“CHP’ye de AKP-MHP faşizmine de kaybettireceğiz”

“CHP’ye de AKP-MHP faşizmine de kaybettireceğiz”

ABONE OL
21:19 - 25/02/2024 21:19
“CHP’ye de AKP-MHP faşizmine de kaybettireceğiz”
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) 31 Mart yerel seçimleri için İzmir büyükşehir ve ilçe adaylarını tanıttı.

“Yerel demokrasi ile özgür kentlere” sloganıyla İzmir İsmet İnönü Kültür Merkezi’nde düzenlenen etkinlikte, DEM Parti İzmir Büyükşehir Belediye Eş Başkan adayları Akın Birdal ve Türkan Aslan, vaatlerinin yer aldığı seçim beyannamesini de açıkladı.

Etkinliğin yapıldığı salonda “İzmir’de kadın iradesiyle yerel demokrasiye”, “Demokratik ekolojik kadın özgürlükçü bir İzmir için geliyoruz” yazılı pankartlar yer aldı. Katılımcılar “DEM Parti umuttur, umut dimdik ayakta” sloganı attı.

“Size belediyelerde bir cennet yarattık, siz Kürtler’e cehennem hayatı yaşattınız”

2019 yerel seçimlerinde HDP çatısı altında kentte aday göstermeyerek CHP’li adaylara destek veren DEM Parti, bu kez CHP’yle işbirliği görüşmelerinden sonuç alınamaması üzerine İzmir’de kendi adaylarıyla yarışıyor. Aday tanıtımı öncesi yapılan konuşmaların hedefinde CHP vardı.

DEM Parti Ağrı Milletvekili Sırrı Sakık, CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in “DEM Parti’nin CHP’ye kaybettirmek üzerine strateji kurduğu” sözlerini hatırlattı.

Sakık, “Doğru söylüyorsun, size kaybettireceğiz, AKP-MHP faşizmine de kaybettireceğiz. Siz kimsiniz? Siz efendi, biz köle miyiz? Biz 2019 seçimlerinde bütün Türkiye’de, Kürt coğrafyasında bize karşı aday çıkarmanıza rağmen destek sunduk. Size belediyelerde bir cennet yarattık. Siz döndünüz, muhaliflere, Kürtler’e cehennem hayatı yaşattınız” dedi.

“Ey CHP, sizin Kürt coğrafyasında ne gücünüz var da her yerde bize karşı aday çıkarıyorsunuz?”

DEM Parti’nin yerel seçimlere kendi adaylarıyla katılmasını “üçüncü yol” olarak tarif eden Sakık, “Üçüncü yol doğru bir yoldur; eksiktir, gecikmiştir ama doğrudur. Biz bunlarla birlikte yol yürüyemeyiz. Biz 14 Mayıs’ta hesapsız kitapsız, demokrasi için desteklemedik mi? CHP’den diğer partiler 40 milletvekili aldılar ama biz hesapsız kitapsız bu topraklarda kan dursun diye destekledik ama onlar gitti bizi sattı. İkinci turda gidip Ümit Özdağ ile protokol imzaladılar. Biz böyle bir partiyle siyasi mücadeleyi bir arada götüremeyiz” diye konuştu.

Sakık, CHP’yle yerel seçimlere yönelik işbirliği görüşmeleriyle ilgili “Eğer varsanız, çetele tutmadan, oturur konuşuruz’ dedik. ‘Gizli saklı bir şey olmasın’ dedim diye beni linç ettiler. Bunlar sahtekar. Belediyeleri almak, rant alanları oluşturmak istiyorlar. Kürt sorunuyla bir ilgileri yok, yoksulların ülkesini özgürleştirmek gibi bir dertleri yok. Bize dönüp diyorlar ki, niye aday çıkardınız? Peki ey CHP, sizin Kürt coğrafyasında ne gücünüz var da her yerde bize karşı aday çıkarıyorsunuz” diye sordu.

