CHP’de haftasonu parti yönetimi nasıl değişecek?

CHP’de haftasonu parti yönetimi nasıl değişecek?

ABONE OL
21:21 - 03/11/2023 21:21
CHP’de haftasonu parti yönetimi nasıl değişecek?
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Türkiye’de ana muhalefet partisi CHP’de haftasonunda yapılacak 38. Olağan Kurultay’da genel başkanlık ve parti üst yönetimi organı Parti Meclisi’nin seçimleriyle kısmen değişim yaşanması bekleniyor.

1368 delegenin katılması beklenen kurultayda, Mayıs ayında yapılan seçimlerdeki olumsuz sonuçların ardından parti yönetiminde bu değişimin nasıl olacağıysa merak konusu.

CHP içinde, 14 Mayıs’taki parlamento seçimi ile 28 Mayıs’taki cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turunun kaybedilmesi sonrası ortaya çıkan tablo sonucu “değişim” talebiyle Kemal Kılıçdaroğlu’nun liderliğine muhalefet yaşanıyordu.

Bu kapsamda Kılıçdaroğlu karşısında CHP Grubu Başkanı Özgür Özel, eski PM üyesi Örsan Öymen ile eski milletvekili İlhan Cihaner aday adaylıklarını ilan etmişti. Ancak CHP Parti Tüzüğü’ndeki delegelerden en az yüzde 5 oranında imza toplanması şartıyla genel başkan adayı olunabileceği hükmü nedeniyle yarınki kurultayda Kemal Kılıçdaroğlu ile Özgür Özel arasında iki adaylı genel başkanlık yarışı yaşanması bekleniyor.

CHP Genel Başkanı’nın yarın seçim ile belirlenmesinin ardından partinin en üst yönetim organı Parti Meclisi (PM) için 60 üye seçimine geçilecek. Bu çerçevede, 5 Kasım Pazar günü en az 400 civarında olması beklenen PM adayları itibariyle oldukça rekabetçi bir ortamda seçim yapılması öngörülüyor.

Kurultayda Kılıçdaroğlu’nun teklifiyle Divan Başkanlığı’nı yürütmesi beklenen İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun destek verdiği değişim ekibinin adayı Özgür Özel’in yarınki genel başkanlık yarışındaki iddiasını son haftalarda arttırdığı konuşuluyor. Ancak Özgür Özel’in yarışı kaybetmesi durumunda Kemal Kılıçdaroğlu’nun genel başkan seçilmesi halinde dahi Pazar günkü Parti Meclisi için önereceği anahtar listenin önemli ölçüde delineceği ve dolayısıyla parti yönetiminde tümüyle hakimiyet kuramayacağı iddia ediliyor. Kılıçdaroğlu’nun genel başkanlığı devam etse dahi parti üst yönetiminde değişim olacağı vurgulanıyor.

Erol: “Kongremizde umut ışığı yakmanın mücadelesini vereceğiz”

CHP Parti Meclisi Üyesi ve Elazığ Milletvekili Gürsel Erol, “Kongrede kime oy verirse versin bütün delegelerimizin, bütün milletvekillerimizin ve iki genel başkan adayımızın bu kongre salonundan omuz omuza, birlikteliği yansıtan bir anlayışla çıkacakları ve Türkiye’ye yeni bir umut, yeni bir heyecan yaratacakları inancındayız… Ve güzel bir kongre yaşayacağız, demokratik bir kongre yaşayacağız ve Türkiye’de yeniden bir umut ışığı yakmanın mücadelesini vereceğiz” dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi Parti Meclisi Üyesi ve Elazığ Milletvekili Gürsel Erol, CHP 38. Olağan Kurultay Çalışmaları hakkında Ankara Arena Spor Salonunda basın açıklaması yaptı.

CHP parti yönetimi adına kongre süreci koordinasyonundan sorumlu Erol, bugün Ankara Arena Spor Salonu’nda hazırlık çalışmalarına ilişkin bir basın toplantısı düzenledi.

Erol, Özgür Özel’in ekibiyle salondaki yerleşim düzeni gibi konularda uzlaşma olup olmadığına ilişkin soru üzerine, “Herhangi bir tartışma konusu yaratacak herhangi bir konu yok. Aramızda konuşarak, anlaşarak iki adayımızın da teşkilatlarımızdan ve örgütlerimizden gelen konuklarımızın da burada en iyi ağırlanmasıyla ilgili bir mutabakata vardık” yanıtını verdi. Erol, salona Özel’in de afişlerinin asılacağını kaydetti.

Kurultay sürecinde neler yaşanacağını da anımsatan Erol, “Yarın sabahtan itibaren, saat 10.00’da hazirun cetvellerimiz imzaya delegelerimiz tarafından açılacak. Sanıyorum 10.30 veya 11.00 gibi Sayın Genel Başkanımız, hazirun cetvellerinin imzalanması ve çoğunluğunun sağlanmasından sonra salona giriş yapacak. Cumartesi günü, genel başkanlık seçimimizi yapacağız. Genel başkanlık seçimimizden sonra da Pazar günü, Parti Meclisi seçimimizi yapacağız. Sayın Genel Başkanımız, hazirun cetvellerinde delege çoğunluğunun sağlanmasıyla ilgili kongreyi açar. Divan Başkanlığı önerisini, kongre delegelerinin onayına sunar. Divan Başkanı seçildikten sonra kongrenin bütün yönetimi, Divan’ın inisiyatifindedir. Sürelerde bir kısıtlama olacak mı, yeterlilik önergesi verilecek mi, bu oylanacak mı; bu tamamen Divan’ın yetkisi” dedi.

Erol, Kılıçdaroğlu’nun da ifade ettiği gibi, PM’nin her zaman olduğu gibi çarşaf listeyle seçileceğini de açıkladı.

Kılıçdaroğlu ekibinden 995 imzalı gövde gösterisi

Bu arada CHP 38. Olağan Kurultayı öncesi 55 İl Başkanı tarafından, kurultay delegelerini temsilen Kılıçdaroğlu’nu desteklediklerini belirten bir deklarasyon yayınlandı.

CHP Ankara İl Başkanı Ümit Erkol’un davetiyle yürütüldüğü belirtilen deklarasyon çalışması kapsamında, 11 YDK üyesi, 16 PM üyesi, 95 milletvekili tarafından Kılıçdaroğlu’na destek açıklamasından sonra 774 kurultay delegesinden oluşan 55 il yönetimi ile beraber Erzurum’dan 8, Kars’tan 4, Karaman’dan 2 ve Samsun’dan 5 delege imzası ortaya çıktı.

Böylece 1368 kurultay delegesinden 995’inin Kılıçdaroğlu’nu desteklediği ortaya konmuş oldu. Ancak geçmiş CHP kurultaylarında böylesi imzalar atılsa da seçim gününde delegeler farklı tercihlerde de bulunabiliyor.

VOA tarafından geçilen CHP’de haftasonu parti yönetimi nasıl değişecek? haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. CHP’de haftasonu parti yönetimi nasıl değişecek? haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan CHP’de haftasonu parti yönetimi nasıl değişecek? haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.