BM Güvenlik Konseyi acil toplanıyor

BM Güvenlik Konseyi acil toplanıyor

ABONE OL
22:14 - 14/04/2024 22:14
BM Güvenlik Konseyi acil toplanıyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

 

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, İran’ın İsrail’e düzenlediği saldırı sonrasında acilen toplanıyor. İsrail’in BM Daimi Temsilcisi Gilad Erdan, sosyal medya hesabı X’ten yaptığı açıklamada, acil toplanma isteğini mektupla Güvenlik Konseyi Başkanı’na ilettiklerini belirterek, Güvenlik Konseyi’nin yerel saatle 16:00’da toplanacağını söyledi.

Erdan, konsey üyelerine hitaben yapacağı konuşmada, İran’ın tüm dünyanın güvenliği açısından ciddi bir tehlike oluşturduğunu, bunun İran’ı ve onun tehlikeli emellerini durdurmak için son bir an olduğunu ifade edeceğini kaydetti.

Erdan, Konsey’den, İran’a yönelik saldırıyı güçlü bir şekilde kınamasını İslam Devrim Muhafızları Ordusu’nu terör örgütü olarak ilan etmesini ve İran’a yönelik yeni yaptırımlar uygulamasını talep edeceğini belirtti.

Guterres: “Ne bölge ne de dünya başka bir savaşı kaldırabilir”

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, İran’ın İsrail’e insansız hava araçları ve füze saldırısı başlatmasının hemen sonrasında yazılı bir açıklama yaptı. Guterres, İran’ın İsrail’e başlattığı geniş çaplı saldırıyı şiddetle kınadığını ne bölgenin ne de dünyanın yeni bir savaşı kaldıramayacağı belirterek tüm taraflara itidal çağrısında bulundu. BM Genel Sekreteri Guterres, taraflar arasındaki düşmanlıklara son verilmesi gerektiğini belirterek, İran’ın İsrail’e yönelik saldırısının bölge çapında yıkıcı bir tehlikeli tırmanışa neden olabileceği konusunda derin endişe duyduğunu ifade etti.

Guterres, “Ortadoğu’da birden fazla cephede geniş çaplı askeri çatışmalara yol açabilecek her türlü eylemden kaçınmak için tüm tarafları azami itidal göstermeye davet ediyorum. Ne bölgenin ne de dünyanın başka bir savaşı kaldırabileceği konusunda defalarca uyarıda bulundum’’ dedi.

“İran saldırıyı BM Şartı’nın 51. Maddesine dayandırıyor”

BM Genel Kurulu Başkanı Dennis Francis de Ortadoğu’da İran’ın İsrail’e karşı insansız hava araçları ve füze saldırısıyla gelişen gerilimle ilgili derin endişe duyduğunu ifade etti. Francis, İran’ın saldırıyı İsrail’in Şam’daki İran Büyükelçiliğine yönelik son saldırısının ardından BM Şartı’nın 51. Maddesine dayandırdığını kaydetti.

BM Genel Kurul Başkanı Francis, İran’ın tepkisinin, Ortadoğu’da zaten gergin ve hassas olan barış ve güvenlik durumunu daha da kötüleştirdiğini belirterek tüm taraflara, bölgedeki gerilimin daha fazla tırmanmasını önlemek güçlü itidal göstermeleri çağrısında bulundu.

Diyalog ve diplomasinin anlaşmazlıkları çözmenin tek yolu olduğunu vurgulayan Francis, “Saldırı ve karşı saldırının kısır döngüsü hiçbir yere varmaz, kaçınılmaz olarak daha fazla ölüme, acıya ve sefalete yol açar. İranlı yetkililerin son eylemleriyle meselenin sonuçlanmış sayılabileceği yönündeki sözlerini yerine getirmelerini bekliyorum” dedi.

VOA tarafından geçilen BM Güvenlik Konseyi acil toplanıyor haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. BM Güvenlik Konseyi acil toplanıyor haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan BM Güvenlik Konseyi acil toplanıyor haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.