BM Sivillere Yönelik Saldırıyı Şiddetle Kınadı

BM Sivillere Yönelik Saldırıyı Şiddetle Kınadı

ABONE OL
11:27 - 28/06/2022 11:27
BM Sivillere Yönelik Saldırıyı Şiddetle Kınadı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Birleşmiş Milletler, Ukrayna’daki alışveriş merkezine düzenlenen saldırıyı şiddetle kınadığını açıkladı. Sivil hedeflere yönelik saldırıyı, “Tamamen içler acısı bir durum” diye değerlendirdi. BM Sözcüsü Stephane Dujarric, New York’taki günlük basın toplantısında “Bir alışveriş merkezi vurulan herhangi bir saldırıda, can kaybı sayısı ne olursa olsun, tamamen içler acısı bir durum” dedi.

Sözcü Dujarric, alışveriş merkezleri gibi sivillerin bulunduğu her türlü sivil altyapının asla hedef alınmaması gerektiğini belirterek “Hafta sonu ve bugün yine sivillerin öldürüldüğü veya yaralandığı, yeni bir hava saldırısı ve bombardıman dalgasının oldukça rahatsızlık veren haberlerini aldık. Bu saldırı dalgasında evlerin, sağlık tesislerinin ve diğer sivil altyapının hasar gördüğü bildirildi” dedi.

“Sivilleri ve sivil altyapıyı korumakla yükümlüsünüz”

Sözcü Dujarric, sadece birkaç saat önce, savaştan etkilenmeyen Kremençuk’un merkezine bir füze saldırısının olduğunu, sahadaki BM görevlileri tarafından kendilerine iletildiğini belirterek ”Bir alışveriş merkezi saldırıya uğradı ve yetkililer içeride çok sayıda sivil olabileceğine inanıyor. Henüz can kaybıyla ilgili kesin bir rakama sahip değiliz. Sayı ne olursa olsun, bir alışveriş merkezine yönelik herhangi bir saldırı tamamen içler acısı bir durum. Hafta sonu başkent Kiev yeniden vuruldu ve bir sivil bina hasar gördü, bazı insanlar enkaz altında kaldı. Füzeler, ülkenin batısında, ön cephelerden çok daha uzak bölgeleri de vurmaya başladı. BM insani yardım görevlileri, artan ihtiyaçlarla karşı karşıya kalan insanlara ulaşmada büyük zorluklarla karşılaşıyor. Donbass bölgesinde de çatışmalar devam ediyor. Zorluklar sadece güvensizlikten değil aynı zamanda taraflarca uygulanan idari kısıtlamalar ve erişim eksikliğinden de kaynaklanmakta. Tarafların, uluslararası insani hukuk uyarınca sivilleri ve sivil altyapıyı korumakla yükümlü olduğunu bir kez daha vurguluyoruz “dedi.

“Saldırıyı duyunca dehşete düştüm”

BM’nin Ukrayna Koordinatörü Osnat Lubrani, saldırıyla ilgili yaptığı açıklamada, alışveriş merkezine yapılan hava saldırısı haberlerinin kendisini dehşete düşürdüğünü söyledi.

Lubrani, ”Düşüncelerim ve kalbim, ölenlerin, yaralananların ve başka bir trajik olaya tanık olan Kremençuk ve Ukrayna halkının aileleri ve sevdikleriyle birlikte. Alışveriş merkezine yapılan saldırı, Rusya’nın Ukrayna’ya karşı açtığı savaşın, bu ülke halkında neden olduğu büyük acının bir başka örneği. Bu saldırının dışında hafta sonu başkent Kiev yeniden vuruldu. Bir bina büyük zarar gördü. Siviller enkaz altında kaldı. Ukrayna genelinde can kayıpları, yaralanmalar, evlerin yıkılması, bireylerin, ailelerin ve toplulukların yaşamlarında çok büyük hasara yol açıyor. Siviller nerede olurlarsa olsunlar korunmalıdır” dedi.

BM Ukrayna Kriz Koordinatörü Amin Awad, hafta sonu insani ihtiyaçlar arttıkça BM’nin Ukrayna Hükümeti ve halkıyla yan yana çalışmalarını büyüterek devam edeceğini sosyal medya hesabından duyurdu.

VOA tarafından geçilen BM Sivillere Yönelik Saldırıyı Şiddetle Kınadı haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. BM Sivillere Yönelik Saldırıyı Şiddetle Kınadı haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan BM Sivillere Yönelik Saldırıyı Şiddetle Kınadı haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.