Cumhuriyetçi Partili Jim Jordan Temsilciler Meclisi Başkanlığı oylamasının ilk turunu geçemedi

Cumhuriyetçi Partili Jim Jordan Temsilciler Meclisi Başkanlığı oylamasının ilk turunu geçemedi

ABONE OL
09:35 - 18/10/2023 09:35
Cumhuriyetçi Partili Jim Jordan Temsilciler Meclisi Başkanlığı oylamasının ilk turunu geçemedi
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Cumhuriyetçi Parti’nin aşırı sağcı kanadından Ohio eyaleti Temsilciler Meclisi üyesi Jim Jordan, Temsilciler Meclisi Başkanlığı için yapılan ilk tur oylamada yeterli sayıda oy toplamayı başaramadı. Ancak yeni tur oylamaların Jordan muhaliflerini yorması bekleniyor.

Eski Başkan Donald Trump’ın en ateşli destekçilerinden biri olan Jordan, oylamada 200 oy toplayabildi ve Temsilciler Meclisi Başkanı seçilmesi için gereken 217 oyun gerisinde kaldı. Temsilciler Meclisi’ndeki 212 Demokrat Partili’nin tamamı ise liderleri Hakeem Jeffries’e oy verdi.

Jordan’ın kendi partisi içindeki muhaliflerinin kaçının yeni tur oylamalarda Jordan aleyhine oy kullanmaya devam edeceği net değil.

Uzun yıllar boyunca kendi partisinin liderlerine karşı mücadele eden Ohio temsilcisi Jordan, Temsilciler Meclisi Başkanı seçilmesi halindeyse ABD başkanlık sıralamasında Başkan Yardımcısı’nın ardından ikinci sırada yer alacak.

Temsilciler Meclisi’nde çoğunluğa sahip Cumhuriyetçiler, Jim Jordan’ı, 3 Ekim’de kendi partilileri tarafından Temsilciler Meclisi Başkanlığı’ndan uzaklaştırılan Kevin McCarthy’nin yerine aday göstermişti.

New York eyaletinden Temsilciler Meclisi üyesi Cumhuriyetçi Partili Elise Stefanik, Jordan’ı başkanlık görevine aday gösterdiği konuşmasında, “O bir vatansever, Önce Amerika diyen ve en zorlu mücadeleleri kazanan bir savaşçı” ifadelerini kullandı.

Cumhuriyetçi Parti’den altı üye Kevin McCarthy’ye, yedi üyeyse Steve Scalise’e oy verdi. Üç partili, geçen Ocak ayında emekli olan Lee Zeldin’e oy verirken birer Cumhuriyetçi de Tom Cole, Tom Emmer ve Thomas Massie’yi destekledi.

Hem McCarthy hem de Scalise, Jordan için oy kullandı.

Cumhuriyetçi Parti bünyesindeki iç çekişmeler, İsrail ve Ukrayna’ya destek ve Amerikan hükümetinin bütçesi gibi acil meselelerin Temsilciler Meclisi’nde ele alınamamasına neden oluyor.

Aşırı sağcı Temsilciler Meclisi Özgürlük Grubu’nun kurucularından Jordan, siyasi kariyerinin büyük çoğunluğunu gerek kendi partilileri gerekse Demokrat Partililer’le çatışarak Kongre’de kutuplaştırıcı bir güç olarak geçirdi. Ancak yine de geçen hafta Cuma günü Cumhuriyetçi Parti’nin Temsilciler Meclisi Başkanı adaylığını alarak partisi içindeki eski muhaliflerinden destek arayışına girdi.

Temsilciler Meclisi’nde 221 Cumhuriyetçi, 212 Demokrat Partili bulunuyor. Demokrat Partililer’in tamamının Jordan aleyhine oy kullanması bekleniyordu.

Jim Jordan’ın, kendisine direnen Cumhuriyetçi Partililer’e baskı uygulamak amacıyla birkaç tur oylama yapması bekleniyor. Benzer bir dinamik Kevin McCarthy’nin Temsilciler Meclisi başkanı seçilmesi sürecinde de yaşanmış ve McCarthy, dört gün içinde 15 tur oylama yapıldıktan sonra bu göreve seçilmişti.

Jordan’ın müttefikleri, muhafazakar seçmenleri Jordan muhaliflerine baskı uygulamaya çağırdı.

Yeterince destek sağlayamaması durumunda Cumhuriyetçi Parti’den yeni yüzler, Jordan’a rakip olabilir. Temsilciler Meclisi Başkanlığı’nı geçici olarak yürüten Patrick McHenry ve Cumhuriyetçi Parti’nin Temsilciler Meclisi’ndeki üç numaralı ismi Tom Emmer, bu göreve talip olmak için yarışa katılabilir.

Destekçileri, Jordan’ın hükümet harcamalarında kesintiler ve Cumhuriyetçi Parti’nin diğer önceliklerinin etkili bir savunucusu olacağını söylüyor.

‘Trump’ın işini yapıyor’

Temsilciler Meclisi’ndeki Demokrat Partililer ise liderleri Hakeem Jeffries için oy verdi. Jordan’ı aşırılık yanlısı olarak tanımlayan Demokrat Partililer, Ohio temsilcisinin eski Başkan Donald Trump’ın talimatları doğrultusunda hareket edeceğini düşünüyor.

Demokrat Partili Pete Aguilar, yaptığı konuşmada, Jordan’ın Temsilciler Meclisi Başkanı seçilmesinin Amerika’nın düşmanlarına, “Demokrasiye zarar vermek isteyen insanların olağanüstü güçle ödüllendirildiği” mesajı vereceğini söyledi.

Adının açıklanmasını istemeyen bir Demokrat Partili’ye göre Hakeem Jeffries, şu anda Temsilciler Meclisi Başkanlığı’nı geçici olarak yürüten Patrick McHenry’ye daha fazla güç sağlayacak partilerüstü bir anlaşma önerisi getirdiğini söyledi.

Muhafazakar medyada sık sık boy gösteren Jim Jordan, eski Başkan Trump’ın 2020 başkanlık seçimlerinde seçimin hileli olduğu şeklindeki asılsız iddiasını paylaşıyor. Temsilciler Meclisi Yargı Komisyonu’nun başkanı olan Jordan, Başkan Joe Biden aleyhine açılan azil soruşturmasını yürütüyor. Demokratlar, soruşturmanın temelsiz olduğunu savunuyor.

Jordan aynı zamanda 2013 ve 2018 yıllarındaki hükümet kapanma süreçlerinin de mimarıydı.

Siyasete atılmadan önce Ohio State Üniversitesi’nde güreş antrenörlüğü yapan Jim Jordan, eski öğrencileri tarafından 2018 yılında güreş takımının doktorunun güreşçilere uyguladığı cinsel tacize göz yummakla suçlanmıştı. Jordan bu suçlamaları reddetmiş, Ohio State’te açılan soruşturma da Jordan’ın cinsel tacizden haberi olduğuna ilişkin hiçbir kanıt ortaya koyamamıştı.

VOA tarafından geçilen Cumhuriyetçi Partili Jim Jordan Temsilciler Meclisi Başkanlığı oylamasının ilk turunu geçemedi haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Cumhuriyetçi Partili Jim Jordan Temsilciler Meclisi Başkanlığı oylamasının ilk turunu geçemedi haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Cumhuriyetçi Partili Jim Jordan Temsilciler Meclisi Başkanlığı oylamasının ilk turunu geçemedi haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.