Corona Virüsünü Ortaya Çıkaran Doktor Hayatını Kaybetti

Corona Virüsünü Ortaya Çıkaran Doktor Hayatını Kaybetti

ABONE OL
13:08 - 07/02/2020 13:08
Corona Virüsünü Ortaya Çıkaran Doktor Hayatını Kaybetti
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Çin’de en az 560 can alan ve dünya çapında 28 binden fazla insanı etkileyen Corona virüsünü aslında haftalar önce ortaya çıkaran ve yetkililerce susturulduğu iddia edilen doktor hayatını kaybetti. Wuhan Merkez Hastanesi, genç doktorun hala hayatta ve durumunun kritik olduğunu açıklamıştı.

Arkadaşları ve meslektaşları, Wuhan Merkez Hastanesi’nde göz doktoru olan 34 yaşındaki Li Wenliang’ın Corona virüsünden öldüğünü açıklamıştı.

Li’nin 30 Aralık’ta meslektaşlarını şiddetli akut solunum yetmezliği sendromu SARS’a neden olan virüse benzer bulaşıcı bir virüse karşı uyarmak istemiş ancak internetteki paylaşımları sansürlenmişti.

Li, Çin’de kullanılan Wechat adlı mesajlaşma uygulamasından meslektaşlarına Wuhan’da bir deniz ürünleri marketinde çalışan 7 kişinin SARS benzeri bir virüse yakalandığını ve karantina altına alındıklarını duyurmuştu.

Li, 1 Ocak’ta da “söylenti tacirliği”nden gözaltına alınmıştı. 3 Ocak’ta doğru olmayan açıklamalar yaptığına dair bir belge imzaladıktan sonra serbest kalan Li, Corona virüsü şüphesiyle dolup taşan hastanedeki görevine geri dönmüş ve bir hafta sonra öksürmeye başlamıştı.

Ölüm haberinin ardından Dünya Sağlık Örgütü Acil Durum Komitesi Başkanı Michael Ryan, Cenevre’de yaptığı açıklamada, “Doktor Li Wenliang’ın vefatından derin üzüntü duyuyoruz. Yaptığı çalışmalar için de müteşekkiriz” dedi.

Doktorun anne babasının da hastanede olduğu bildirildi. Hamile eşi ve çocuğunun ise durumu bilinmiyor.

Çin Ulusal Sağlık Komisyonu, iyileşerek taburcu edilen hasta sayısını da 1153 olarak açıkladı. Yetkililer, en genç hastanın doğduktan 36 saat sonra Corona virüsü testi pozitif çıkan bir bebek olduğunu bildirdi.

Ülkede sadece Corona virüsünü tedavi etmek için prefabrik olarak kurulan 1000 yataklı hastanenin ardından 1500 yataklı ikinci hastanenin de faaliyete geçirildiği açıklandı.

Öte yandan Japonya’nın Yokohama Limanı’nda Salı günü karantinaya alınan 3 bin 700 kişinin bulunduğu yolcu gemisinde Corona virüsü tespit edilen kişi sayısı 20’ye çıktı. Japonya’daki vaka sayısı 45’e yükseldi.

Vaka sayısı özellikle Asya ülkelerinde artarken, 2020 Yaz Olimpiyatları’na ev sahipliği yapacak Japonya, olimpiyatları iptal etmeyi ise düşünmüyor.

Japonya Başbakanı Şinzo Abe, olimpiyatların virüs salgınından etkilenmemesi için tüm çalışma gruplarıyla yakın temas halinde olduklarını söylemişti.

Corona virüsü vaka sayısının 11’e ulaştığı ABD ise başka bir salgınla daha karşı karşıya. Enflüenza B virüsüne bağlı grip salgını ABD’de ağır seyrediyor. Hastalıkları Kontrol ve Önleme Merkezleri CDC’nin açıklamasına göre bu grip sezonunda 68’i çocuk 10 bin kişi hayatını kaybetti.

ABD’de 19 milyon insanın gripten etkilendiği, 180 bin kişinin de hastanelere başvurduğunu açıklayan CDC, vakaların özellikle yaşlılar, çocuklar, hamileler ve bağışıklık sistemi zayıf olanları vurduğuna dikkat çekti.(VOA)

Inal

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.