“Bu Putin’in Savaşı”

“Bu Putin’in Savaşı”

ABONE OL
23:19 - 04/03/2022 23:19
“Bu Putin’in Savaşı”
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Brüksel’de NATO üyesi ülkelerin dışişleri bakanlarıyla ve AB liderleriyle biraraya gelen Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, yaptığı açıklamada, “Bugün sınırlarımızda savaşın çirkin yüzünün patlak verdiğine tanık oluyoruz, Ruslar her şeyi bombalıyor, hastaneleri, evleri okulları. Çok fazla sivil kayıp verildi. Bu, barbarca bir savaştır” dedi.

Ukrayna topraklarındaki insan hakları ihlallerinin değerlendirilmesi için İnsan Hakları Konseyi’nin kısa süre içinde bir çalışma başlatacağını söyleyen Borrell, “Bu, Putin’in savaşı ve Putin’in bu savaşı durdurması gerekiyor. Biz birlik olmayı sürdürüyoruz. Ukraynalılar’ın topraklarını, haklarını, ülkelerini savunmaları için onlara silah sağlıyoruz. Mültecilere yardım ediyoruz. Şimdiye kadar bir milyon Ukraynalı sınırlarımızdan geçti, dahası da gelecek. Rus ekonomisini, Rusya’nın para birimini gerçekten etkileyecek yaptırımlara başvuruyoruz. Daha önce de söylediğimiz gibi bunun çok büyük etkileri olacak” şeklinde konuştu.

Borrell, Rusya’nın Ukrayna saldırısı karşısında attıkları adımları yaptırımlar, mültecilere yardım, Ukraynalılar’a kendilerini savunmalarına yardımcı olmak için silah tedariki, insan hakları ihlallerini durdurma girişimi ve NATO çerçevesinde Avrupalılar, transatlantik ortaklar ve diğer ortaklarla güçlü birlik olarak özetledi.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken da Borrell’den sonra yaptığı açıklamada, Başkan Joe Biden’ın bir yıl önce göreve gelmesinden sonraki önceliklerinden birinin Avrupa Birliği’nden başlayarak Amerika’nın ittifaklarını ve ortaklıklarını yeniden canlandırmak olduğunu hatırlattı. “Vatandaşlarımızın hayatlarını etkileyecek her türlü adımı birlikte attığımızda bunun etkisi çok daha fazla oluyor” diyen Blinken, son bir yıldır bu taahhüdü yerine getirmeye çalıştıklarını söyledi. Blinken, Amerika ve Avrupa’nın karşılıklı ilişkilere yaptığı yatırımın şu anki kriz döneminde ne kadar hayati önem taşıdığının görüldüğünün altını çizdi.

Rusya’nın Ukrayna’yı işgali sürecinde Avrupa Birliği’nin gerek Rusya’ya yönelik yaptırımlar gerekse Ukrayna’ya yardım konusunda attığı adımların hızının tarihi olduğunu söylemenin abartı olmayacağını kaydeden Blinken, bu adımların Amerika ve Avrupa arasındaki ortaklığın önemini bir kez daha doğruladığını söyledi. “Cumhurbaşkanı Putin’in tercih ettiği nedensiz ve gerekçesiz bir savaşla karşı karşıyayız. Bu savaşın anneler, babalar, çocuklar, gerçek kişiler üzerinde korkunç etkileri var” diyen Blinken, savaşı durdurmak için ellerinden geleni yapmaya kararlı olduklarını vurguladı.

Blinken, sözlerine “Aramızdaki eşgüdüm hayati önem taşıyor, ama bu, Amerika ve Avrupa’nın da ötesinde. Bu, tüm dünyayı ilgilendiren bir bir düşmanlık, zorluk, tehdit çünkü her şeyden önce Ukraynalı erkek, kadın ve çocukların hayatı tehlikede. Ama ondan da ötesi, iki dünya savaşından sonra oluşturduğumuz, barış ve güvenliği sağlamak için çok önemli olan temel ilkeler, Cumhurbaşkanı Putin tarafından her gün korkunç bir şekilde ihlal ediliyor” şeklinde devam etti.

“Bu ilkeler, bir ülkenin diğerinin topraklarını ele geçiremeyeceği, zor kullanarak sınırlarını değiştiremeyeceği, bir ülkenin diğerinin vatandaşlarına gelecekleri hakkında yapacakları tercihleri dayatamayacağı, bir ülkenin komşularını buyruğu altına alamayacağıdır. Tüm bunlar tehlikede. Şu anda Putin’in yaptığı gibi bu ilkelerin zorlanmasına izin verirsek sadece kendimiz değil, tüm dünya için Pandora’nın kutusunu açmış oluruz” diyen Blinken, Borrell ile aylardır yakın bir işbirliği içinde çalıştıklarını söyledi ve Borrell’e ortaklığı ve dostluğu için teşekkür etti.

VOA tarafından geçilen “Bu Putin’in Savaşı” haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. “Bu Putin’in Savaşı” haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan “Bu Putin’in Savaşı” haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.