“Cuma günü düzenlenen saldırılar Irak’a önceden bildirilmedi”

“Cuma günü düzenlenen saldırılar Irak’a önceden bildirilmedi”

ABONE OL
23:11 - 05/02/2024 23:11
“Cuma günü düzenlenen saldırılar Irak’a önceden bildirilmedi”
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Vedant Patel, ABD’nin Cuma günü Irak’ta üç militan mevzisine düzenlediği saldırılarla ilgili Bağdat’ın öncesinde bilgilendirilmediğini açıkladı. Beyaz Saray’dan Cuma günü gelen ilk açıklama, ABD’nin Irak’ı saldırılardan önce bilgilendirdi şeklindeydi.

Patel, ABD Dışişleri Bakanlığı’ndaki günlük basın brifinginde yaptığı açıklamada, Irak’ın saldırılardan hemen sonra bilgilendirildiğini söyledi.

Patel, önceden bildirim yapılmaması ile ilgili, ABD’nin bir karşılık vereceğinin bölgenin farkında olduğunu kaydetti.

Patel, “Bölgedeki her ülke gibi Irak da askerlerimizin ölümünden sonra bir karşılık verileceğini anladı. Cuma günü verilen bu özel karşılıkla ilgili olarak önceden bir bildirim yapılmadı. Saldırıların hemen ardından Iraklılar’ı bilgilendirdik” dedi.

Patel’in açıklamasından dakikalar önce de Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi’nin, Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby’nin Cuma günkü açıklamasını geri çektiği haberleri ABD basınına yansıdı.

ABD’nin haber kuruluşlarından Intercept, konuyu Beyaz Saray’a sorduğunu ve Iraklılar’ın saldırılar konusunda önceden uyarılmadığı yanıtını aldığını bildirdi..

Intercept’e göre bir Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsü “Operasyonel güvenlik açısından, bu saldırılarla ilgili belirli ayrıntıları içeren herhangi bir resmi ön bildirim yapmadık” dedi.

Cuma günkü saldırılar, 28 Ocak’ta Ürdün’de üç ABD askerinin ölümüne neden olan insansız hava aracı saldırısına misilleme olarak düzenlenmişti.

ABD güçleri, İran destekli binlerce militanın konuşlandığı stratejik bir bölgede yedi noktada 85 hedefi vurmuştu.

ABD ordusu saldırıların komuta ve kontrol karargahlarını, istihbarat merkezlerini, roket ve füzeleri, insansız hava araçlarını, mühimmat depolarını ve milislerle İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü’ne bağlı diğer tesisleri vurduğunu açıklamıştı.

John Kirby Cuma günü, Irak hükümetinin harekattan önce bilgilendirildiğini söylemiş; Irak ise böyle bir uyarı almadıklarını açıklamıştı.

Irak askeri sözcüsü Yahya Resul, “Bu hava saldırıları Irak’ın egemenliğinin ihlalini teşkil etmekte, Irak hükümetinin çabalarını baltalamakta ve Irak ile bölgeyi vahim sonuçlara sürükleyebilecek bir tehdit oluşturmakta” demişti.

VOA tarafından geçilen “Cuma günü düzenlenen saldırılar Irak’a önceden bildirilmedi” haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. “Cuma günü düzenlenen saldırılar Irak’a önceden bildirilmedi” haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan “Cuma günü düzenlenen saldırılar Irak’a önceden bildirilmedi” haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.