BM Genel Sekreteri Guterres: “Ahlaki rezalet”

BM Genel Sekreteri Guterres: “Ahlaki rezalet”

ABONE OL
18:57 - 23/03/2024 18:57
BM Genel Sekreteri Guterres: “Ahlaki rezalet”
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antoni Guterres Mısır’da Gazze’yle Mısır arasındaki Refah sınır kapısını ziyaret etti. Guterres, Gazze’de insanlar açlık çekerken Mısır tarafında yardım kamyonlarının bekliyor olmasının “ahlaki bir rezalet” olduğunu söyledi.

İsrail’in Gazze’de insani yardım malzemelerine sınırsız erişim için “kesin bir taahhüt” vermesinin zamanının geldiğini söyleyen Guterres, derhal insani ateşkes sağlanması ve Gazze’de tutulan İsrailli rehinelerin serbest bırakılması çağrısında bulundu.

Guterres, yardımların giriş noktası olan Refah sınır kapısı önünde yaptığı açıklamada, BM’nin Gazze’ye yardım akışını “kolaylaştırmak” için Mısır ile birlikte çalışmaya devam edeceğini söyledi.

Guterres açıklamasında “İşte bu sınırda her şeyin yürekler acısı ve kalpsizliğini görüyoruz. Kapının bir tarafında uzun bir yardım kamyonu kuyruğu, diğer tarafında ise açlığın uzun gölgesi var. Bu trajik olmaktan öte bir şey. Bu ahlaki bir rezalettir” diye konuştu.

Guterres’in ziyareti, İsrail ile Hamas arasında beş ayı aşkın süredir devam eden savaş nedeniyle harabeye dönen Gazze’ye daha fazla insani yardımın girmesine izin vermesi için İsrail’in küresel baskıyla karşı karşıya olduğu bir dönemde gerçekleşti.

Hamas’ı yok etme sözü veren ve Filistinli militan grubun yardımları yönlendirmesinden endişe eden İsrail, bölgeye açılan sınır kapılarının biri hariç hepsini kapalı tutuyor. Aralık ayı sonunda Refah yakınlarındaki Kerem Şalom sınır kapısını açan İsrail, Mısır ve BM yardım kuruluşlarının insani yardım teslimatlarını geciktirdiği yönündeki suçlamalarını reddediyor ve BM’nin Gazze içinde yardım dağıtmakta başarısız olduğunu söylüyor.

İsrail Guterres’in açıklamalarına tepki gösterdi. İsrail Dışişleri Bakanı Israel Katz sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda Guterres’i “insani yardımları yağmalayan Hamas-IŞİD teröristlerini hiçbir şekilde kınamadan” İsrail’i suçlamakla eleştirdi.

Guterres’ten Refah operasyonu eleştirisi

Gazetecilere açıklamalarda bulunan BM Genel Sekreteri Guterres, İsrail’in Gazze’nin 2,3 milyonluk nüfusunun büyük bir kısmının barındığı sınırın Gazze tarafındaki Refah kentine yönelik kara operasyonuna karşı uluslararası çağrıları da yineledi. İsrail’in bir saldırı öncesinde sivillerin yerlerini değiştirme planlarını sorguladı.

“Gazze topraklarının tamamında bu güvenlik ve emniyet mevcut değilken, Refah’taki nüfusa güvenlik ve emniyet sağlamaya yönelik herhangi bir programın başarılı olması son derece şüphelidir” dedi.

Gazze’de çatışmalar Cumartesi günü, Filistin Sağlık Bakanlığı’nın beş hastanın da ölümüyle sonuçlandığını açıkladığı geniş çaplı bir baskında İsrail’in 170’den fazla silahlı kişiyi öldürdüğünü söylediği hastane binası çevresinde şiddetlendi.

Müslümanların kutsal ayı Ramazan’da Gazze’de ateşkes umutlarının azalması ve insani durumun daha da vahim hale gelmesiyle birlikte ABD ve diğer ülkeler yardım ulaştırmak için havadan indirme ve gemileri kullanmaya çalışıyor.

Ancak yardım kuruluşları Gazze’ye gerekli malzemenin sadece beşte birinin girebildiğini ve ihtiyaçları karşılamanın tek yolunun karayoluyla sevkiyatını hızlandırmak olduğunu söylüyor.

Guterres, BM insani yardım çalışanlarıyla bir araya geldiği sınır durağından önce, Gazze’ye yönelik uluslararası yardımların büyük kısmının ulaştırıldığı ve stoklandığı Mısır’ın Kuzey Sina bölgesindeki El Ariş şehrine gitti.

Kendisini karşılayan bölge valisi Mohamed Shousha, yaklaşık 7 bin kamyonun Gazze’ye yardım götürmek üzere Kuzey Sina’da beklediğini, ancak İsrail’in talep ettiği denetim prosedürlerinin yardım akışını engellediğini söyledi.

Guterres, “İsrail’in Gazze’nin tamamında insani yardım malzemelerine tam ve sınırsız erişim için kesin bir taahhütte bulunmasının zamanı geldi” dedi.

Mısır’ın Gazze sınırına bir ziyaret gerçekleştiren BM Genel Sekreteri Guterres, Ramazan ayında Müslüman ülkelere yaptığı yıllık “dayanışma gezisi” kapsamında Mısır ve Ürdün’ü ziyaret ediyor.

VOA tarafından geçilen BM Genel Sekreteri Guterres’ten yardımların Gazze sınır kapısında bekletilmesine tepki: “Ahlaki rezalet” haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. BM Genel Sekreteri Guterres’ten yardımların Gazze sınır kapısında bekletilmesine tepki: “Ahlaki rezalet” haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan BM Genel Sekreteri Guterres’ten yardımların Gazze sınır kapısında bekletilmesine tepki: “Ahlaki rezalet” haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.