“Buzullar Tahminlerin Üzerinde Hızla Eriyor”

“Buzullar Tahminlerin Üzerinde Hızla Eriyor”

ABONE OL
16:07 - 08/11/2022 16:07
“Buzullar Tahminlerin Üzerinde Hızla Eriyor”
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Mısır’ın Şarm El Şeyh şehrinde düzenlenen Birleşmiş Milletler İklim Zirvesi COP27 kapsamında yayınlanan bir raporda, buzulların erime hızına dikkat çekildi. Rapora göre 2050 yılına kadar Kuzey Kutbu’nda belirli bölgelerde yaz aylarında buzul tabakası kalmayacak.

Raporda sadece bu yıl bile Antarktika’nın doğu bölgesine düşen yağmurların ve havadaki ısınmanın sıradışı değerlerde olduğuna dikkat çekildi. Sadece kutup bölgeleri değil dünya genelinde yaz aylarında küresel ısınmanın etkisi nedeniyle buzul bölgelerinin eridiği vurgulanıyor. Yaz aylarında Alp dağlarındaki buzul örtüsünün yüzde 5 daha fazla erime gösterdiğinin tespit edildiği belirtiliyor.

Uluslararası Kriyosfer İklim Girişimi Araştırma Grubu verilerine göre de bu yıl Grönland’da rekor düzeyde buzul erimesi tespit edildi.

Dünyada hava sıcaklıklarının en fazla arttığı 8 yılın ardından buzullardaki erimenin uzmanların beklentilerinin üzerinde olduğuna dikkat çekiliyor.

Uzmanlar küresel ısınmanın etkilerinin daha da kötüleşmemesi için karbon salınımlarının 2050 yılına kadar sıfıra kadar düşürülmesi gerektiğine dikkat çekiyor.

Ancak bu hedefe ulaşılıp ulaşılamayacağı konusunda ciddi soru işaretleri bulunuyor. Bilimadamları bu hedefe ulaşılabilse bile mevcut buzulların erimesinin ancak 2040-2080 yılları arasında durabileceğini belirtiyor.

VOA tarafından geçilen “Buzullar Tahminlerin Üzerinde Hızla Eriyor” haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. “Buzullar Tahminlerin Üzerinde Hızla Eriyor” haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan “Buzullar Tahminlerin Üzerinde Hızla Eriyor” haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.