Çin’den ABD’ye Yeni Siber Casusluk Suçlaması

Çin’den ABD’ye Yeni Siber Casusluk Suçlaması

ABONE OL
23:14 - 15/11/2023 23:14
Çin’den ABD’ye Yeni Siber Casusluk Suçlaması
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Çin’deki Northwestern Politeknik Üniversitesi, Haziran ayında bilgisayar sistemlerine bir sızma olduğunu rapor etti.

Ulusal Bilgisayar Virüsü Acil Müdahale Merkezi ve güvenlik hizmeti veren Qihoo 360 isimli teknoloji şirketi birlikte çalışarak, sızma girişiminin izlerini ABD Ulusal Güvenlik Dairesi’ne (NSA) kadar takip etti. Şirketin sunduğu raporda, saldırı girişimde kullanılan yazılım ve yöntemlerin CIA ve NSA’e ait oldukları iddia edildi.

ABD Savunma Bakanlığı’nın bir parçası olan NSA, “sinyal istihbaratı” ya da iletişim ve diğer verilerin elde edilmesinden sorumlu.

Çin’in doğusundaki Tianjin şehrinin polis departmanı tarafından 1996 yılında kurulan Bilgisayar Virüsü Acil Müdahale Merkezi, kendisini anti-bilgisayar virüs ürünlerinin denetlenmesi ve test edilmesinden sorumlu Çin kurumu olarak tanımlıyor.

Çin daha önce de ABD’yi üniversiteler, enerji şirketleri, ve iletişim şirketlerine yönelik casusluk amaçlı siber saldırılarla suçlamıştı.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mao Ning, ABD’nin bu faaliyetlerinin Çin’in ulusal güvenliğini riske attığını söyledi ve Washington’u Çin’deki cep telefonlarını dinlemek ve yazılı mesajları çalmakla suçladı.

Mao, “Çin bu faaliyetleri şiddetle kınıyor. ABD, avantajlarını kullanarak sırları çalmayı ve bunu diğer ülkelere karşı kullanmayı derhal sona erdirmelidir” dedi.

Çin Dışişleri Bakanlığı’nın bu suçlamalarına karşılık Pekin’deki ABD Büyükelçiliği konuyla ilgili sorulara herhangi bir yanıt vermedi.

Bilgisayar sistemlerine sızıldığı iddia edilen Northwestern Politeknik Üniversitesi, Çin’in Şian şehrinde yer alan bir teknik üniversite.

Bu okul, Washington’un ABD teknolojilerine erişim konusunda kısıtlamalar getirdiği kurumlar arasında yer alıyor.

ABD, üniversitenin Çin’in insansız hava ve sualtı araçları ile füze teknolojileri geliştirmesine yardımcı olan kurumlardan biri olduğunu belirtiyor.

Çinli yetkililer, okulun bilgisayarlarına ucu NSA’e kadar uzanan 41 ayrı saldırı yapıldığının tespit edildiğini iddia ediyorlar. Bu saldırılarda üniversitenin yönetim kademesine dair bilgilerle önemli bazı teknolojik bilgilerin alındığı öne sürülüyor.

Geçen yıl ABD’nin Boston şehrinde Shuren Qin isimli bir Çinli, gerekli lisans ve izinlere sahip olmadan Northwestern Politeknik Üniversitesi’ne sualtı ve deniz teknolojisi ihraç etmekten suçlu bulunmuş ve iki yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.

Pekin’i sık sık ticari sırları çalmakla suçlayan Washington, Çinli askeri yetkililer hakkında suç duyurusunda da bulunmuştu.

VOA tarafından geçilen Çin’den ABD’ye Yeni Siber Casusluk Suçlaması haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Çin’den ABD’ye Yeni Siber Casusluk Suçlaması haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Çin’den ABD’ye Yeni Siber Casusluk Suçlaması haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.