BM Güvenlik Konseyi Gazze’de “acil insani ateşkes” için toplandı

BM Güvenlik Konseyi Gazze’de “acil insani ateşkes” için toplandı

ABONE OL
22:56 - 08/12/2023 22:56
BM Güvenlik Konseyi Gazze’de “acil insani ateşkes” için toplandı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

BM Güvenlik Konseyi, Gazze gündemiyle acil toplandı. Güvenlik Konseyi başkanlığını yürüten Ekvador, İsrail-Hamas savaşını tartışmak üzere acil bir toplantı yapılacağını açıklamıştı.

Toplantıda, Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) hazırladığı, acil insani ateşkes ilan edilmesini isteyen karar tasarısı oylamaya sunuldu.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, BM Şartı’nın 15’inci bölümünde yer alan 99’uncu maddenin kendisine verdiği yetkiyi ilk kez kullanarak, Güvenlik Konseyi’ni uluslararası barışa ve güvenliğe bir tehdit olarak değerlendirdiği savaşla ilgili resmen uyarmıştı.

Guterres Konsey’e mektup göndererek, üyeleri tam kapsamlı bir ateşkes ilan edilmesi için birleşmeye ve harekete geçmeye çağırmıştı.

Arap Milletler Grubu ve İslam İşbirliği Teşkilatı’na üye ülkelerin BM Daimi Temsilcileri, Gazze’de acilen ateşkes sağlanması çağrısı yaptı.

BM’de üye ülkelerin temsilcileriyle birlikte basın toplantısı düzenleyen Filistin Temsilcisi Riyad Mansur, Birleşik Arap Emirlikleri tarafından hazırlanan karar tasarısında son rötuşların yapıldığını söyledi.

Mansur, nezaket gereği dün akşam Güvenlik Konseyi’nin tüm üyeleriyle karar tasarısının paylaşıldığını, üyelere tasarıyı incelemeleri ve başkentlerine bilgi vermeleri için zaman tanımak istediklerini belirtti.

“Üye ülkelerden karar tasarısına dahil edilebilecek herhangi bir fikirleri varsa bize bildirmelerini istedik’’ diyen Mansur, Filistin halkıyla olan uluslararası dayanışmayı genişlettiklerini söyledi.

Filistin Temsilcisi, “Şimdiye kadar öldürülen Filistinli sayısı 17 bini geçti. Yaralı Filistinli sayısı da 65 bin civarında. Ölü ve yaralı Filistinliler’in yüzde 70’ini kadın ve çocuklar oluşturuyor. BM’nin kuruluşundan bugüne diğer tüm çatışmalarda olduğundan çok daha fazla çocuğun öldürüldüğünü görmek iğrenç, utanç verici” dedi.

Aralarında BM kuruluşları ve ortaklarıyla Türk Kızılayı’nın da bulunduğu 27 yardım kuruluşu ortak bir bildiri yayınlayarak, Gazze’deki koşulların şimdiye kadar tanık oldukları en kötü koşullar arasında olduğunu vurguladı ve çatışmaların derhal durdurulması için çağrıda bulundu.

BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA), Gazze Şeridi’nde yoğun İsrail bombardımanlarının ve Filistinli silahlı grupların İsrail’e roket atışlarının son iki gün boyunca devam ettiğini, dün çok sayıda konutun bombalandığını, 100’den fazla kişinin öldürüldüğünü açıkladı.

BM Dünya Gıda Programı’nın (WFP) işgal altındaki Filistin topraklarındaki temsilcisi Samer Abdeljaber de X’te yaptığı paylaşımda, Gazze’deki her 10 kişiden dokuzunun dün bütün gün ve geceyi yiyecek hiçbir şey olmadan geçirdiklerini kaydetti.

VOA tarafından geçilen BM Güvenlik Konseyi Gazze’de “acil insani ateşkes” için toplandı haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. BM Güvenlik Konseyi Gazze’de “acil insani ateşkes” için toplandı haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan BM Güvenlik Konseyi Gazze’de “acil insani ateşkes” için toplandı haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.