BM Güvenlik Konseyi’nde Gazze’de ateşkes çağrısı yapan tasarı kabul edildi

BM Güvenlik Konseyi’nde Gazze’de ateşkes çağrısı yapan tasarı kabul edildi

ABONE OL
20:20 - 25/03/2024 20:20
BM Güvenlik Konseyi’nde Gazze’de ateşkes çağrısı yapan tasarı kabul edildi
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde Gazze’de ateşkes çağrısı yapan tasarı kabul edildi. 14 üye ülke tasarı lehinde oy kullanırken, ABD çekimser kaldı.

BM Güvenlik Konseyi’nin geçici üyeleri Ekvator, Cezayir, Guyana, Japonya, Malta, Mozambik, Güney Kore, Sierra Leone, Slovenya ve İsviçre’nin konseye sunduğu dört maddeden karar oluşan karar taslağının oylandığı oturum, taslakla ilgili diplomatik görüşmelerin salonda sürmesi yüzünden 25 dakika geç başladı.

Toplantı öncesinde, Rusya’da meydana gelen terör saldırısında yaşamını yitirenler bir dakikalık saygı duruşunda anıldı.

Kabul edilen tasarı ne diyor?

Tasarıda, İsrail ve Filistinliler arasında acil ateşkes çağrısı ve tüm rehinelerin koşulsuz şekilde serbest kalması çağrısı yapılıyor.

Tasarı Gazze’de, iki hafta içinde sona erecek Ramazan ayı boyunca ateşkes talebinde bulunuyor. Tasarıda, tıbbi ve diğer insani ihtiyaçların karşılanması için insani erişimin sağlanmasına çağrı da yapılıyor. Ayrıca, tarafların gözaltına aldıkları tüm kişilerle ilgili olarak uluslararası hukuk kapsamındaki yükümlülüklerini yerine getirmeleri isteniyor.

Karar, Gazze Şeridi’nin tamamındaki sivillerin korunmasını güçlendirmeye ve insani yardım akışını genişletmeye yönelik acil ihtiyacı vurgulayarak, büyük ölçekte insani yardımın sivillere ulaşması için tüm engellerin kaldırılmasını talep ediyor.

BM Güvenlik Konseyi’nin 14 üyesi oylamada tasarı lehinde oy verdi. ABD ise çekimser kaldı.

Metinde ifade değişikliği

Tasarı metninde “kalıcı ve sürdürülebilir ateşkes” ifadesi son anda “uzun soluklu ve sürdülebilir” ateşkes ifadesiyle değiştirildi.

BMGK daimi üyeleri Rusya ve Çin geçtiğimiz Cuma günü acil ve sürdürülebilir ateşkes çağrısında bulunan ABD liderliğinde hazırlanan tasarıyı veto etmişti.

ABD bugün oylanan tasarının ABD, Mısır ve Katar aracılığında yürütülen müzakereleri sekteye uğratabileceği uyarısında bulunmuştu.

İsrail basınına göre İsrail heyetinin Washington temasları iptal

İsrail basınında yer alan haberlere göre, İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu ABD’nin oylamada tasarıyı veto etmemesi üzerine Refah’a olası operasyon planlarını istişare etmek üzere Washington’a heyet gönderme planını iptal etti.

Netanyahu geçtiğimiz hafta başında ABD Başkanı Joe Biden’la yaptığı telefon görüşmesinin ardından Gazze’nin güneyinde Hamas’ın ‘son kalesi’ olarak değerlendirdiği Refah kentine kara operasyonu olasılığını görüşmek üzere Washington’a heyet göndermeyi kabul etmişti.

ABD sivillerin korunmasına yönelik uygulanabilir bir plan olmadan Refah kentine kara harekatına karşı çıkıyor ve başka alternatiflerin değerlendirilmesi gerektiği görüşünü savunuyor.

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gollant ise Biden yönetimi yetkilileriyle görüşmek üzere Washington’da bulunuyor.

VOA tarafından geçilen BM Güvenlik Konseyi’nde Gazze’de ateşkes çağrısı yapan tasarı kabul edildi, ABD çekimser kaldı haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. BM Güvenlik Konseyi’nde Gazze’de ateşkes çağrısı yapan tasarı kabul edildi, ABD çekimser kaldı haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan BM Güvenlik Konseyi’nde Gazze’de ateşkes çağrısı yapan tasarı kabul edildi, ABD çekimser kaldı haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.