CHP 2023’teki İYİ Parti ittifakı nedeniyle 7 ilde sandık görevlisi yerine “gözlemci” bulunduracak

CHP 2023’teki İYİ Parti ittifakı nedeniyle 7 ilde sandık görevlisi yerine “gözlemci” bulunduracak

ABONE OL
23:46 - 06/03/2024 23:46
CHP 2023’teki İYİ Parti ittifakı nedeniyle 7 ilde sandık görevlisi yerine “gözlemci” bulunduracak
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

CHP Seçim ve Hukuk İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gül Çiftçi, 14 Mayıs 2023’teki seçimlerde İYİ Parti’yle yapılan ittifak kapsamında seçime girmedikleri yedi ilde bu seçimde sandık görevlisi hakkına sahip olmadıkları için “müşahit/gözlemci” bulunduracaklarını açıkladı.

CHP yönetim kadrosu üyeleri Çiftçi, Medyayla İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Burhanettin Bulut ve Ticaret Bakanlığından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Volkan Demir, bugün gazetecilere yerel seçim sürecine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Gül Çiftçi, 1393 seçim çevresinden 483’ünde Yüksek Seçim Kurulu (YSK) aşaması dahil il ve ilçe seçim kurulları nezdinde seçmen kütüklerine itirazda bulunduklarını açıklayarak, bunun 55 bin 983 seçmen anlamına geldiğini ancak sadece 7 bin 380 seçmenle ilgili CHP’nin itirazına olumlu yanıt verildiğini söyledi.

Seçmen kütüğünde seçmen kaydırması yapılmasına itirazlarda bulundukları yerler arasında askeri ve güvenlik personel varlığı tespit ettiklerini belirten Çiftçi, özellikle Kars’ta 31 Mart’ta oy kullanacak 4 bin askeri personel bulunduğunu ve Milli Savunma Bakanlığı’nın (MSB) 30 Mart’ta tatbikat yapılacak olmasını gerekçe gösterdiğini kaydetti. “Kars’taki bu seçmen kaydırması seçim sonucunu değiştirebilecek nitelikte” diyen Çiftçi, YSK’nın ise Kars için CHP’nin yanısıra diğer muhalefet partilerince yapılan itirazları da reddettiğini ifade etti.

2028’deki seçimde de yedi ilde CHP’nin sandık görevlisi olamayacak

CHP’nin 14 Mayıs 2023’teki genel seçimlerde İYİ Parti’yle Millet İttifakı uzlaşması nedeniyle seçime girmediği yedi il bulunduğunu anımsatan Çiftçi, seçim mevzuatı uyarınca bu illerde 31 Mart’taki yerel seçimlerde CHP’nin sandık görevlisi bulunduramayacağını ancak önlem aldıklarını ve bu sandıklarda mutlaka gözlemci (müşahit) bulunduracaklarını dile getirdi.

Çiftçi, “Aksaray, Bayburt, Bitlis, Gümüşhane, Çankırı, Muş ve Yozgat, müşahitler yoluyla süreci takip edeceğiz. Maalesef mevzuat uyarınca 2028’deki genel seçimlerde de sandık kurullarında CHP adına görevli veremeyeceğiz. Yine müşahitler yoluyla bu yedi il takip edilecek. Ama bu illerde 2028’de CHP’nin kendi logosuyla seçime girmesi durumunda sandık kurullarında sonraki seçimlerde sandık görevlimiz olacak” dedi.

CHP’nin resmi sandık kurullarında görevli bulunduramayacağı sözkonusu yedi ilde 13 bin civarında sandık olacak. CHP yönetimi, yine de bu sandıklarda kullanılacak oylara sahip çıkılacağı görüşünde.

Burhanettin Bulut: Parti içi muhalefet değil kötülük yapılıyor

CHP Medyayla İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Burhanettin Bulut da, belediye başkan adaylarının belirlenmesi sürecinde yaşanan tartışmalar ve CHP’den istifa ederek İYİ Parti gibi diğer partilerden ya da bağımsız aday olanlarla ilgili tepkisini dile getirdi.

Bulut, “CHP çok dinamik, çok sesli, çok kültürlü bir parti. Ancak bugün partide farklı fikirleri ifade edenler trolleşmiş durumda. Bazı arkadaşlarımızın yaptığı; parti içi muhalefet değil, parti içi kötülüktür” dedi.

Burhanettin Bulut, “Bağımsız aday olma ya da başka partiden aday olma kararı alan arkadaşlar fevri bir şekilde bu kararı verdiler. Onların durumu bize Türkiye’de siyasetin ne kadar zor bir süreçten geçtiğini gösteriyor. Yaptıklarının yanlış olduğunu 1 Nisan’da görecekler. Umarım partiye hasar vermezler. Belediye başkanlıklarının son dönemindeler ama bulundukları koltuklar, konumlar üzerinden partiyi eleştiriyorlar. Israrla aday olmaya devam ederlerse de finalleri kötü olacak. Yazık” dedi.

Gül Çiftçi de, “Bu adaylar CHP’nin oyunu alamaz, CHP’den oy alamaz. O oylar CHP’nin” diye ekledi.

Hatay’da CHP açısından seçimler nasıl geçecek?

Burhanettin Bulut, CHP’nin yerel seçimler kampanyasında Hatay, Kahramanmaraş ve Adıyaman’da seçmen hassasiyetlerini ve deprem acısını dikkate alacaklarını kaydetti.

CHP’nin “İşimiz Gücümüz Türkiye” kampanya videosunda yer almayan Hatay Büyükşehir Belediye Başkan adayı Lütfü Savaş’ın bundan sonraki filmlerde de bulunmayacağını kaydeden Gül Çiftçi, “Hatay’da bir yaşam kurmak istiyoruz. Lütfü Savaş da hayatın yeniden kurulacağı deprem bölgesinde müzikli bir reklam videosunda olmak istemediğini de ayrıca bize söyledi” dedi.

Hatay’da ölümlerin yanısıra kentten taşınma nedeniyle 140 bin seçmenin azaldğını tespit ettiklerini belirten Çiftçi, Samandağ’da ön seçimle aday belirlendiğini belirterek, CHP’nin Samandağ’ın yanısıra Defne ve Arsuz’da da kaybetmeyeceği görüşünü paylaştı.

VOA tarafından geçilen CHP 2023’teki İYİ Parti ittifakı nedeniyle 7 ilde sandık görevlisi yerine “gözlemci” bulunduracak haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. CHP 2023’teki İYİ Parti ittifakı nedeniyle 7 ilde sandık görevlisi yerine “gözlemci” bulunduracak haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan CHP 2023’teki İYİ Parti ittifakı nedeniyle 7 ilde sandık görevlisi yerine “gözlemci” bulunduracak haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.