Çin’den BM’nin Şincan Raporuna Tepki

Çin’den BM’nin Şincan Raporuna Tepki

ABONE OL
22:57 - 13/09/2022 22:57
Çin’den BM’nin Şincan Raporuna Tepki
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Çin, Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Dairesi OHCHR) tarafından yayınlanan Şincan’la ilgili rapora tepki gösterdi. Çin tarafından yayınlanan yazılı açıklamada, BM İnsan Hakları Dairesi raporu yayınladığı için eleştirildi. Çin’in açıklamasına 20 kadar ülke destek verdi.

31 Ağustos tarihli raporda, Çin’in Şincan bölgesinde ciddi insan hakları ihlalleri yapıldığı ve Uygurlar ile diğer Müslüman azınlığın gözaltına alınmasının ‘insanlığa karşı suç’ teşkil ediyor olabileceği belirtilmişti.

Çin, insan hakları ihlali iddialarını ısrarla reddediyor.

Reuters haber ajansına konuşan diplomatlara göre Cenevre Konseyi’nin raporu ilk kez görüştüğü toplantısında, bir soruşturma mekanizması dahil Çin’e karşı olası bir hamle düşünülüyor.

BM’nin Şincan raporu ABD, Kanada ve Avrupa Birliği tarafından destekleniyor. Bu ülkeler toplantıda Şincan’daki durumla ilgili kaygılarını dile getirdi.

Ancak Çin’in BM Temsilcisi Büyükelçi Chen Xu, raporun ”yalanlara dayalı” olduğunu söyledi ve bunun bir ”karalama” olduğunu öne sürdü.

21 ülkeyle birlikte yapılan ayrı bir ortak açıklamada Chen Xu, ”OHCHR’nin İnsan hakları Konseyi’nin izni ve ilgili ülkenin rızası olmadan Çin’in, Şincan’la ilgili ”sözde değerlendirmesini” yayınlamasından derin kaygı duyuyoruz” ifadelerini kullandı.

Bir BM yetkilisi, açıklamaya imza atan ülkeler arasında Mısır ve Pakistan’ın da olduğunu belirtti.

Ancak Reuters haber ajansına göre Çin’in tarafında yer alan ülkelerin yalnızca yedisi 47 üyeli Konsey’de oy hakkına sahip. Konsey’de bir kararın geçmesi için çoğunluğun sağlanması gerekiyor.

Daha önce insan hakları konularında Çin’e desteğini dile getiren ve mevcut listede yer almayan ülkelere Nepal, Nijerya, Fas ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) dahil. Liste açık olduğu için bu ülkelerin daha sonra katılma hakkı hala var.

Bağımsız bir sivil toplum örgütü olan İnsan Hakları İçin Uluslararası Hizmet çalışanı Viana David’e göre BM’nin raporu, birçok ülkenin özellikle de Müslüman ülkelerin sessiz kalmasını zorlaştırıyor.

Diplomatlara göre, Şincan raporu konusunda hem Çin hem de batı yoğun kampanya yürütmüştü.

Ülkesinin iki tarafı da desteklemediğini belirten bir diplomata göre bu süreçte herkese lobicilik faaliyeti yapıldı.

Çin’e karşı yumuşak duruşu nedeniyle bazı diplomatlar ve insan hakları örgütleri tarafından eleştirilen BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Michelle Bachelet, dört yıllık görev süresinin dolmasına dakikalar kala konuya ilişkin raporu açıklamıştı. Bachelet, Mayıs ayında Çin’i ziyaret etmişti.

BM İnsan Hakları Dairesi’nin 48 sayfalık raporunda, Şincan’da “hükümetin terörle mücadele ve ‘aşırıcılıkla’ mücadele stratejilerini uygulaması bağlamında ciddi insan hakları ihlalleri işlediği” kaydedilmişti.

Raporu hazırlayan araştırmacılar, “insanlığa karşı suç” düzeyine varabilecek işkence vakaları için güvenilir kanıtlar bulunduğunu belirtmişti.

Çin ise raporun yayınlanmasının ardından raporunun 131 sayfalık bir cevap yayınlamış, raporu “maskaralık ve saçmalık” olarak nitelendirmişti.

VOA tarafından geçilen Çin’den BM’nin Şincan Raporuna Tepki haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Çin’den BM’nin Şincan Raporuna Tepki haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Çin’den BM’nin Şincan Raporuna Tepki haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.