Capital One, kredi kartı şirketi Discover’ı 35 milyar dolara satın alacak

Capital One, kredi kartı şirketi Discover’ı 35 milyar dolara satın alacak

ABONE OL
16:31 - 20/02/2024 16:31
Capital One, kredi kartı şirketi Discover’ı 35 milyar dolara satın alacak
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Capital One Financial, Amerika’nın iki büyük kredi kartı şirketini bir araya getirecek ve büyük ölçüde Visa ve Mastercard’ın hakim olduğu ödeme sektörünü sarsacak bir anlaşmayla Discover Financial Services’i 35 milyar dolara satın alacağını açıkladı.

Tamamı hisse senedinden oluşan işlemin şartlarına göre Discover Financial hissedarları yaklaşık 140 dolar değerinde Capital One hissesi alacak. Bu, Discover hisselerinin Cuma günü kapandığı 110,49 dolara göre önemli bir prim.

Anlaşma, American Express haricinde JPMorgan Chase ve Citigroup’un aksine, banka olmayan en büyük iki kredi kartı şirketini biraraya getiriyor. Anlaşmayla birlikte müşterileri büyük ölçüde benzer olan iki şirket biraraya gelmiş olacak. Capital One ve Discover’ın müşteri profili, American Express, Citi ve Chase’in hakim olduğu yıllık ücrete tabi olan üst seviye kredi kartlarına kıyasla genellikle nakit para iadesi veya mütevazı seyahat avantajları arayan Amerikalılar’dan oluşuyor.

Online kredi firması LendingTree’nin baş kredi kartı analisti Matt Schulz, “Büyük oyuncuların hakimiyetindeki bu pazar şimdi biraz daha küçülecek” dedi.

Anlaşma ayrıca Discover’ın ödeme ağına büyük bir kredi kartı ortağı kazandıracak ve bu da ödeme ağını bir kez daha büyük bir rakip haline getirebilecek. ABD kredi kartı endüstrisi Visa-Mastercard ikilisinin hakimiyetinde. American Express uzak ara üçüncü sırada ve Discover da dördüncü sırada yer alıyor. Capitol One’ın Discover ödeme sistemini benimseyip benimsemeyeceği ya da Discover ve Visa gibi ikinci bir ödeme ağının paralel kullanımına izin veren bir ödeme ağı kurup kurmayacağı belli değil.

Capital One Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Richard Fairbank, yaptığı açıklamada, “Discover’ı satın almamız, birbirini tamamlayan becerilere ve imtiyazlara sahip çok başarılı iki şirketi biraraya getirmek ve en büyük ödeme ağları ve ödeme şirketleriyle rekabet edebilecek bir ödeme ağı kurmak için eşsiz bir fırsat” dedi.

Capital One, Discover’ı satın alarak Amerikalılar’ın kredi kartlarını giderek daha fazla kullanmaya ve faiz tahsil etmek için bu hesaplarda bakiye tutmaya devam edeceğine inanıyor. New York Merkez Bankası’nın son verilerine göre, 2023’ün dördüncü çeyreğinde Amerikalılar kredi kartlarında 1,13 trilyon dolar tuttu ve toplam hane halkı borç bakiyeleri yüzde 1,2 artışla 212 milyar dolar arttı.

Tüketiciler kart bakiyelerini arttırdıkça daha yüksek faiz oranları da ödüyor. Bir banka kredi kartının ortalama faiz oranı yaklaşık yüzde 21,5 ile ABD Merkez Bankası’nın (FED) 1994 yılında verileri takip etmeye başlamasından bu yana en yüksek seviyede.

Aynı zamanda bu iki kredi kuruluşu, borçluların temerrütlerinin artması ihtimaline karşı rezervlerini arttırmak zorunda kaldı. İki yılı aşkın bir süredir enflasyonla mücadele eden düşük ve orta gelirli birçok Amerikalı tasarruflarını tüketti. Kredi kartı bakiyelerini giderek arttıran tüketiciler kişisel krediler de alıyor.

Ek rezervler her iki bankanın da kârını olumsuz etkiledi. Geçen yıl Capital One’ın sıradan hissedarlara sunulan net geliri 2022’ye kıyasla yüzde 35 düşerken, kredi zararları için ayrılan karşılıklar yüzde 78 artarak 10,4 milyar dolara yükseldi. Discover’ın tüm yıl kârı, kredi zararları için ayrılan karşılıkların iki kattan fazla artarak 6,02 milyar dolara ulaşması nedeniyle 2022 sonuçlarına kıyasla yüzde 33,6 düştü.

Discover’ın müşterileri, kredi kartlarında bir önceki yıla göre yüzde 13 artışla 102 milyar dolar bakiye taşıyor. Bu arada, tahsilat oranları ve 30 günlük gecikme oranları yükseldi.

Banka mevduatlarını ve kredi hesaplarını arttırmanın ötesinde anlaşma, Capital One’a, Discover ödeme işleme ağına erişim sağlayacak. Sektör devleri Visa ve Mastercard’dan daha küçük olsa da Discover ağı, Capital One’ın ağ üzerinde çalışan her işlem için alınan ücretlerden gelir elde etmesini sağlayacak.

Discover, denetçilerin artan incelemesi altında faaliyet gösteriyor. Geçtiğimiz yaz şirket, 2007 yılının ortalarından itibaren bazı kart hesaplarını yanlışlıkla en yüksek tüccar fiyatlandırma kademelerinde sınıflandırdığını açıkladı. Şirket ayrıca Federal Mevduat Sigorta Kurumu’ndan (FDIC) müşteri uyum yönetimi konusunda bir muvafakat emri aldı.

Citigroup analistleri, Discover’ın satılmasını, denetimle ilgili sorunların tetiklemiş olabileceğini söylüyor.

Anlaşmanın düzenleyici denetimden geçip geçmeyeceği belli değil. Neredeyse her banka müşterilerine bir kredi kartı veriyor. Ancak çok az sayıda şirket önce kredi kartı şirketi, sonra da banka olma özelliğine sahip. Hem Discover hem de Capital One, kredi kartı şirketleri olarak başlayıp vadesiz mevduat ve tasarruf hesapları gibi diğer finansal hizmetlere doğru genişledi.

Tüketici gruplarının, anlaşmanın hissedarların yanı sıra tüketiciler için de iyi olduğundan emin olmak için Biden Yönetimi üzerinde ağır bir baskı oluşturması bekleniyor.

Yeterli düzeyde bankacılık hizmeti alamayan dezavantajlı toplumların bu hizmetlere erişimini teşvik eden National Community Reinvestment Coalition Başkanı ve CEO’su Jesse Van Tol, “Capital One’ın kredi kartı kredilerinin Discover’ın kredi kartı ağıyla dikey entegrasyonu göz önüne alındığında, anlaşma aynı zamanda büyük anti-tröst endişeleri de yaratıyor” dedi.

VOA tarafından geçilen Capital One, kredi kartı şirketi Discover’ı 35 milyar dolara satın alacak haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Capital One, kredi kartı şirketi Discover’ı 35 milyar dolara satın alacak haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Capital One, kredi kartı şirketi Discover’ı 35 milyar dolara satın alacak haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.