BM’den “TTB Başkanı’nı Serbest Bırakın” Çağrısı

BM’den “TTB Başkanı’nı Serbest Bırakın” Çağrısı

ABONE OL
22:14 - 08/11/2022 22:14
BM’den “TTB Başkanı’nı Serbest Bırakın” Çağrısı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Birleşmiş Milletler uzmanları, Türk ordusu tarafından kimyasal silah kullanıldığı iddialarının soruşturulması çağrısında bulunduktan sonra tutuklanan Türk Tabipleri Birliği Başkanı’nın serbest bırakılması için Ankara’ya çağrıda bulundu.

Türk Tabipleri Birliği Başkanı Şebnem Korur Fincancı, PKK’nın Türkiye’yi kimyasal silah kullandığı suçlaması sonrası Medya TV adlı televizyonda katıldığı bir programda “Bu bölgelerde inceleme yapılması bir zorunluluk kapsamında. Bu kapsamda bağımsız heyetlerin oraya girişinin engellenmemesi mutlaka gerekir. Ama ne yazık ki bu konuda bir engelle karşılaşmışlar. Görüntüler toplum açısından çok yaralayıcı, çok örseleyici. Haber merkeziniz bu görüntüleri yayımlamamayı tercih etseydi derim ben bir hekim olarak. Görüntüleri daha önce izlemiştim belli ki sinir sistemini doğrudan tutan toksik, zehirli, kimyasal gazlardan biri kullanılmış durumda” demişti.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın hakkında soruşturma başlattığı Fincancı, geçen ay “terör örgütü propagandası yapmak” suçlamasıyla tutuklanarak cezaevine konuldu. Hak savunucuları bu hamlenin Fincancı’yı susturmak için yapıldığını savunuyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, suçlamaları şiddetle reddetti ve bu tür iddialarda bulunan herkes hakkında yasal işlem yapılacağını söyledi.

BM İnsan Hakları Konseyi Özel Prosedürleri’nden beş özel raportör, bugün yaptıkları açıklamada, Türkiye’nin insan hakları savunucularını sindirmek için terörle mücadele mevzuatını kullanmaktan vazgeçmesi ve Fincancı’yı serbest bırakması gerektiğini söyledi.

Açıklamada, “Terörle mücadele mevzuatı ve diğer cezai hükümlerin, Dr. Fincancı dahil Türkiye’deki sivil toplum aktörlerini sahte gerekçelerle taciz etmek, tutuklamak, gözaltına almak ve mahkum etmek için kullanıldığı birçok vakayı belgeledik” denildi.

BM uzmanları, “İnsan hakları savunucuları ve tıp doktorlarının iktidara karşı gerçeği söyleme kabiliyetleri korunmalıdır. Onların insan hakları ihlallerini ifşa etmedeki rolleri demokratik toplumların temel taşlarından biridir” ifadelerini kullandı.

Doktorları temsil eden ve silahlı şiddeti önlemek için kampanyalar yürüten Nükleer Savaşın Önlenmesi için Uluslararası Hekimler (IPPNW) geçen ay bir rapor yayınlayarak, 1997 tarihli Kimyasal Silahlar Sözleşmesi’nin Türk ordusu tarafından olası ihlallerinin bağımsız bir şekilde soruşturulmasını talep etmişti.

Milli Savunma Bakanlığı ve üst düzey yetkililer de silahlı kuvvetlerin Kürt militanlara operasyonlarında hiçbir zaman kimyasal silah kullanmadığını açıklamıştı.

VOA tarafından geçilen BM’den “TTB Başkanı’nı Serbest Bırakın” Çağrısı haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. BM’den “TTB Başkanı’nı Serbest Bırakın” Çağrısı haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan BM’den “TTB Başkanı’nı Serbest Bırakın” Çağrısı haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.