CHP’de Özgür Özel dönemi resmen başladı

CHP’de Özgür Özel dönemi resmen başladı

ABONE OL
15:10 - 09/11/2023 15:10
CHP’de Özgür Özel dönemi resmen başladı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Türkiye’de uzun yıllardır ana muhalefet partisi konumundaki CHP’de Özgür Özel’in genel başkanlık yarışını Kemal Kılıçdaroğlu karşısında kazanmasının ardından bugünkü devir teslim buluşmasıyla birlikte partideki yeni dönem resmen başladı.

CHP 38. Olağan Kurultayı’nın üç günlük maratonu sonucunda sadece genel başkan değil aynı zamanda CHP’nin en üst yönetim organı olan Parti Meclisi (PM) de ciddi oranda değişti. Kurultaydaki “değişim” rüzgarının ardından Türkiye Cumhuriyeti’nin 100’ncü yılında en köklü siyasi parti, Cumhuriyet ile yaşıt CHP’nin yeni dönemde nasıl bir muhalefet çizgisi izleyeceği merak konusu oldu. Özgür Özel’in anahtar listesiyle ağırlığını koyduğu PM itibariyle yeni dönemde parti içi muhalefet bu sefer Kılıçdaroğlu’na yakın ekip tarafından yürütülecek görünüyor.

Özgür Özel, CHP liderliğini kazanmasıyla birlikte ilk temaslarını dün memleketi ve milletvekili olduğu Manisa’da gerçekleştirdi. Memleketinde aile evinde fotoğraf verdikten sonra bugün sabah CHP Ankara İl Örgütü tarafından Esenboğa Havalimanı’nda karşılandı. Kurultay sürecinde, Kılıçdaroğlu destekçisi olan CHP Ankara İl Örgütü Başkanı Ümit Erkol’un parti protokolü uyarınca Özgür Özel’e havalimanındaki karşılamadan itibaren gün boyu eşlik ettiği görüldü.

Özel, Ankara’da ilk önce Anayasa Mahkemesi önündeki basın nöbeti eylemine destek ziyaretinde bulundu. Daha sonra eşi Didem Özel ile birlikte Kemal Kılıçdaroğlu’nun Çukurambar’daki evini ziyaret etti. Özgür Özel, burada Kemal Kılıçdaroğlu’yla eşler eşliğinde özel bir görüşme gerçekleştirdi. Aile ziyareti sırasında Didem Özel’in aksine Selvi Kılıçdaroğlu’nun fotoğraflarda olmaması dikkat çekti.

Özgür Özel’in Ankara’daki üçüncü durağı TBMM oldu. Özel, CHP Grup Başkanvekili ve 14 Mayıs sonrasında CHP Grup Başkanı olarak görev yaptığı Meclis’teki makam odasına geldi. Burada kendisi gibi “değişimciler” ekibinden CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır’ın elinden genel başkanlık seçimi mazbatasını aldı. Böylece Özel resmen CHP’nin yeni genel başkanı oldu.

“Parlamentonun saygınlığına kavuşması için gayret edeceğiz”

TBMM’deki odasında önceki genel başkanlar Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ten başlayarak İsmet İnönü’nün, Bülent Ecevit’in, Deniz Baykal’ın fotoğraflarının bulunduğunu anımsatan Özel, “İsmet Paşa ile Bülent Ecevit’in orada tarihi fotoğrafları var, bu odada çekilmiş. Bu odada bugüne kadar görevimi en iyi şekilde yapmaya çalıştım. 8 yıldır CHP Grup Başkanvekili olarak partimi Meclis’te temsil ettim. Ama bu odada CHP’nin 8. Genel Başkanı olarak mazbatayı almış olmak benim için büyük bir onur” ifadesini kullandı. Devamında Özel, “Parlamentonun gitgide önemsizleştiği, gitgide gözden düşürülmeye çalışıldığı bir dönemde grup başkanvekilliği ve grup başkanlığından gelen bir genel başkan olarak parlamentoya güç kazandırmaya, parlamentonun saygınlığına kavuşması için ana muhalefet olarak üzerimize ne düşüyorsa onu yapmaya gayret edeceğiz. Parlamentoda özellikle Türkiye’nin bütün kurumları yıpranırken Tutanak Dairesi’nden Kanunlar Karar Dairesi’ne, Meclis televizyonuna ve özellikle basın koridoruna kadar elbette sorunlar var ama yine de herkes kendi alanını ve görevini en titizlikle yapan kurumlar yine de burada. Bu kurumların güçlenmesi için gayret edeceğiz” diye konuştu.

