DOLAR

32,3781

0.14%
EURO

35,0491

-0.16%
ALTIN(gr)

2.324,23

0,22%
BİST 100

9093.96

0,22%
Büyükelçi Flake’den İlişkiler İçin İyimser Mesajlar

Büyükelçi Flake’den İlişkiler İçin İyimser Mesajlar

ABONE OL
00:32 - 30/06/2022 00:32
Büyükelçi Flake’den İlişkiler İçin İyimser Mesajlar
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

ABD’nin Ankara Büyükelçisi Jeffry Flake, ülkesinin bağımsızlık yıldönümü resepsiyonunda yaptığı konuşmada Türk-Amerikan ilişkileriyle ilgili iyimser mesajlar verdi.

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün bağımsızlık sözünü anımsatan Flake, iki ülke arasındaki ilişkilerde tarihsel benzerlikler ve NATO müttefikliğinin yanısıra ticari ve kültürel bağlar bulunduğuna işaret etti.

ABD’nin 4 Temmuz’da 246’ncı bağımsızlık yıldönümünü kutlayacak olması nedeniyle Ankara Büyükelçiliği’nde düzenlenen resepsiyonda konuşan Flake, konuşmasında Washington-Ankara ilişkileriyle ilgili değerlendirmelerde bulundu. Türkiye’yi resepsiyonda Dışişleri Bakan Yardımcısı Faruk Kaymakçı temsil etti.

Büyükelçi Flake, ABD Başkanı John Biden ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın aynı dakikalarda görüşme gerçekleştirdiğine dikkat çekerek sözlerine başladı. Eşi Cherly Flake’le birlikte kalabalık bir aileye sahip olduklarını anlatan Flake, beş çocuğu olduğunu belirtirken, bu durumu Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın seveceğini söyleyerek espri yaptı. Beş torunu olduğunu ve on kardeşiyle büyüdüğünü anlatan Flake, ABD Kongresi’nde Arizona Senatörü olduğu dönemi anımsatarak, kalabalık ailesi sayesinde Senato’ya seçildiği esprisini de yaptı.

Büyükelçilik göreviyle ilgili Flake, “Türkiye gibi önemli bir görev yerinde, gerek siyasi gerekse coğrafi olarak kendisini her zaman olayların merkezinde bulan bir ülkede ülkemi temsil ediyor olmak benim için büyük bir onur” yorumunda bulundu. Flake, iki ülke ilişkileri içinse “ABD ve Türkiye, Amerikan askerlerinin ve Mehmetçiklerinizin Kore’de bir taarruz harbini geri püskürtmek için omuz omuza savaşmasından bu yana, Kore’den Kuveyt’e ve Kosova’ya kadar başka ülkelerin bağımsızlık ve özgürlüklerini savunmak için birlikte çaba sarf etmiştir” sözleriyle NATO müttefikliğini vurguladı.

Ukrayna’ya destek vurgusu

Jeffry Flake, Erdoğan’ın damadı Selçuk Bayraktar’ın yönetiminde insansız hava araçlarıyla (İHA) Ukrayna’ya destek verilmesine de dikkat çekti. Flake, “Türkiye’nin, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalini güçlü bir şekilde kınadığını düşündüğümüzde, Ukraynalılar’ın, Türk mühendisliğinin kaydettiği olağanüstü ilerlemeye ithafen yazdıkları ‘Bayraktar’ adlı ‘kahramanlık şarkısı’ geliyor akıllara” ifadesini kullandı.

Bağımsızlık Günü kutlamasıyla ilgili olarak, Atatürk’ün sözleriyle ABD’nin kurucuları arasındaki benzerlikleri anlatan Flake, “Bugün burada bağımsızlığı kutlamak için bulunuyoruz. Peki bağımsız olmak ne kadar önemli? Bu ulusun kurucusu Mustafa Kemal Atatürk ‘Böyle bir millet esir yaşamaktansa ölsün daha iyidir. O halde ya istiklal ya ölüm!’ demişti. Bizim kurucu atalarımıza da işte bu dinamik ilke rehberlik etmişti. Amerika’da Patrick Henry’nin şu ünlü sözlerini duymayan okul çocuğu hemen hemen yoktur: ‘Hayat o kadar değerli, barışsa o kadar tatlı mıdır ki zincirler ve kölelik pahasına satın alınabilsin? Başkalarının hangi yolu seçtiğini bilmem ama ya özgürlüğü verin ya da ölümü bana!’ Bağımsızlık Günü’nde özellikle eğitimin önemine vurgu yapmak yerinde olacaktır. Devrimin en yoğun olduğu dönemde kurucu atalarımızdan John Adams, eşi Abigail’e şu sözleri yazmıştı: ‘Oğullarım matematik ve felsefe eğitimi alma özgürlüğüne sahip olsun diye siyaseti ve savaşı öğrenmeliyim.’ ‘Bundan sonra pek mühim zaferlere kavuşacağız. Fakat bu zafer süngü zaferleri değil, ekonomi ve ilim ve kültür zaferleri olacaktır’, bu sözleri söyleyen Türkiye’nin kurucu atası da benzer şekilde ileri görüşlü bir insandı. Ülkelerimizin tüm bunları başardığını söylemenin yerinde olacağını düşünüyorum” diye konuştu.

ABD ile Türkiye arasında bir önceki yıla göre yüzde 30 artış göstererek geçen yıl 28 milyar dolara ulaşan ticaret ilişkilerine değinen Flake, iki ülke arasındaki ilişkileri birbirine bağlayan unsurun sadece güvenlik ilişkileri olmadığı değerlendirmesini yaptı.

VOA tarafından geçilen Büyükelçi Flake’den İlişkiler İçin İyimser Mesajlar haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Büyükelçi Flake’den İlişkiler İçin İyimser Mesajlar haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Büyükelçi Flake’den İlişkiler İçin İyimser Mesajlar haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.