“Cebaliye mülteci kampına düzenlenen saldırı ve artan şiddet yüzünden dehşete düştük”

“Cebaliye mülteci kampına düzenlenen saldırı ve artan şiddet yüzünden dehşete düştük”

ABONE OL
09:50 - 02/11/2023 09:50
“Cebaliye mülteci kampına düzenlenen saldırı ve artan şiddet yüzünden dehşete düştük”
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

BM: “İsrail ve işgal altındaki Filistin topraklarındaki kriz küresel bir krizdir’’

BM İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı ve Acil Yardım Koordinatörü Martin Griffiths, İsrail ve Filistin topraklarına yaptığı iki günlük ziyaretin ardından yaptığı açıklamada, “İsrail ve işgal altındaki Filistin topraklarındaki kriz küresel bir krizdir” dedi.

Griffiths, “Gazze’de Cebaliye mülteci kampına yapılan son saldırıların sonrasında çok sayıda sivil öldürüldü. Bu, savaşın giderek daha vahim insani sonuçlar doğuracak daha korkunç bir aşamaya girdiği bize gösteriyor” diye konuştu.

Martin Griffiths, Hamas’ın 7 Ekim’deki baskını ve sonrasındaki gelişmelerin milyonlarca kişinin hayatında “silinmez izler” bırakacağını ifade etti.

BM Genel Sekreter Yardımcısı Griffiths, Batı Şeria’da da ölü sayısının arttığını, yaşanan şiddet ve kontrol noktalarının kapatılması yüzünden, insanların gıdaya, işe, sağlık hizmetlerine ve diğer temel hizmetlere erişemediğini belirtti. Griffiths, “Bu arada da dünya harekete geçemiyor veya harekete geçmek istemiyor gibi görünüyor. Bu böyle devam edemez. Attığımız adımlarda değişikliğe ihtiyacımız var” dedi.

Hamas’ın elindeki rehinelerin de derhal ve koşulsuz olarak serbest bırakılması çağrısında bulunan Griffiths, Gazze’de hayatta kalmak için gerekli olan yardımların geniş ölçekte sağlanması gerektiğini vurgularken, bugüne kadar Gazze’ye geçen 200’den fazla kamyonun bir miktar rahatlama sağlasa da yeterli olmadığını kaydetti.

“Taraflar çatışmalara ara vermek için anlaşmalı”

Griffiths, yardım malzemelerinin Gazze’ye ulaştırılması için çatışmalara ara verilmesi konusunda taraflar arasında bir anlaşmaya ihtiyaç olduğunu da belirtti.
BM Genel Sekreter Yardımcısı, “Şimdi harekete geçilmemesinin bölgenin çok ötesinde sonuçları olacaktır. Çünkü bu küresel bir kriz’’ dedi.

BM Filistinli Mültecilere Yardım Dairesi (UNRWA) de, İsrail ordusunun Gazze Şeridi’ne yönelik aralıksız bombardımanının “şok edici” olduğunu belirterek, “Acil insani bir ateşkes milyonlarca insan için ölüm kalım meselesi” ifadesini kullandı.

‘’Gazze’de dayanılmaz bir insani dram yaşanıyor’’

UNRWA, Gazze’de yaşananları “dayanılmaz bir insani dram” olarak nitelerken, bölgede 1,4 milyondan fazla kişinin yerlerinden edildiğini bildirdi.

BM İnsani Yardım Koordinasyon Ofisi (OCHA), yerlerinden edilenlerin barındığı UNRWA tesislerinin şu anda kapasitelerinin neredeyse dört katına çıktığını belirtti.
OCHA, İsrail’in Gazze Şeridi’nin kuzeyi ve Gazze şehrinin dış mahallelerindeki kara operasyonunun yoğunluğunun arttırdığını kaydetti.

BM İnsan Hakları Ofisi (OHCHR) de İsrail bombardımanında Filistinli gazetecilerin ölümüne dair haberlerle ilgili endişelerini dile getirdi. OHCHR, gazetecilerin sivil olduğunu ve hedef alınmamaları gerektiğini, “Gazetecileri hedef alan askeri personelden hesap sorulmalı” mesajını verdi.

“Gazze’deki ağır yaralıların çoğunluğu çocuklar”

BM Dünya Sağlık Örgütü (WHO) de, Gazze’de tıbbi müdahaleye ihtiyaç duyan binlerce ağır yaralı sivilin bulunduğunu ve bu ağır yaralıların çoğunluğunun çocuk olduğunu açıkladı.

WHO Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, Mısır’ın bugün Gazze Şeridi’ndeki en kritik durumdaki hasta ve yaralıyı tedavi için kabul etme kararını memnuniyetle karşıladığını söyledi. Ghebreyesus ,”Mısır Sağlık Bakanlığı ile Gazze’den tıbbi tahliyelerin planlanması konusunda çalışıyoruz. Onları desteklemeyi sürdüreceğiz” dedi.

VOA tarafından geçilen “Cebaliye mülteci kampına düzenlenen saldırı ve artan şiddet yüzünden dehşete düştük” haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. “Cebaliye mülteci kampına düzenlenen saldırı ve artan şiddet yüzünden dehşete düştük” haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan “Cebaliye mülteci kampına düzenlenen saldırı ve artan şiddet yüzünden dehşete düştük” haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.