Cumhuriyet Halk Partisi 7. Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, eşi Sayın Selvi Kılıçdaroğlu ile birlikte Ankara Çukurambar’daki evlerinde CHP 8. Genel Başkanı Özgür Özel ve eşi Sayın Didem Özel ile bir araya geldi.

TBMM tarihine meraklı olduğunu belirten Özel, “Gördüğüm bir şey vardı: Bülent Ecevit’i diğer tüm liderlerden -parti ayırmaksızın- ayıran özellik, Meclis’e verdiği önemdi. Ankara’ya girerken kuliste bir çay içmek, bazen girip müzakereleri izlemek. Yani genel başkan olarak bazı oturumlarda, sadece bütçede değil, önemli oturumlarda veya bazen de sürpriz, çok önemsiz görülen oturumlarda olacağım. Ben ‘Gece 02.00’de gelebilirim ansızın’ diyorum. Ali Mahir de ‘Başkanım bu düpedüz yoklama’ diyor. Grubumuzu, yorgun oldukları saatlerde ziyaret etmeyi düşünüyorum” sözleriyle nasıl bir genel başkan olacağına ilişkin de sinyal verdi.

Burada Özel, parlamento muhabirlerine de “Şimdi karşımda parlamento muhabirleri, CHP’yi takip eden gazeteci arkadaşlarımız var. Sizin de bize emeğiniz çok, bizim size emeğimiz yok, yükümüz var. 8 yıl sonunda CHP Genel Başkanı olduysak bu 8 yıl boyunca sizin bu Meclis çatısı altından Türkiye’ye aktardığınız haberler sayesinde oldu. Ve bizim Türkiye’nin 81 ilinde yaptığımız çalışmalar sayesinde oldu” sözleriyle teşekkür etti.

Mazbata tesliminde Avukat Hüseyin Can Güner ve Avukat Ömer Koçak da bulundu.

Ardından Özel, devir teslim için CHP Genel Merkezi’ne geldi ve burada genel başkan makamı 12’nci katta CHP’nin 7‘inci genel başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve beraberindeki heyet ile görüştü.

Kemal Kılıçdaroğlu “CHP’nin neferiyim” mesajını verdi

Kılıçdaroğlu, görevi devretmesi öncesinde “Bu parti bizimle var olmadı bizimle beraber de yok olmayacak. Biz 100 yıllık bir partiyiz. Şunu rahatlıkla söyleyebilirim elimden geldiği kadar çalıştım bunları partiyi bırakıp ayrılan biri olarak değil partinin bir neferi olarak çalışmaya devam eden bir kişi olarak algılamanızı isterim” açıklaması yaptı.

Özel’in devir teslim sonrası aracına kadar eşlik ettiği Kılıçdaroğlu, partililerce de alkışlarla uğurlandı. Özel, Kılıçdaroğlu’nu uğurladıktan sonra “Genel Başkan’ımızla bir saat süren bir görüşme yaptık. Bir CHP Genel Başkanı’nın bilmesi gerekenleri, görevi devreden Genel Başkan sıfatıyla bana aktardı, önemli öğütleri oldu. Bundan sonra da her kritik konuda karşılıklı istişare yapmak konusunda mutabık kaldık” dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi 7. Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, devir teslim töreni öncesinde CHP’de çalışan parti personeli ile bir araya gelerek vedalaştı.

Özel, ayrıca X hesabında CHP Genel Merkezi’ndeki devir teslim töreni görüntüsünü, “Türkiye siyaset tarihinin çok zor bir döneminde görev üstlenen ve hepimize çok büyük emeği geçen Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu’ndan; Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün emaneti olan koltuğu büyük bir onurla devraldım” notuyla paylaştı.

Kılıçdaroğlu ise, X hesabında, “Büyük Önderimiz Atatürk’ün emanetini, bugüne kadar onurla taşıdım. Ve bugün, kurultay delegelerimizin verdiği kararla, Genel Başkanlık görevine veda ediyorum. Bugüne kadar mücadelemize omuz veren herkese teşekkür ederim. Genel Başkanlık görevine seçilen yeni Genel Başkanımız Özgür Özel’i kutluyor, başarılar diliyorum” mesajını paylaştı.

VOA tarafından geçilen CHP’de Özgür Özel dönemi resmen başladı haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. CHP’de Özgür Özel dönemi resmen başladı haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan CHP’de Özgür Özel dönemi resmen başladı haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.