BM Güvenlik Konseyi’nde ABD’nin Gazze tasarısına Rusya ve Çin’den veto

BM Güvenlik Konseyi’nde ABD’nin Gazze tasarısına Rusya ve Çin’den veto

ABONE OL
23:18 - 22/03/2024 23:18
BM Güvenlik Konseyi’nde ABD’nin Gazze tasarısına Rusya ve Çin’den veto
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

ABD’nin, Gazze konusunda hazırladığı son karar taslağı Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde yapılan oylamada, konseyin iki daimi üyesi Rusya ve Çin’in vetosuna takıldı. ABD’nin karar taslağıyla ilgili yapılan oylamada 11 ülke “evet”, Cezayir “hayır” oyu kullanırken, Guyana ise çekimser kaldı.

ABD’nin, Rusya ve Çin’in vetosuna takılan karar taslağında, Gazze’ye yönelik insani yardımın kolaylaştırması, İsrail ile Hamas militanları arasında esir ve tutukluların serbest bırakılmasıyla ilgili süren görüşmelerin desteklenmesi, taraflar arasında düşmanlıkların derhal sonlandırılarak, ateşkes sağlanmasının zorunlu bir yol olduğu vurgulanmış, ateşkesin sağlanması için yaratılacak fırsatların kullanılmasına destek vurgusu yapılmıştı. Cuma günü yapılan oylamada, ABD’nin taslağında Güvenlik Konseyi’ne doğrudan ateşkes ilanı için çağrı yapması yönünde bir talep yerine acil ve sürekli bir ateşkes zorunluluğunun belirtilmesi konsey üyesi ülkelerin temsilcileri arasında tartışma yarattı.

Çin: “ABD’nin taslağında ateşkesle ilgili samimi ifade yok”

Rusya’nın BM Daimi Temsilcisi Vassily Nebenzia, ABD’nin şimdiye kadar konseye ateşkes çağrısıyla sunulan tüm tasarıları veto ettiğini hatırlattı. Nebenzia, Washington’u Gazze’deki ateşkes müzakerelerini kasten engellemek, uluslararası toplumu yanıltmakla suçladı.

Çin BM Daimi Temsilcisi Zhang Jun ise, ABD’nin sunduğu taslakta ateşkesle ilgili samimi bir ifadenin olmadığını, on ülkenin desteğiyle yeni bir karar taslağının Güvenlik Konseyi’ne ilk fırsatta sunulacağını kaydetti.

ABD: “Çin ve Rusya barışı sağlamak için bir şey yapmıyor”

Oylamadan sonra söz alan ABD’nin BM Daimi Temsilcisi Linda Thomas Greenfield, ABD’nin tüm konsey üyelerine danıştıktan sonra iyi niyetle bir karar taslağı sunduğunu, konseyin büyük çoğunluğunun taslağa olumlu oy verdiğini, Rusya ve Çin’in barışı desteklemediğini tüm olanlara rağmen ABD’nin diplomatik girişimlerini sürdüreceğini, çözüm bulma yolunda devam eden görüşmelerde Katar ve Mısır ile birlikte barış için çalışmaya devam edeceğini söyledi.

Thomas – Greenfield, Rusya ve Çin’in Gazze konusunda şimdiye kadar hiçbir şey yapmadıklarını, sadece barış yolunun önüne taş koyduklarını belirterek, ’’Ne yazık ki Rusya ve Çin veto hakkını kullandı. Rusya ve Çin hâlâ Hamas’ın 7 Ekim’deki terör saldırısını kınamadı. Rusya ve Çin, Hamas’ı insanları diri diri yaktığı, konserde masum sivilleri vurduğu, kadınlara ve kızlara tecavüz ettiği, yüzlerce insanı rehin aldığı için kınamayı reddediyor’’ dedi.

Rusya ve Çin’in, ABD tarafından sunulan bir karar taslağına olumlu oy vermek istemediğini kaydeden Thomas- Greenfield, “Rusya ve Çin, Güvenlik Konseyi’nin başarılı olması yerine bizim başarısız olmamızı tercih ediyor. Rusya bir kez daha, ilerlemenin önüne taş koydu. Komşusuna karşı nedensiz bir savaş sürdüren Rusya, ikiyüzlülüğünü bir kez daha sergiledi. Rusya ve Çin’in kalıcı bir barışı ilerletmek veya insani müdahale çabalarına anlamlı bir katkıda bulunmak için diplomatik olarak hiçbir şey yapmadığını hepimiz biliyoruz’’ dedi.

