Almanya genelinde 500’den fazla göçmen örgütü, sivil toplum kuruluşu, kültür ve bilim kurumu, ARD’nin çok dilli ve kültürlerarası yayın platformu COSMO’nun kapatılmasına karşı ortak bir çağrıda bulundu. İttifak, COSMO’nun tasfiye edilmesi yerine ülke çapında güçlendirilmesini talep ediyor.
Almanya’nın en önemli kamu yayın kuruluşlarından ARD’nin, çok dilli ve kültürlerarası yayın yapan COSMO programını 1 Nisan 2027 itibarıyla fiilen sona erdirmeyi planlaması, geniş çaplı bir tepkiye yol açtı. Almanya genelinde 500’den fazla göçmen örgütü, girişim ve kültür-sanat kuruluşu, ARD yönetimine gönderilen açık mektupla kapatma planlarının durdurulmasını istedi.
Girişimin koordinasyonunu üstlenen Neue deutsche Medienmacher*innen, COSMO’nun kapatılmasının toplumsal uyuma zarar vereceğini belirterek, programın ülke genelinde yayın yapan güçlü bir ARD platformuna dönüştürülmesi çağrısında bulundu.
Uzmanlara göre Almanya’da göç geçmişine sahip insanların oranı nüfusun dörtte birini aşarken, medya politikaları konusunda bu ölçekte bir birliktelik ilk kez gerçekleşiyor.
Açık mektuba destek veren kuruluşlar arasında Bundeskonferenz der Migrant*innenorganisationen (BKMO), DaMOst, Bundesverband russischsprachiger Eltern, neue deutsche organisationen ve Türkische Gemeinde in Deutschland (TGD) gibi önemli çatı kuruluşları yer alıyor.
Ayrıca;
Initiative 19. Februar
Bildungsinitiative Ferhat Unvar
Initiative Schwarze Menschen in Deutschland
Alman-Polonya Dernekleri Federasyonu
Kürt girişimleri
Sinti ve Roman dernekleri
İtalyan Comites örgütleri
de çağrıya destek veren kuruluşlar arasında bulunuyor.
Medya, kültür ve akademi dünyasından da güçlü destek gelirken, Deutsche Journalistinnen- und Journalisten-Union (dju), Grimme-Institut ve Deutscher Musikrat gibi kurumlar da kampanyaya katıldı.
İttifaka göre COSMO’nun kapatılması, özellikle aşırı sağın yükseldiği ve toplumsal kutuplaşmanın arttığı bir dönemde ciddi sonuçlar doğurabilir.
Açıklamada, COSMO’nun ortadan kalkması halinde:
Farklı kültürlerin ve bakış açılarının buluştuğu çok dilli medya alanının daralacağı,
Göçmen topluluklara yönelik güvenilir bilgi kaynaklarının azalacağı,
Dezenformasyonla mücadelede önemli bir aracın kaybedileceği,
vurgulandı.
Açık mektupta ARD yönetiminden üç somut adım atılması istendi:
Programın kapatılması yerine ülke çapında yayın yapan güçlü bir ARD iş birliği platformuna dönüştürülmesi ve çok platformlu bir medya hizmeti olarak geliştirilmesi talep edildi.
ARD’nin göç kökenli nüfusa hangi ölçüde ulaştığını ve bunu hangi yöntemlerle ölçtüğünü kamuoyuna açıklaması istendi.
Göç toplumunun ARD’nin uzun vadeli yayın politikaları ve kurumsal stratejisindeki yerinin net biçimde ortaya konulması çağrısı yapıldı.
Neue deutsche Medienmacher*innen adına konuşan Elena Kountidou, 500’den fazla kuruluşun ortak çağrısının önemine dikkat çekerek şunları söyledi:
“ARD, COSMO’nun sona ermesini göze alamaz. Çeşitlilik artık bir tercih değil, demokratik toplumların temel gerekliliğidir. Dilsel ve kültürel çeşitliliğin kendini ifade edebileceği kalıcı medya alanlarına ihtiyaç var. Bu nedenle tasfiye değil, büyüme ve güçlendirme süreci başlatılmalıdır.”
COSMO’nun korunmasını talep eden “Save COSMO” kampanyası da toplumda geniş yankı buldu. Kampanya bugüne kadar 100 binden fazla imza toplayarak kamu yayıncılığında çeşitliliğe verilen desteği ortaya koydu.
Gökay Sofuoğlu:
“Toplumsal dayanışmanın her zamankinden daha önemli olduğu bir dönemde COSMO’nun kapatılması yanlış bir sinyal olur. Göç toplumuna dair daha fazla hikâyeye ihtiyacımız var, daha azına değil.”
Anastasia Sudzilovskaya:
“Dezenformasyon her gün sosyal medya üzerinden ailelere ulaşıyor. Çok dilli ve güvenilir bilgi kaynakları temel bir kamu hizmetidir.”
Karim El-Helaifi:
“Medyada görünürlük eşit katılımın ön koşuludur. COSMO’nun kaldırılması, nüfusun dörtte birinden fazlasının kamu yayıncılığındaki sesini kaybetmesi anlamına gelir.”
Kelly Laubinger:
“Bazı toplulukların görünmez kılınmasının ne anlama geldiğini biliyoruz. COSMO bu duruma karşı önemli bir istisnaydı ve korunmalıdır.”
Prof. Dr. Naika Foroutan:
“COSMO kaybolursa yalnızca medya çeşitliliği değil, toplumun farklı kesimlerinin birbirini anlayabildiği ortak alan da küçülür.”
Karen Taylor:
“Biz olmadan işleyen bir demokrasi, fırsat eşitliği ya da refah mümkün değildir. Bizim için değil, bizimle birlikte program yapın.”
Göçmen örgütleri ve sivil toplum temsilcileri, ARD yönetimini hızlı ve somut bir diyalog sürecine davet ederken, COSMO’nun Almanya’daki kültürel çeşitlilik, demokratik katılım ve toplumsal uyum açısından stratejik önem taşıdığını vurguluyor.
ALMANYA
11 Haziran 2026ALMANYA
11 Haziran 2026ALMANYA
11 Haziran 2026ALMANYA
11 Haziran 2026ALMANYA
11 Haziran 2026ALMANYA
11 Haziran 2026ALMANYA
11 Haziran 2026