Cumhuriyetçi Mehmet Öz Anketlerde İlk Kez Demokrat Fetterman’ın Önüne Geçiyor

Cumhuriyetçi Mehmet Öz Anketlerde İlk Kez Demokrat Fetterman’ın Önüne Geçiyor

ABONE OL
22:07 - 03/11/2022 22:07
Cumhuriyetçi Mehmet Öz Anketlerde İlk Kez Demokrat Fetterman’ın Önüne Geçiyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

ABD’de Emerson Üniversitesi ve basın kuruluşu Hill tarafından düzenlenen bir anket, ABD’deki ara seçim yarışında Pennsylvania eyaleti Senato adaylarından Cumhuriyetçi Mehmet Öz’e olan desteği, ilk kez rakibi Demokrat John Fetterman’dan fazla gösterdi.

Ankette Fetterman’a oy vereceğini söyleyenler yüzde 46, Öz’e oy vereceğini söyleyenler ise yüzde 48 çıktı. Ankette kararsızların oranı ise yüzde 4.

Kararsızların desteği de sayıldığında Öz yüzde 48, Fetterman ise bir puan yükselerek yüzde 47’ye çıkıyor.

Öz, Eylül ayından bu yana anketlerde istikrarlı şekilde toplam yüzde 5 yükselirken Fetterman yalnızca yüzde 1 yükselebildi.

Pennsylvania seçmeninin yüzde 54’lük çoğunluğu, kimi desteklediklerinden bağımsız olarak, Öz’ün seçimi kazanacağını düşünürken yüzde 47’si Fetterman’ın kazanacağını sanıyor.

Emerson ve Hill’in önceki anketlerinde Fetterman önde görünüyordu.

Tartışma programı seçmenin görüşlerini etkiledi

Anket, Fetterman ve Öz’ün Pennsylvania’da bir tartışma programı için karşı karşıya gelmelerinden bir hafta sonra düzenlendi.

Eyalette adaylar arasında düzenlenen bu ilk ve tek tartışmada Mayıs ayında felç geçiren ve iyileşme süreci devam eden Demokrat aday Fetterman güçlükle performans sergiledi.

Öz ise kameralara alışık olduğu için tartışma sırasında duruma hakimdi.

Seçmenin yüzde 50’si tartışmanın Fetterman ile ilgili görüşlerini olumsuz etkilediğini, yüzde 20 ise olumlu etkilediğini kaydetti. Yüzde 31 ise tartışma programının görüşlerini değiştirmediğini belirtti.

Yüzde 44 tartışmanın Öz ile ilgili görüşlerini olumlu etkilediğini belirtirken yüzde 25 olumsuz etkilediğini belirtti. Yüzde 30 ise programın Öz ile ilgili görüşlerini değiştirmediğini söyledi.

Hill’e konuşan Emerson Üniversitesi anket başkanı Spencer Kimball, tartışmayla ilgili çok şeyler gördüklerini, duyduklarını ya da okuduklarını söyleyenler arasında Öz’e desteğin yüzde 55, Fetterman’a ise yüzde 41 olduğunu söyledi.

Kimball, tartışma hakkında çok az bilgisi olanlar ya da hiç haberdar olmayanlar arasında ise Fetterman’a desteğin yüzde 56, Öz’e desteğin ise yüzde 28 olduğunu belirtti.

“Ekonomi en önemli gündem”

Pennsylvania’daki seçmenlerin yüzde 51’i ekonominin en önemli gündem maddesi olduğu görüşünde. Eyalette yaşayanlar seçimlerde “demokrasiye tehdidi” yüzde 14, “kürtaja erişimi” ise yüzde 9 oranında belirleyici buldu.

Seçmenin yüzde 47’si enerji fiyatlarının düşmesinde Cumhuriyetçi Öz’e daha çok güvendiklerini söylerken, yüzde 37 Demokrat Fetterman’a güvendiklerini söyledi.

Ancak anketlerin tümü Öz’ü önde göstermiyor. Monmouth Üniversitesi’nin dün yayınladığı bir anket, katılımcıların yüzde 48’inin kesinlikle ya da muhtemelen Fetterman’a oy vereceğini, Öz için aynı şeyi söyleyenlerin oranının ise yüzde 44 olduğunu ortaya koydu.

RealClearPolitics sitesinin anket ortalamaları ise Fetterman’ı yüzde 1,2 önde gösteriyor.

Fetterman’ın Demokrat Vali adayı Josh Shapiro’nun yüksek destek oranından faydalanması olası görünüyor.

Emerson-Hill anketi Shapiro’nun Cumhuriyetçi rakibi Doug Mastriano karşısında yüzde 50’ye 41 önde olduğunu ortaya koydu.

Ancak Kimball, valilik yarışında Shapiro’yu destekleyenlerin yaklaşık yüzde 9’unun Senato için Öz’ü desteklemeyi planladıklarını kaydetti.

Anket Ekim ayında bin olası seçmen arasında düzenlendi. Anketin hata payı artı, eksi üç puan.

VOA tarafından geçilen Cumhuriyetçi Senato Adayı Mehmet Öz Anketlerde İlk Kez Demokrat Fetterman’ın Önüne Geçiyor haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Cumhuriyetçi Senato Adayı Mehmet Öz Anketlerde İlk Kez Demokrat Fetterman’ın Önüne Geçiyor haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Cumhuriyetçi Senato Adayı Mehmet Öz Anketlerde İlk Kez Demokrat Fetterman’ın Önüne Geçiyor haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.