlarımız başlamış durumda. Ramazan ayında vatandaşlarımız etlerini alabilsinler arzusu içindeyiz.”

“Çocuklarımızın beslenme hakkı milli mesele”

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu ise, dün akşam kamuoyuna ilan ettiği üzere bugün randevu talebine olumlu yanıt alamadığı Et ve Süt Kurumu’na gitti.

Kurum kapısında güvenlik görevlisi “Randevunuz olmadığı için sizi içeri alamıyorum” dediği Kılıçdaroğlu, beraberinde Derin Yoksulluk Ağı Kurucusu Hacer Foggo ile birlikte kapı önünde basın açıklaması yaptı.

“İyi beslenme bir haktır”

Kılıçdaroğlu, “Bugün Et ve Süt Kurumu’nun önündeyim; burada olmamın temel nedeni çocukların haklarını savunmak. Kadın milletvekilleri ile beraberim, tüm anneler çocuklarının iyi beslenmesini isterler. İyi beslenme bir haktır, bunu sağlayacak olan sosyal devlettir. Bütün çocukların yeterli beslenmeleri gerekir. Tarım Bakanı dün katıldığı bir programda ‘Türkiye’de aç ve açıkta kimse yok’ diyor. Tarım Bakanı’nın dünyadan, Türkiye gerçeklerinden haberi yok” dedi.

Kılıçdaroğlu ayrıca “Çocuklarımızın beslenme hakları için Et ve Süt Kurumu’na gittik. Öğün atlamak zorunda kalan çocuklarımızın kursağından et ve süt geçsin diye gittik. Çocuklarımızın yeterli beslenme hakkı artık milli öncelik meseledir” diye konuştu.

Foggo: “Çocuklar yaşını göstermiyor, bodur kalıyor”

Derin Yoksulluk Ağı Kurucusu Hacer Foggo da, Türkiye’deki çocuklarda kansızlık gibi sorunlar ortaya çıktığını belirterek, “Güneydoğu’da çocukların çoğu bodur, bu da yetersiz beslenme demek. Yoksulluk ve açlık yok demek, bunu inkar etmek yanlış. Yoksulluğun olmaması benim temel hedefim, ben böyle bir dönem görmedim. Her girdiğim evde beslenme yetersizliği yüzünden gelişim bozukluğu olan çocuklar var. Cep telefonunu soracağınıza fakir mahallelerdeki çocukların kaç yaşında olduğunu sorun. Açlık var arkadaşlar, ben Türkiye’nin her yanında geziyorum ve siz de bu sokaklarda olun. Ya da gelin birlikte gezelim. Sayın Genel Başkanım’ın sözleri ile buradayım ‘Hiçbir çocuk yatağa aç girmeyecek’ ve biz o son çocuğu bulana kadar çalışacağız” ifadelerini kullandı.

“Beşli çeteye değil çocuklara harcayın”

Foggo’nun ardından tekrar söz alan CHP lideri Kılıçdaroğlu, “Saray’a açık bir çağrı yapıyorum: Beşli çeteye verilen dolarların en azından binde birini yoksul ailelerin çocukları için harcasalar hiçbir çocuk yatağa aç girmeyecek. Süt üreticileri perişan, markete gittiğiniz zaman bir kutu sütü 15 liradan alıyorsunuz, bir kilo kıyma 98 lira oldu. Hangi asgari ücretli kıyma alabilecek? Hangi asgari ücretli aile çocuğuna düzenli süt alabilecek? Bu nedenle daha önce yaptığımız gibi bayramdan sonra Millet’in Sesi Mitingleri’ne yeniden başlayacağız. Saray ne kadar duyar bilmiyorum ama benim yaptığım çağrı bu halkın refahı içindir, siyaset kurumunun halkın gözünde saygın olmasını sağlamak içindir. Ben Türkiye’nin itibarını ve saygınlığını korumak istiyorum. Et ve Süt Kurumu çiftçi ve üreticinin yanında olmalı. Bu nedenle çağrımı yineliyorum: Beşli çeteye sağlanan imkanların binde birini üreticiye verirseniz bu ülkede hiçbir çocuk yatağa aç girmez” açıklamasında bulundu.

VOA tarafından geçilen Derin Yoksulluk Siyaset Odağında haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Derin Yoksulluk Siyaset Odağında haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Derin Yoksulluk Siyaset Odağında haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
Tüm Yorumlar (1)
  • Mert

    Amerika’nın son dönemde Ortadoğu’da neden olduğu felâketler, kendini çöküşün eşiğine getirmiştir. Kim ne söylerse söylensin; İkinci Dünya Savaşından sonra kurulan küresel (liberal kapitalizm) düzen çöküyor. Bu çöküşü durdurmak mümkün değildir!
    Bu çöküşün önünde kimse duramayacaktır!
    İşte Allah bu sebeple insanı kendisiyle aynı yolda yürümeye çağırır. Doğruluk ve dürüstlüğe çağırmak ve yürümek de budur!
    Tarih boyu Firavun’ un olduğu yerde, uydurulmuş bir din ve ona inanan bir halk daima olmuştur. Fakat unutulmasın ki, her Firavunun gelmesiyle birlikte bir Musa’da gelmiştir!
    Allah hiçbir milleti zulmetmek için yaratmadı. Lakin o milleti veya kavmi yaptıkları kötülüklerinden dolayı cezalandıracaktır.
    Allah, her şeye gücü yetendir. Bu gücü O’na dışarıdan biri yüklememiştir. Allah sevgi ve merhameti kendi zatına farz, adaleti de kendi üzerine vacip kılmıştır.

    Yanıtla
    +0
    -0