Cumhuriyetçi aday adaylarının Trump’sız üçüncü açık oturumunda tansiyon yüksekti

Cumhuriyetçi aday adaylarının Trump’sız üçüncü açık oturumunda tansiyon yüksekti

ABONE OL
22:52 - 09/11/2023 22:52
Cumhuriyetçi aday adaylarının Trump’sız üçüncü açık oturumunda tansiyon yüksekti
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Cumhuriyetçi Parti’nin 2024 başkanlık seçimlerinde öne çıkan aday adayları, Miami’de yapılan üçüncü tartışma programında biraraya geldi. Son tartışmaya ABD’nin eski Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi ve Güney Carolina eyaletinin eski Valisi Nikki Haley, Güney Carolina Senatörü Tim Scott, New Jersey eski Valisi Chris Christie, biyoteknoloji girişimcisi Vivek Ramaswamy ve Florida Valisi Ron DeSantis katıldı.

Aday adaylığı yarışını kamuoyu yoklamalarına göre açık ara önde götüren eski Başkan Donald Trump ise üçüncü tartışmaya da katılmamayı tercih ederek bunun yerine tartışmanın yapıldığı Miami yakınlarındaki Hialeah’da bir stadyumda toplanan destekçilerine seslendi. Tartışmada şu konular ön plana çıktı:

İsrail- Hamas çatışması nasıl gündeme geldi?

İsrail-Hamas çatışmasının başlamasından sonraki ilk Cumhuriyetçi Parti tartışma programında dış siyaset, önceki iki tartışma programına göre Miami’da daha ön plandaydı.

Katılımcılar, İsrail’e destek verme ve özellikle liberal üniversite kampüslerinde son dönemde dikkat çeken Yahudi düşmanlığını lanetlemede tek ses olurken Gazze’deki Filistinli sivillerin korunmasıyla ilgili hiçbir görüş belirtmedi.

Ukrayna’daki savaş, Çin’in Tayvan’la askeri yüzleşme olasılığı ve Venezuela’nın petrol piyasasının nasıl değerlendirilmesi gerektiğiyle ilgili konulardaysa aday adaylarının görüş farklılıkları gözler önüne serildi.

Ukrayna’ya yardımı Haley destekledi Ramaswamy eleştirdi

Nikki Haley, Tim Scott ve Chris Christie Ukrayna’ya askeri yardımı ve Amerikan ordusuna yapılan yatırımların arttırılmasını desteklerken Vivek Ramaswamy, Ukrayna’ya yardımları eleştirdi ve Yahudi olan Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski’ye “Nazi” yakıştırması yaptı.

DeSantis’ten Ortadoğu’dan gelen göçmenleri sınırdışı iması

Ron DeSantis ise Ukrayna ve Çin’le ilgili bir soruyu Amerika-Meksika sınırında güvenliği arttırmayı gündeme getirerek geçiştirdi ve Ortadoğu ülkelerinden gelen göçmenleri sınırdışı edeceği imasında bulundu.

Tartışmalara katılmayan Donald Trump nasıl gündeme geldi?

Tartışmaya katılan tüm aday adayları, yarışı önde götüren Donald Trump’ı kamuoyu yoklamalarında yakalamaya çalışsa da yürüttükleri kampanyalarda Trump’a doğrudan kafa tutmaktan kaçınıyor.

Ancak üçüncü tartışmanın, ilk kez Fox Haber gibi, Trump’a yakın olmayan bir televizyon kanalı olan NBC’de yapılması, bu çabayı zora soktu. Moderatörler adaylara neden Trump yerine kendilerinin Cumhuriyetçi Parti’nin başkan adayı olmaları gerektiğini düşündüklerini sordu.

DeSantis: “Trump 2016’dan çok farklı bir kişi”

Bu soruya en güçlü yanıt DeSantis’ten geldi.

“Donald Trump’s a lot different guy than he was in 2016,” he said, declaring that Trump owed it to Republican primary voters to show up and explain his record.

“Donald Trump, 2016’da olduğundan çok daha farklı bir kişi” diyen Florida Valisi, Trump’ın önseçimlerde oy kullanacak Cumhuriyetçi seçmene sicilini açıklama borcu olduğunu söyledi.

Ancak DeSantis’in bu sözleri 30 saniyeden az sürdü. Diğer aday adayları Trump konusunda çok daha sessizdi.

Ramaswamy, neden Trump’tan daha iyi bir aday olduğunu düşündüğü sorusuna, Cumhuriyetçi Parti’nin 2016 başkanlık seçimlerinden bu yana aldığı art arda yenilgilerin sorumlusu olarak Trump’ı değil, Cumhuriyetçi Parti Ulusal Komitesi Başkanı Ronna McDaniel’ı göstererek yanıt verdi.

Nikki Haley, Trump döneminde iç borçların artmasına değinirken Tim Scott, partinin bağımsız seçmenlerin gönlünü kazanması gerektiğini söyledi; Chris Christie ise Trump’ın hukuki sorunlarını tek cümleyle hatırlattı.

Hintli göçmen ailelerin çocukları olan Nikki Haley ve Vivek Ramaswamy, dünkü tartışmada söz düellosuna girdi. Eski Başkan Yardımcısı Dick Cheney’in kızı Liz Cheney’nin Trump’a yönelik eleştirileri nedeniyle Cumhuriyetçi Parti’den uzaklaştırılmasına atıfta bulunan Ramaswamy, Haley ve DeSantis’e “üç inçlik topuklu ayakkabı giymiş Cheney” yakıştırması yaptı.

Ramaswamy, sosyal medya platformu Tik-Tok’un yasaklanmasını destekleyip desteklemediğine ilişkin bir soruya Haley’nin yanıt vermekten kaçınması üzerine gecenin en şaşırtıcı sözlü saldırısında bulunarak, Haley için, “Kendi kızı uzun zamandır bu uygulamayı kullanıyor, önce kendi kızınıza bir bakmak isteyebilirsiniz” dedi.

Haley ise bu sataşmaya “Kızımı ağzına alma, sen bir alçaksın” şeklinde yanıt verdi.

Tartışma sahnesindeki tek kadın olan Nikki Haley, kürtaj konusunda yumuşak bir tavır takındı.

“Kimseyi kürtajı destekledikleri için yargılamıyorum, kimsenin de beni kürtaja destek vermediğim için yargılamasını istemiyorum” diyen Haley, eyaletlerin kürtaj konusunda kendi kararlarını almasına saygı duyduğunu ima etti.

Haley, hamileliğin ileriki aşamalarında kürtajın yasaklanması, evlat edinme seçeneğini teşvik eden politikalar uygulanması ve doğum kontrol yöntemlerine erişimin arttırılmasını öne çıkardı.

DeSantis, Demokratlar’ı, herhangi bir zamanlama kısıtlaması olmadan kürtajı destekledikleri suçlamasında bulunurken Scott, doğum zamanına kadar kürtaja izin verilmesinin “ahlak ve etik dışı” olduğunu söyledi.

VOA tarafından geçilen Cumhuriyetçi aday adaylarının Trump’sız üçüncü açık oturumunda tansiyon yüksekti haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Cumhuriyetçi aday adaylarının Trump’sız üçüncü açık oturumunda tansiyon yüksekti haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Cumhuriyetçi aday adaylarının Trump’sız üçüncü açık oturumunda tansiyon yüksekti haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.