‘’Çin Aşısının Etkinliği % 83,5’’

‘’Çin Aşısının Etkinliği % 83,5’’

ABONE OL
20:57 - 03/03/2021 20:57
‘’Çin Aşısının Etkinliği % 83,5’’
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Hacettepe Üniversitesi’nin Türkiye’de gönüllüler üzerindeki çalışmasına göre, Çin şirketi Sinovac’ın ürettiği CoronaVac aşısının etkinlik oranı yüzde 83,5 oldu

Hacettepe Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı koordinasyonunda CoronaVac aşısıyla ilgili Faz-3 araştırması sonuçları açıklandı.

Sağlıklı gönüllü denekler üzerinde CoronaVac’ın Corona virüsüne karşı etkinliğini ölçmeyi amaçlayan Faz-3 çalışmasından sağlanan verileri, Prof. Dr. Serhat Ünal ve Prof. Dr. Murat Akova aktardı. CoronaVac aşısının etkinlik oranı Türkiye’deki çalışmada yüzde 83,5 olarak hesaplandı. Hastanede yatışı engelleme oranı ise yüzde 100 olarak bildirildi.

Hacettepe Üniversitesi’nin çalışma süresince hem plasebo kontrol grubunda hem aşı uygulanan grupta ölüme rastlanmadı. En sık görülen yan etkiler, yüzde 9,8 oranında yorgunluk, yüzde 7,6 baş ağrısı, yüzde 3,8 kas ağrısı, yüzde 2,5 ateş ve yüzde 2,4 titreme olarak gözlemlendi. Lokal yan etkilerden en sık görülen enjeksiyon yerinde ağrı ise yüzde 1,6 olarak tespit edildi.

Gönüllü 10 bin 216 kişi üzerinde çalışma yapıldı

“Çift kör randomize plasebo kontrollü bir klinik araştırma” olarak tanımlanan çalışmada sağlanan sonuçlarla ilgili bilgi notunda, “Gönüllülerin bir kısmına gerçek aşı, diğer bölümüne ise plasebo verilmiştir. Bu, bilgisayar programı tarafından rastgele olarak grubun belirlenmesi işlemine randomizasyon adı verilmektedir. Hangi gönüllüye ne yapıldığını gönüllü ve araştırma ekibi bilmemektedir” vurgusu anımsatıldı.

Çalışma, 14 Eylül’den itibaren gerçek aşı ve plasebo kolları olmak üzere 18-59 yaş arası gönüllüler üzerinde iki ayrı grup/kol ayrımıyla gerçekleştirildi. Toplam 24 merkezde 10 bin 216 kişiye en az bir doz gerçek aşı ya da plasebo uygulaması yapıldı. Bu gönüllülerden 6 bin 648’i gerçek aşı koluna ve 3 bin 568 kişi ise plasebo koluna dahil edildi.

Çalışmaya dahil edilmiş gönüllülerden yüzde 57,8’i erkek, yüzde 42,24’ü kadın oldu. Çalışma sonunda plasebo grubundakilere bu defa gerçek aşının enjekte edilmesiyle, toplam 25 bin 937 doz aşı uygulaması yapılmış oldu.

Hacettepe Üniversitesi’nin çalışmasında veri toplama 12 Şubat’ta sona erdi. Çalışmada, sağlıklı gönüllülerle CoronaVac aşısının güvenliliği ve RT-PCR testleriyle doğrulanmış semptomatik Corona virüsü hastalığına karşı koruyuculuğunun değerlendirilmesi amaçlandığı vurgulandı.

Türkiye’de 9 milyondan fazla kişiye Çin aşısı yapıldı

Bu arada Sağlık Bakanlığı’nın sağlık personelini ve 75 yaş üzerindekilerin ardından 65 yaş üstündeki risk grubundakileri de aşılama çalışmasında, toplam CoronaVac aşısı yapılan kişi sayısı 9 milyon 429 bin 534 oldu.

3 Mart’a gelindiğinde her iki doz aşısı da uygulanan kişi sayısı 2 milyon 132 bin 452 olarak açıklandı. Türkiye’de 7 milyon 297 bin 82 kişiye de birinci doz aşısı uygulanmış durumda.

Aşılamada Türkiye’nin en fazla nüfusuna sahip İstanbul, 1 milyon 504 bin 185 kişiyle birinci sırada yer aldı. Başkent Ankara’da da 784 bin 896 kişiye aşı yapıldı.

VOA tarafından geçilen ‘’Çin Aşısının Etkinliği % 83,5’’ haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. ‘’Çin Aşısının Etkinliği % 83,5’’ haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan ‘’Çin Aşısının Etkinliği % 83,5’’ haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.