Bu nasıl turizm?

Bu nasıl turizm?

ABONE OL
02:35 - 09/08/2019 02:35
Bu nasıl turizm?
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Türkiye Cruise gemilerine teşvik veriyor, Yunanistan aksine gelir sağlıyor.

Türkiye TUİ’nin Cruise gemilerine yolcu başına 30 dolar teşvik verirken Yunanistan ise bu gemilerden yolcu başına 27 dolar gelir sağlıyor.

Balcı, kendi sosyal medyasında Rusya’dan gelen turistler ile dünyanın en büyük tur şirketlerinden TUİ’nin cruise gemileriyle getirdiği turistlere verdiği teşvik politikalarını eleştirdi.

Yunanistan’da Cruise İkmal Limanı Projesi ile Kırsal Kalkınma Projeleri başta olmak üzere toplam 4 proje ayrı çalışma yürüttüğünü anlatan Balcı, Rus turizm acentelerinin Rusya’dan Antalya’ya erken rezervasyonla 20 dolara her şey dahil müşteri aldığına dikkat çekti.

Antalya otellerinin yüzde 98’inin bu şekilde acenteler ile çalıştığını vurgulayan Balcı, şunları kaydetti.

”Sonuçta bu paranın 10 doları bizim otellerimize kalırken geri kalan 10 doları ise Rus turizm acentelerine kalıyor. Ülkelerindeki ekonomik sıkıntıdan dolayı İki yıldır fiyatlara zam yapılamıyor, düşünün ki 30 dolara müşteri bulamıyorlar, Antalya’daki her şey dahil sistem otellere… Şimdi asıl konuya gelirsek bu Rus acenteleri Türk Turizm Bakanlığından uçak başına 5.000 dolar turizm teşvik primi ile yüzde 50 yakıt desteği alıyorlar. Üstüne havalimanı ücreti de ödemiyorlar. Her uçak ise ortalama 200 Rus turist getiriyor. Peki kişi başı otellerimize ne kadar kalıyordu? 10 dolar x 200 = 2000 dolar, biz ne kadar veriyoruz bu adamlara? 5000 dolar+uçak yakıtı! ”

TUİ’YE YOLCU BAŞINA 30 DOLAR TEŞVİK

Güney Ege Yunan Adaları Turizm ve Ekonomik Kalkınma Projeler Şefi Barış Balcı, dünyanın en büyük turizm şirketlerinden TUİ’ye bağlı Mein Schiff gemilerinin Bodrum Limanı’na uğradığını anımsattı.

Bu gemilerin öğle saatlerinde Bodrum Limanına uğradığını, akşam saatlerinde de ayrıldığını ifade eden Balcı, şöyle devam etti.

”Gelelim Bodrum’a… Almanların TUI Turizm Acentesine bağlı Mein Schiff gemileri buranın limanına uğruyor, nitekim gemilerin hepsi öğlene doğru gelip akşama doğru gidiyorlar. Alman Firması gemilerindeki yolcu sayısıyla isim listesini limana teslim ediyor ve getirdiği her yolcu başına Türk Turizm Bakanlığından bu firmanın hesabına 30 dolar turizm teşvik primi yatıyor. Eğer 2500 yolcu getirmiş ise 30×2500= 75.000 doları cebine atıyor.”

YUNANİSTAN YOLCU BAŞINA 27 DOLAR ALIYOR

Ancak, çoğu zaman Bodrum esnafının bu yolcuları görmediğini, yine turistlerin çoğunun bırakın yemek yemeyi bir çay veya kahve dahi içmeden gemisine geri döndüğünü anlatan Barış Balcı, sözlerini şöyle sürdürdü.

”Yalnız buradaki asıl olay Mein Schiff gemileri Bodrum’dan sonra Yunan Adalarına uğruyor ve Yunanistan bu gemilerden yolcu başına 27 dolar liman hizmet ücreti olarak para alıyor. Anlayacağınız Bodrum’a kısa süreli uğrayan bu gemilerin hepside aslında Yunanistan’daki liman konaklamalarını bedavaya getirmek için Bodrum’a geliyorlar. Yoksa sevdiklerinden değil yani! Özetle parayı Türkiye’den alıp Yunanistan’a veriyorlar!”

ha-ber.com/Fikri Cinokur/Antalya

Inal

    Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.