CHP Almanya Birlikleri`nden Alman kamu televizyonu ARD`ye sert tepki

CHP Almanya Birlikleri`nden Alman kamu televizyonu ARD`ye sert tepki

ABONE OL
21:35 - 04/12/2019 21:35
CHP Almanya Birlikleri`nden Alman kamu televizyonu ARD`ye sert tepki
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Alman kamu televizyonu ARD’de 1 Aralık 2019 gecesi yayına giren “Dersim katliamı” haberine ve Atatürk-Hitler işbirliği iddialarına, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Almanya örgütlenmelerinden sert tepki geldi.

CHP’nin 9 Birliği’nin ortak imzasını taşıyan bir bildiri ile ARD kanalı yöneticilerine seslenen sosyal demokratlar haberin düzeltilmesini talep ettiler.

Uzun yıllardır pazar akşamları ARD’de ve sonra da başka bölgesel kanallarda yayınlanan “ttt” adlı kültür programında Thorsten Mack ile Karaman Yavuz imzalı belgesel nitelikli bir haberde genç Türkiye Cumhuriyeti’nin Nazi Almanya’sı ile, Kemal Atatürk’ün de Hitler ile işbirliği yaptığı yönündeki ifadeleri kınayan CHP’liler, kaleme aldıkları ortak bildiride Dersim olaylarının taraflı aktarıldığına, karşıt görüşe ise yer verilmediğine işaret ettiler.

Bildiride “Dersim Katliamı Kurbanlarını Anma Vakfı”nın tanıtılması beklenen programda Türkiye Cumhuriyeti’nin ve CHP’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün Adolf Hitler’e benzetilmesinin affedilemez olduğuna dikkat çekildi ve ARD’nin konuyla ilgili bir açıklama yapması istendi.

BİR “SOYKIRIM CUMHURİYETİ” YARATMA ÇABASI

Kendisi de Dersim/Tuncelili olan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun, TBMM’de söz konusu dönemde sivil halkın bu olaylardan etkilendiğine işaret ederek arşivlerin incelenmesi ve dönemin aydınlığa kavuşturulması için çeşitli defalar talepte bulunduğuna dikkat çekilen bildiride, bu konunun AKP hükümetinin inisiyatifinde olduğuna vurgu yapıldı. Tarihsel analizlerle, incelemelere de ihtiyaç duyulduğu belirtilen bildiride şu ifadelere yer verildi.:

“Çağdaş Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün şerefine leke sürülmesi CHP üyeleri ve destekçileri tarafından esefle karşılandı.

Böyle taraflı haberler yıllardır barış içinde yaşayan göçmenler arasında sosyal barışa zarar verir. Almanya’daki 10 bin üyemiz ve GEZ adlı televizyon radyo kurumuna vergi ödeyen binlerce Türkiye kökenli rahatsızlığını ARD’ye protesto mektubu ve e-posta göndererek bildirdi.

EYALETLERDE BÖLGE STÜYOLARI ÖNÜNDE EYLEMLER BAŞLIYOR

Diğer taraftan çok sayıda Türkiye kökenli kuruluşla da CHP olarak ARD’nin bölge stüdyolarının yer aldığı şehirlerde eylem yapmaya hazırlanıyoruz. ARD’den söz konusu belgeselle ilgili olarak neden her iki tarafın görüşüne yer verilmediğine dair ve neden ülkemizin ve partimizin kurucusunun adına leke çalınmak istendiğine ilişkin sağlam bir açıklama bekliyoruz.”

9 BİRLİK BAŞKANI İMZALADI

Söz konusu bildiriye imza atan CHP Birlik Başkanları ise şöyle:

Ali Ercan (CHP Hessen, Rheinland Pfalz, Saarland)

Erol Buldak (CHP Hamburg)

Gülbey Kılıç (CHP Güney Bavyera / Münih)

İbrahim Vural (CHP Kuzey Ren Vestfalya – NRW)

Kenan Kolat (CHP Berlin)

Mehmet Güven (CHP Bremen)

Mehmet Yıldırım (CHP Baden-Württemberg)

Murat Bülbül (CHP Kuzey Bavyera / Nürnberg)

Nihat Yazıcı (CHP Aşağı Saksonya)

Inal

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.