ÇAKMAK VE DEMOKRASİ

ABONE OL
22:53 - 19/10/2023 22:53
1

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Çakmak icat edilir, fakat çakmağı almak mümkün olmaz. Köylüler işlerini kolaylaştırmak için birleşirler; para toplayarak bir çakmak alırlar.

Çakmak, o kadar önemli bir icattır ki, yemek pişirmek, ısınmak veya karanlıkta kaldılarmı çıralarını yakmak isterlerse hemen çakmakla işlerini hallederler.

Tabii ki, her ailenin bir çakmağa ihtiyacı vardır ve herkes farklı bir şey söyler.

Köylüler, ihtiyar heyeti toplar ve çakmak meselesini çözmeye karar verirler.

Yoğun geçen tartışmalardan sonra çakmağı köyün muhtarına teslim etmeye karar verirler.

Çakmakla işi olan; muhtara haber verir, muhtar çakmakla gelir ve köylülerin işlerini görür. Bu bir süre bu uygulama iyi gider, ancak muhtarın herkese yetişmesi zordur.

Bazı insanlar muhtara gider, bazıları gitmez, hatta muhtara muhalefet edenler, muhalefetliklerini bırakmazlar ve hatta muhtar kızınca onların tarlalarını yakmakla tehdit eder. Sonuçta çakmak muhtarda olduğu için köylüler muhtara bir şey diyemezler, çünkü çakmağı kendi elleriyle muhtara teslim etmişlerdir.

Bir gün bir köylü başka bir köye gider, diğer köyün yaşlısı sorar, “Sizde çakmak var mı?” Köylü, “Var, ama muhtara emanet ettik. İsterse çakmağı verir, isterse vermez. Yetkiyi ona verdik.” bir sefer der.

Diğer köylü, “Öyle şey olur mu kardeşim! Bir adama çakmak mı teslim edilir?” der. Peki, nasıl olacak? “Biz çakmağın gazını bir kişiye, çakmağın taşını bir başka kişiye, çakmağı da bir başka kişiye verdik. Ateş yakacağımız zaman, yemek yapılacağı zaman bu üçü bir araya gelir ve köylünün işlerini yapar. Tüm köylülerin işleri düzgün işler, kimse mağdur olmaz.

Eğer biri haksızlık yaparsa veya hata yaparsa, diğeri karşı çıkar.” der. Bizim köylüler, çakmağı muhtara vererek ne büyük hata yaptıklarını o zaman anlarlar, ancak iş işten geçmiş olur.

Bildiğimiz gibi, Türkiye’de on milyonun üzerinde emekli bulunuyor. Bu emeklilerin yarısından fazlası 7500 Türk Lirası maaş alıyor. Bu para yaklaşık olarak bugünkü döviz kurlarına göre 260€’ya denk geliyor. Bu kadar zamdan sonra, en düşük ev kiraları bile 7500 TL’den başlıyor. Bu nedenle bazı emekliler ek iş yapmak zorunda kalıyorlar.

Muhtar bile olamaz dediğiniz RTE (Recep Tayyip Erdoğan), bugün adeta bir destan yazıyor. Neler yapıyor? Muhalefet olarak çakmağı ona verdiniz işte…

RTE, temsilde hata olmaz onların tarlasını ateşe verdi, onlar kendi derdiyle meşgul.

“Aman canım, ondan iyisini mi bulacağız?” diyen emekliler, hadi gözünüz aydın, beş bin TL zam alacaksınız, yalnız bir seferlik. Çalışanlar ne olacak? Onların güç ve kuvveti yerinde, biraz daha çalışsınlar. Ancak bir çakmakla bu kadar aş pişer, bu kadar ışık olur. Önümüzdeki ay paralar geliyor.

Hadi yine iyisiniz.

Inal

    En az 10 karakter gerekli
    Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.