Cumhuriyetçiler Trump’ın Colorado’da ön seçim pusulasından çıkarılmasını Anayasa Mahkemesi’ne taşıyor

Cumhuriyetçiler Trump’ın Colorado’da ön seçim pusulasından çıkarılmasını Anayasa Mahkemesi’ne taşıyor

ABONE OL
01:52 - 29/12/2023 01:52
Cumhuriyetçiler Trump’ın Colorado’da ön seçim pusulasından çıkarılmasını Anayasa Mahkemesi’ne taşıyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Colorado eyaletindeki Cumhuriyetçi Partililer, Eyalet Yüksek Mahkemesi’nin eski Başkan Donald Trump’ı diskalifiye ederek eyaletin ön seçim pusulasından çıkarması kararını, ABD Anayasa Mahkemesi’nde temyize götürdü.

Temyiz başvurusu, Colorado Eyaleti Yüksek Mahkemesi’nin 19 Aralık’ta Trump’ı 6 Ocak 2021’deki Kongre baskınında oynadığı rol gerekçesiyle ön seçim pusulasından diskalifiye etme kararı almasını izliyor.

Yüksek Mahkeme, ABD Anayasası’nın “ayaklanma ya da isyana karışan” herhangi bir kişinin seçimle kamu görevine gelmesini yasaklayan maddesi uyarınca Trump’ı Colorado ön seçim pusulasından çıkarma kararı almıştı.

Colorado’daki Cumhuriyetçi Partililer’i muhafazakar hukuk bürosu Amerikan Hukuk ve Adalet Merkezi’nden avukat Jay Sekulow temsil ediyor.

Cumhuriyetçi Parti’nin başkan adaylığı yarışını önde götüren Trump’ın kendi temyiz başvurusunu da yapması bekleniyor. Yüksek Mahkeme, temyiz başvurusu yapması halinde, Trump’ın adının oy pusulasında kalacağını kaydederek kararı 4 Ocak’a kadar askıya almıştı.

Trump’ın ön seçim pusulasından çıkarılması kararı, tarihte ilk kez ABD Anayasası’nın “diskalifiye edilme maddesi” olarak bilinen 14’üncü ek maddesi 3’üncü fıkrasının, bir başkan adayının bu mevki için yeterlilik sahibi olmadığına hükmetmede kullanılması anlamına geliyor.

3’e karşı 4 oyla alınan karar, bir alt mahkeme yargıcının Trump’ın destekçilerini şiddet eyleminde bulunmaya teşvik ederek isyana dahil olduğu, ancak başkan olarak Anayasa’nın 14’üncü maddesi altında diskalifiye edilebilecek bir “ABD memuru” olmadığı yönündeki hükmünü geri çevirmişti.

Colorado Eyalet Yüksek Mahkemesi, Trump’ın Kongre baskınında şiddet eylemlerini kışkırtma rolünün isyana katılma olarak sayılacağı ve başkanlık makamının Anayasa’nın isyanla ilgili maddesini de kapsadığı yönünde karar almıştı.

Mahkemeler, Trump’ı başka eyaletlerde ön seçimlerden uzak tutmayı amaçlayan çeşitli davaları reddetti. Minnesota Yüksek Mahkemesi, Trump’ın Cumhuriyetçi Parti’nin eyalet ön seçimlerinden diskalifiye edilmesi çabasını reddetti; ancak başkan olarak hizmet etmek için genel uygunluk ve yeterliliği konusunda bir karar vermedi.

VOA tarafından geçilen Cumhuriyetçiler Trump’ın Colorado’da ön seçim pusulasından çıkarılmasını Anayasa Mahkemesi’ne taşıyor haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Cumhuriyetçiler Trump’ın Colorado’da ön seçim pusulasından çıkarılmasını Anayasa Mahkemesi’ne taşıyor haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Cumhuriyetçiler Trump’ın Colorado’da ön seçim pusulasından çıkarılmasını Anayasa Mahkemesi’ne taşıyor haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.