Rusya: “ABD’nin tasarısı iki yüzlü”

Oylamadan önce söz alan Rusya’nın BM Daimi Temsilcisi Nebenzia, ABD’nin BM Güvenlik Konseyi’ne sunduğu karar taslağının yetersiz olduğunu ve çatışmanın temel nedenlerine değinmediğini savundu. Rusya’nın karar taslağını desteklemediğini belirten Nebnzia, “Bu tasarı gerçek bir ateşkese yol açmayacak, sadece bunun yerine İsrail’in Gazze’deki askeri eylemlerine devam etmesine izin vererek daha fazla yıkıma yol açacak. BM Güvenlik Konseyi’nin Ortadoğu’daki yıkıcı ABD politikasını ilerletmenin bir aracı olmasına izin vermeyin’’ dedi.

Rus temsilci, BM Güvenlik Konseyi’nin şimdiye kadar ateşkes kararını kabul etmeme gerekçesinin, ABD’nin Gazze’deki ateşkes taleplerine karşı direnişi olduğunu öne sürdü. BM’deki ABD Temsilcisi’nin ateşkes kararı konusunda uluslararası toplumu yanılttığını söyleyen temsilci, ABD’nin karar taslağının “ikiyüzlü” olduğunu iddia etti.

Nebenzia, ABD’nin şimdiye kadar BM Güvenlik Konseyi’nin ateşkes kararını kabul etmediğini, Gazze’deki ateşkes taleplerine karşı direnişi, ilerlemeyi altı ay boyunca engellediğini belirterek, “Bu engelleme, Filistinliler için yıkıcı sonuçlara yol açtı. ABD’nin Filistin ateşkesine ilişkin BM Güvenlik Konseyi’ndeki eylemleri, ateşkes kararı konusunda uluslararası toplumu yanılttı’’ dedi.

Çin: “ABD ciddiyse ateşkes çağrısı yapan tasarıları kabul etsin”

Çin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Zhang Jun, ABD’nin Çin’in vetosuna yönelik eleştirilerinin ikiyüzlülük olduğunu ve ateşkes konusunda ciddi iseler yeni taslağı desteklemeleri gerektiğini söyledi.

Zhang, Çin, BM Şartı’nı ve Güvenlik Konseyi’nin onurunu korumak amacıyla Arap Devletlerinin görüşünü de göz önünde bulundurarak ABD taslağına karşı oy kullandığını ifade etti. Çin’in şu anda ülke temsilcileri arasında dolaşımda olan 10 seçilmiş Konsey üyesinin yeni karar taslağına dikkat çekti, “Bu taslak ateşkes konusunda nettir ve Konsey eyleminin doğru yönü ile uyumludur ve büyük önem taşımaktadır. Çin bu taslağı destekliyor’’ dedi.

Zhang, Çin’in oylamaya sunulan karar taslağına karşı oy kullanma gerekçesini şöyle ifade etti: “Çin, ABD ve İngiltere’nin Çin’in vetosuna yönelik suçlamalarını reddediyoruz. Asılsız suçlamalar var. Eğer ABD ateşkes konusunda ciddi olsaydı sunulan ateşkes ilanı tasarılarını veto etmezdi. Eğer ABD ateşkes konusunda ciddiyse, o zaman lütfen açıkça ateşkes çağrısı yapan diğer karar taslağı lehine oy versin. Ne olursa olsun Çin, ateşkesin sağlanması ve savaşın sona erdirilmesi için konsey üyeleriyle ve uluslararası toplumla birlikte sorumlu ve yapıcı bir rol oynamaya devam edecek. Felaketin acılarını hafifleten ve Filistin sorununa kapsamlı, adil ve kalıcı bir çözümü teşvik eden iki devletli bir çözümün uygulanması için çalışacak’’

Birleşik Krallık BM Daimi Temsilcisi Barbara Woodward, Rusya’nın taslağı veto etmesinden duyduğu hayal kırıklığını dile getirdi, özellikle de taslağın Konseyin Hamas’a karşı ilk kez konuşacağı yer olması nedeniyle. Temsilci, İngiltere’nin acilen ihtiyaç duyulan yardımı kara, deniz ve hava yoluyla Gazze’ye ulaştırmak için “elinden gelen her şeyi yapacağını” söyledi.

VOA tarafından geçilen BM Güvenlik Konseyi’nde ABD’nin Gazze tasarısına Rusya ve Çin’den veto haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. BM Güvenlik Konseyi’nde ABD’nin Gazze tasarısına Rusya ve Çin’den veto haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan BM Güvenlik Konseyi’nde ABD’nin Gazze tasarısına Rusya ve Çin’den veto haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.