Brezilya’da Musk hakkında soruşturma

Brezilya’da Musk hakkında soruşturma

ABONE OL
11:08 - 08/04/2024 11:08
Brezilya’da Musk hakkında soruşturma
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Brezilya’da Yüksek Mahkeme, X sosyal medya platformunun sahibi Elon Musk’ın ülkede engellenen hesapları yeniden etkinleştireceğini açıklamasının ardından milyarder iş insanı hakkında soruşturma açtı.

Musk, Yargıç Alexandre de Moraes’in bazı hesapların bloke edilmesini emreden kararına itiraz etti.

Eski adı Twitter olan X platformunun yasalara aykırı olduğu için tüm kısıtlamaları kaldıracağını söyleyen Musk, Moraes’i istifaya çağırdı.
Ne Musk, ne X ne de Brezilyalı yetkililer hangi sosyal medya hesaplarının engellenmesine karar verildiğini açıklamadı.

Yargıç Moraes, eski aşırı sağcı Devlet Başkanı Jair Bolsonaro hükümeti döneminde yalan haber ve nefret mesajları yaymakla suçlanan “dijital milisleri” araştırıyor ve aynı zamanda Bolsonaro tarafından gerçekleştirildiği iddia edilen bir darbe girişimine ilişkin soruşturmayı da yönetiyor.

Musk, Cumartesi akşamı X’ten yaptığı paylaşımda, Moraes’i Brezilya anayasasına ve halkına “yüzsüzce ve defalarca ihanet etmekle” suçladı.
Milyarder iş insanı sosyal medya mesajında, “Bu yargıç büyük para cezaları uyguladı, çalışanlarımızı tutuklamakla tehdit etti ve Brezilya’da X’e erişimi kesti. Sonuç olarak, muhtemelen Brezilya’daki tüm gelirlerimizi kaybedeceğiz ve oradaki ofisimizi kapatmak zorunda kalacağız. Ancak ilkeler kârdan daha önemlidi” diye yazdı.

Musk, X hesaplarını engelleyen karara mümkün olan her platformda yasal olarak itiraz etme sözü verdi.

Moraes ise Pazar günü Musk’ı sosyal medyadaki sahte haberlerle ilgili yürüttüğü soruşturmaya ekleyerek ve adaletin engellenmesi olarak adlandırdığı durumla ilgili bir soruşturma açarak yanıt verdi.

Moraes kararında şunları söyledi: “X, bu Yüksek Mahkeme tarafından engellenmiş olan herhangi bir profilin yeniden etkinleştirilmesi de dahil olmak üzere, halihazırda verilmiş olan herhangi bir mahkeme kararına uymaktan kaçınmaktadır.”

Yargıç basına yaptığı açıklamada, X’in belirli hesapları engelleme kararına uymaması halinde şirkete günlük 100 bin reais (19 bin 740 dolar) para cezası verileceğini söyledi.

Başkan Luiz Inacio Lula da Silva’nın solcu hükümeti, Moraes’e destek verirken, Başsavcı Jorge Messias Musk’ı eleştirdi ve yabancı platformların Brezilya yasalarını ihlal etmesini önlemek için sosyal medya ağlarının düzenlenmesi çağrısında bulundu.

Messias, X’te yaptığı bir paylaşımda “Yurtdışında ikamet eden milyarderlerin sosyal ağları kontrol ettiği ve kendilerini hukukun üstünlüğünü ihlal eden, mahkeme kararlarına uymayan ve yetkililerimizi tehdit eden bir konuma soktuğu bir toplumda yaşayamayız” dedi.

52 yaşındaki Elon Musk, Ekim 2022’de Twitter’ı 44 milyar dolara satın almış, Temmuz 2023’te de platformun adını X olarak değiştirmişti.

VOA tarafından geçilen Brezilya’da Musk hakkında soruşturma haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Brezilya’da Musk hakkında soruşturma haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Brezilya’da Musk hakkında soruşturma haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.