“Çözüm İçin Abdullah Öcalan Yetkilidir”

“Çözüm İçin Abdullah Öcalan Yetkilidir”

ABONE OL
22:58 - 06/09/2022 22:58
“Çözüm İçin Abdullah Öcalan Yetkilidir”
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Kobani Davası’nda yargılanan Halkların Demokratik Partisi’nin eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Kürt sorununun çözümü için Abdullah Öcalan’ın yetkili olduğunu söyledi. Demirtaş, “Türkiye Cumhuriyeti demokrasi karşılığında Öcalan ile görüşmelidir” dedi.

Ankara 22’nci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından Sincan Cezaevi kampüsünde 16’ncı kez görülen davanın 6’ncı oturumunda Sincan Cezaevi’nde tutuklu bulanan sanıklar hazır bulunurken, diğer cezaevlerindeki sanıklar oturuma Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla katıldı. Edirne Cezaevi’nde tutuklu bulunan eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş da SEGBİS aracılığıyla duruşma salonuna bağlanarak savunma yaptı. Demirtaş, hakkındaki Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararına dikkat çekerek, “Orada da yargılananların siyasi saiklerle tutuklu bulunduğuna dair bir karar var. O nedenle davanın siyasi amaçlarını es geçerek tartışmak, hukuku görmemek olur” dedi.

“Çözüm için Abdullah Öcalan yetkilidir”

Demirtaş, konuşmasının devamında Kürt sorununa çözüm aranan 2010’lara vurgu yaparak, yeniden Abdullah Öcalan’la görüşülmesi çağrısı yaptı. “Çözüm için Abdullah Öcalan yetkilidir” diyen Demirtaş sözlerini şöyle sürdürdü: “2012 sonu, 2013 başındaki Çözüm Süreci’nde özgürlüklerle ve kansız bir çözüm talebi yükselmişti. Çözüm Süreci Cumhuriyet’in kuruluş felsefesinin ayakları üzerine oturtulması isteğidir. Türkiye Devleti, kendi Kürt halkına dürüst ve eşit davransın ki Kürt de devletine taş atmasın istiyorduk. Çözmek için birilerinin cesaretli davranması gerekir. Özgürlüğünden feragat etmesi gerekecek. Korkak ve kaypak siyasetçilerle bu iş yürümez. Bize fedai siyasetçiler lazım. Terörist yaftası yemeyi göze almanız lazım. Çözüm için Abdullah Öcalan yetkilidir. Türkiye Cumhuriyeti demokrasi karşılığında Öcalan ile görüşmelidir.”

“Bir yerde uzlaşmamız lazım”

HDP’nin silaha bulaşmadığını ifade eden Demirtaş, Kürtler’in cumhuriyeti yeniden inşa etmek için var güçleriyle çalışacaklarını söyledi. Eskiyi savunanların yenildiğini savunan Demirtaş, “Yenilen Türk halkı değildir. Bu yenilgiden büyük bir zafer çıkacaktır. Demokratik Cumhuriyet çıkacaktır. Biz de Kürtler olarak Türkiye Cumhuriyeti’ni yeniden inşa etmek için var gücümüzle mücadele edeceğiz. Yüz yıldır Kürtler kendi devletini kuramadı. Yüz yıldır Türkler, Kürtleri bitiremedi. Bir yerde uzlaşmamız lazım. Bizim evlatlarımız bu ülkede birbirini öldürmesinler. Askerlerin ve Kürt çocuklarının yattığı mezarlarda bir daha kimse ölmeyecek. Herkes eceliyle ölsün. Tarih bizim dediğimiz şekilde gerçekleşecek” dedi.

Türkiye’de değişimin kapılarının aralandığını savunan Demirtaş, ”Kazanan, özgürlük, demokrasi, İslam, kadınlar, emekçiler olmalıdır. AKP, her şeyi berbat etmiştir. İslam’ın bu şekilde horlanmasından üzüntü duyuyorum” diye konuştu.

Demirtaş, savunmasının sonunda tutuklu siyasetçilerin tahliye edilmesini istedi.

VOA tarafından geçilen “Çözüm İçin Abdullah Öcalan Yetkilidir” haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. “Çözüm İçin Abdullah Öcalan Yetkilidir” haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan “Çözüm İçin Abdullah Öcalan Yetkilidir” haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.