Cumhuriyetçi George Santos ABD Temsilciler Meclisi’nden ihraç edildi

Cumhuriyetçi George Santos ABD Temsilciler Meclisi’nden ihraç edildi

ABONE OL
21:13 - 01/12/2023 21:13
Cumhuriyetçi George Santos ABD Temsilciler Meclisi’nden ihraç edildi
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Cumhuriyetçi George Santos’un ABD Temsilciler Meclisi’ndeki kısa kariyeri, Kongre üyelerinin, yolsuzluk ve kampanya parasını yanlış harcama suçlamaları nedeniyle kendisini ihraç etmek için oy kullanmasıyla sona erdi.

Meclis, Kongre’deki daha ilk yılında büyük tartışmaların merkezinde olan Santos’un derhal ihraç edilmesi için 14’e karşı 311 oy kullandı ve kendi üyelerinden birini ihraç etmek için gereken üçte iki çoğunluğun da üzerine çıktı.

Bir yardımcısı, oylamadan kısa bir süre önce Temsilciler Meclisi Başkanı Mike Johnson’ın ihraç kararına karşı oy kullanacağını söylediğini aktardı.

35 yaşındaki Santos, Kasım 2022’de seçilmesinden bu yana tartışmaların içinde. Hayat hikayesinin büyük bir kısmını uydurduğunu itiraf eden Santos, federal savcılar tarafından kampanya fonlarını aklamak ve bağışçıları dolandırmakla suçlanıyor. Santos bu suçlamaları kabul etmiyor.

Santos, Kasım ayı başında yapılan bir önceki ihraç girişiminden, 182 Cumhuriyetçi ve 31 Demokrat temsilcisinin, önce ceza davasının çözülmesi gerektiği gerekçesiyle ihraç edilmesine karşı oy kullanmasıyla, kurtulmuştu. Santos’un ihraç edilmesi Cumhuriyetçiler’in zaten az farklı olan 213’e karşı 222 meclis çoğunluğunu 221’e düşürdü. Santos’un New York şehri ve Long Island’ın bazı bölümlerini içeren seçim bölgesi, Demokratlar ve Cumhuriyetçiler’in yoğun rekabetine sahne oluyor.

Geçen ay iki partili bir Kongre soruşturması, Santos’un 4 bin dolarlık botoks dahil güzellik uygulamalarının kampanya hesabına fatura ettiğini ortaya çıkardı. Soruşturmaya göre Santos ayrıca lüks mağaza Hermes’te 4 bin dolardan fazla kampanya parası harcamış ve cinsel içerikleriyle bilinen bir çevrimiçi platform olan OnlyFans’tan “küçük alışverişler” yapmış.

Bu bulgular, Kasım ayındaki oylamada Santos’u destekleyen bazı Cumhuriyetçiler’in de, görevden alınmasını destekleyeceklerini açıklamalarına yol açtı.

Büyük olasılıkla ihraç edileceğini söyleyen George Santos da istifa çağrılarını geri çevirdi ancak gelecek yıl yeniden seçilmek için aday olmayacağını söyledi.

Santos, Temsilciler Meclisi’nden ihraç edilen altıncı üye. Bir suçtan hüküm giymemiş ya da 1861-65 ABD İç Savaşı sırasında konfederasyon için savaşmamış olan da ilk üye. Demokrat James Traficant, 2002 yılında yolsuzluk suçundan hüküm giymesinin ardından ihraç edilen son üyeydi.

Santos dün Meclis kürsüsünde yaptığı konuşmada, “Ben hiçbir suçtan hüküm giymedim. Beni buraya New York Üçüncü Bölge halkı gönderdi. Eğer benden kurtulmak istiyorlarsa, gidip o insanları susturmaları ve zor bir oylama yapmaları gerekecek” dedi.

Santos’un sorunları Kasım 2022’de seçilmesinden kısa bir süre sonra ABD basınında, kampanya sırasında iddia ettiği gibi aslında New York Üniversitesi’ne gitmediği ya da Goldman Sachs ve Citigroup’ta çalışmadığı haberlerinin çıkmasıyla başladı.

Santos ayrıca Yahudi kökenli olduğunu iddia etti ve seçmenlere büyükanne ve büyükbabasının İkinci Dünya Savaşı sırasında Naziler’den kaçtığı yalanını söyledi.

New York’a komşu bir bölgeyi temsil eden Cumhuriyetçi Temsilci Nick LaLota dün Temsilciler Meclisi kürsüsünden yaptığı açıklamada, “Bay Santos’un Kongre üyesi olarak kalmasına izin verildiği her gün, batıdaki New Yorklu komşularım bu kurullarda gerçek bir temsilden mahrum bırakılıyor” dedi.

Federal savcılar bir dizi dolandırıcılık ve kampanya finansmanı suçuyla itham etmeden önce bile Santos, yalan beyanlarıyla ilgili haberler nedeniyle Meclis’te dışlanmış ve komedi şovlarının öznesi haline gelmişti.

23 maddelik iddianamede Santos, Cumhuriyetçi Parti’den daha fazla destek alabilmek için bağış toplama rakamlarını şişirmek, kişisel harcamalar için para aklamak ve bağışçıların kredi kartlarından izinsiz para çekmekle suçlanıyor.

İki eski kampanya yardımcısı da ilgili dolandırıcılık suçlamalarını kabul etti.

Görevi kötüye kullandığını reddeden Santos’un davasının 9 Eylül 2024’te, Beyaz Saray’ın ve Kongre’nin her iki kanadının kontrolünü belirleyecek Kasım seçimlerinden kısa bir süre önce başlaması planlanıyor.

Demokrat Partili New York Eyalet Valisi Kathy Hochul’un, Santos’un koltuğu için özel seçim çağrısı yapmak üzere 10 günü var. Seçimin bu ilandan 70 ila 80 gün sonra yapılması gerekiyor.

Santos’un 2022’deki zaferinden önce bölge, valilik seçimlerinde başarısız olan Demokrat Tom Suozzi tarafından temsil ediliyordu. Suozzi ve aralarında sekiz Cumhuriyetçi’nin de bulunduğu 19 aday Santos’un yerine aday olmak için başvuruda bulundu.

VOA tarafından geçilen Cumhuriyetçi George Santos ABD Temsilciler Meclisi’nden ihraç edildi haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Cumhuriyetçi George Santos ABD Temsilciler Meclisi’nden ihraç edildi haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Cumhuriyetçi George Santos ABD Temsilciler Meclisi’nden ihraç edildi haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.