“Çözüm süreci yargılaması yapılacaksa herkes beraber yargılanmalı”

“Çözüm süreci yargılaması yapılacaksa herkes beraber yargılanmalı”

ABONE OL
22:51 - 12/01/2024 22:51
“Çözüm süreci yargılaması yapılacaksa herkes beraber yargılanmalı”
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın Kobani olayları davasındaki savunmasında, çözüm sürecini hükümet yetkilileriyle birlikte yürüttüklerine ilişkin sözlerine dönemin Adalet Bakanı Sadullah Ergin yanıt verdi. Ergin, Demirtaş’ın sözlerinin doğru olduğunu belirterek, “Çözüm süreci yargılaması yapılacaksa herkes beraber yargılanmalı” dedi.

DEVA Partisi’nin Diyarbakır’da düzenlediği aday tanıtım toplantısına Genel Başkan Ali Babacan ile birlikte katılan eski Adalet Bakanı Sadullah Ergin toplantı sonunda soruları yanıtladı. Ergin’e, Adalet Bakanlığı döneminde hayata geçirilen çözüm süreci ile ilgili, Selahattin Demirtaş’ın gündeme getirdiği iddialar soruldu.

Ergin, çözüm sürecine toplum desteğinin yüzde 70’lere kadar çıktığını hatırlatarak sürecin daha sonra sabote edildiğini söyledi. Demirtaş’ın çalışmaları hükümet üyeleriyle birlikte yürüttükleri yönündeki sözlerinin sorulması üzerine Ergin, bu bilginin doğru olduğunu söyledi.

Ergin süreçte dönemin başbakanına kadar birçok kişinin görev aldığını vurgulayarak, “Kendi görev alanlarıyla ilgili noktalarda katkı sunmaya çalıştılar. Ben benim bakanlığımla ilgili konularda katkı sunabileceğim alanlarda çalıştım. Birtakım mesajlar, birtakım görüşmeler vesaireler yapılmıştır. Bu Başbakan, Bakanlar, Güvenlik Müsteşarlığı düzeyinde, Milli İstihbarat Teşkilatı çalışanları içerisinde de olmuştur. Doğal olarak bir hukuk devletinde bu kurumlarla bu işbirliğinin götürülmesi normaldir zaten” dedi.

“Çözüm süreci yargılaması yapılacaksa herkes beraber yargılanmalı”

Çözüm sürecinde yer alan bazı kişilerin korunması için yasa çıkarıldığını ifade eden Ergin, bazı kişilerin de yargılandığını söyledi. Ergin yargılama yapılacaksa herkesin yargılanması gerektiğini vurgulayarak, şunları söyledi:

“Parlamentoda bu çalışmaları yapanlarla ilgili belli hukuki korumalar getiren yasa da çıkarılmıştır. Ama bütün bunlara rağmen daha sonra bu çalışmaların içerisinde olan insanlar bu çalışmalardan dolayı takibata uğradı. Bu takibat yapılacaksa, bu çalışmaların içerisinde olanların tamamı, başbakanından, bakanına, bürokratına hep beraber yargılanmalı. O çalışmadan ayrı, başka eylemler varsa onun yargılaması ayrı bir konudur. Ama sadece çözüm süreci faaliyetleri içerisinde yapılan çalışmalara dönük bir yargılama varsa bu tek taraflı olmaz.”

Demirtaş ne demişti?

Duruşmalarında sık sık çözüm sürecinde hükümet üyeleriyle birlikte çalıştıklarını söyleyen eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, esas savunmasında, o dönem devam eden açlık grevlerine değinerek şunları söylemişti:

“Açlık grevinin bitmesi için hükümete, halka yaptığım duyarlılık çağrısıdır. Adalet Bakanı Sadullah Ergin Sincan’da bulunan arkadaşlarımızı ziyaret etmişti. Bu adımın devam edilmesi gerektiğini işaret etmiştim. Bu konuşmalar ve atılan adımların ardından PKK lideri Abdullah Öcalan açlık grevlerinin son bulması için not gönderdi ve bunun üzerine açlık grevleri bitti.”

VOA tarafından geçilen “Çözüm süreci yargılaması yapılacaksa herkes beraber yargılanmalı” haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. “Çözüm süreci yargılaması yapılacaksa herkes beraber yargılanmalı” haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan “Çözüm süreci yargılaması yapılacaksa herkes beraber yargılanmalı” haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.