“Siz yolunuza biz yolumuza”

DEM Parti İzmir İl Eş Başkanı Mehmet Kuruş da işbirliğine kapıları kapatanın CHP olduğunu söyleyerek, “DEM Parti olarak ‘Kürt sorununu demokratik yöntemlerle çözebilecek, tecridi kaldırabilecek, Kürtlerin iradesine ipotek koyan efendiyi tahtından edecek, kayyum politikasına son verecek, ekolojik, demokratik yerel yönetim modelini hayata geçirebilecek bütün siyasi aktörlerle görüşmeye hazırız’ dedik. Buna sadece CHP cevap verdi. Bu konuda DEM Parti ittifaktan kaçmadı. Ancak 20 Şubat’a kadar gerçekleşen süreçte bizimle ittifak yapacağını söyleyen siyasal parti, kendi özgün dinamikleri üzerinden, kendi politikalarını geliştirerek bir karar verdi, ‘siz yolunuza biz yolumuza’ dediler” ifadelerini kullandı.

DEM Parti İzmir büyükşehirde güçlü profillerle yarışıyor

Konuşmaların ardından sahneye DEM Parti İzmir Büyükşehir Belediye Eş Başkan Adayları Türkan Aslan ve Akın Birdal’ın yanısıra ilçe belediye başkan adayları da çağrılarak tanıtıldı.

DEM Parti 30 ilçeli İzmir’de, Beydağ ve Kiraz dışında tüm ilçelerde aday gösterdi.

Akın Birdal, Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Diyarbakır 23’üncü dönem milletvekilliği yaptı.

Halen İnsan Hakları Derneği (İHD) Onursal Başkanı olan Birdal, derneğin başkanlığını yürüttüğü 1998 yılında uğradığı suikasttan yaralı olarak kurtulmuştu.

31 Mart’ta İzmir’de oy pusulasında Akın Birdal’ın adı olacak.

DEM Parti’nin diğer büyükşehir eş başkan adayı olan Türkan Aslan ise 2021’de HDP’ye düzenlenen saldırıda öldürülen Deniz Poyraz’ın ailesinin avukatlığını yaptı.

Aslan, bu nedenle İzmir’de yaşayan Kürtler’in yakından tanıdığı ve benimsediği bir isim.

DEM Parti yönetim anlayışı “yerel demokrasi”

Birdal ve Aslan birlikte okudukları seçim beyannamesinde, DEM Parti’nin yönetim anlayışını “yerel demokrasi” olarak açıkladı.

DEM Parti adayları, “Şimdi vesayetçi yerel yönetim anlayışına karşı yerel demokrasi zamanıdır. Demokratik Cumhuriyetin kurucu zemini yerel demokrasidir. Yerel demokrasi, her yerelin kendi özgünlüklerini esas alarak halka rağmen değil halkla birlikte bir yönetimin inşasıdır. Yerel demokrasi, sadece yerellerde yaşanan sorunların değil, aynı zamanda merkeziyetçilikten kaynaklanan sorunların çözümünün de anahtarıdır” dedi.

DEM Parti adaylarının vaatleri

Birdal ve Aslan, “Yerel yönetimlerde siyasi, idari ve mali özerkliği, tüm yurttaşların kent hakkını, kadınların eşit katılımını sağlamayı, kadın kentleri yaratmayı, her yurttaşın barınma hakkını, doğayla uyumlu, depreme ve afetlere dirençli konut inşa etmenin yerel yönetimlerin temel görevlerinden biri olduğunu, öğrencilere ve dezavantajlı duruma getirilen gruplara parasız, diğer yurttaşlara ise ucuz toplu ulaşım imkanları sağlamayı” amaçladıklarını söyledi.

DEM Parti adayları “Üniversite öğrencileri için parasız ve nitelikli yurtlarda barınma olanaklarının yaratılmasını, belediye meclisleri ve il genel meclislerinin politika üreten, denetim görevi yapan ve halkın eğilimleri ile taleplerini yansıtan bir kurum olarak görev yapmasını, çocuklar için anadilinde eğitim veren kreşler açmayı” savunduklarını da belirtti.

Birdal ve Aslan’ın diğer vaatleri arasında, tarım alanlarının imara açılmaması, kentlerde motorlu araç trafiğine kapalı ekolojik bölgeler oluşturulması, hayvan barınakları, hayvanat bahçeleri, yunus parkları, ticari amaçlı hayvan üretimi yapan yerlerin kapatılması, aşevleri ve evlere yemek götüren birimler kurulması, “yerli tohum evleri” kurulması, KHK’yla görevinden uzaklaştırılanlara istihdam olanağı oluşturulması, istihdamda yüzde 50 kadın kotası getirilmesi, 21 Mart Nevruz Bayramı’nda belediye çalışanlarına resmi izin ve kent genelinde ücretsiz ulaşım yer aldı.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.