Blinken’dan İsrail’e Filistinli sivillerin korunması ve yardım çağrısı

Blinken’dan İsrail’e Filistinli sivillerin korunması ve yardım çağrısı

ABONE OL
21:18 - 03/11/2023 21:18
Blinken’dan İsrail’e Filistinli sivillerin korunması ve yardım çağrısı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Gazze’deki “Filistinli sivilleri korumak” için daha fazla şey yapılması gerektiğini ve bu yapılmadan “barış için hiçbir ortak” bulunamayacağını söyledi.

İsrail ziyaretini sürdüren Blinken, Tel Aviv’de gazetecilere yaptığı açıklamalarda ayrıca, “Gazze’ye yönelik sürdürülebilir insani yardımı önemli ölçüde ve derhal arttırmamız gerekiyor” dedi.

Dışişleri Bakanı Blinken, ABD’nin, çatışmalara verilecek “insani ara”nın İsrail’in Hamas’ı yenmesini sağlarken sivilleri korumak için kritik bir mekanizma olabileceğine inandığını ve bugün İsrailli liderlerle yaptığı görüşmelerde bunun önemli bir tartışma konusu olduğunu söyledi.

Blinken, “insani ara”nın Gazze’ye daha fazla insani yardımın ulaşmasına ve ülkelerin rehineleri serbest bırakma hedefine ulaşmasına yardımcı olacağını söyledi; ancak bunun tam ayrıntılarının hala netleşmediğini belirtti.

ABD Başkanı Joe Biden, Gazze’de mahsur kalan çifte vatandaşların ve yabancıların tahliyesini sağlamak ve Hamas’ın elinde tuttuğu 240’tan fazla rehinenin serbest bırakılmasını güvence altına almak amacıyla, çatışmalara “insani bir ara” verilmesi çağrısında bulunmuştu.

İsrail-Filistin çatışmasında iki devletli çözüme giden yolun yeniden tesis edilmesinin kritik önem taşıdığını belirten Blinken, bu çözümün güvenli ve demokratik bir İsrail ile bağımsız bir Filistin’in tek “teminatı” olduğunu kaydetti. ABD Dışişleri Bakanı, bu yöndeki çalışmaların “yarın değil, savaştan sonra değil, bugün” başlaması gerektiğini söyledi.

“Üçüncü cephe” mesajı

Antony Blinken, ABD’nin çatışmada ikinci ya da üçüncü bir cephe açılmaması ve herhangi bir tarafın saldırganlığını caydırma konusunda kararlı olduğunu da vurguladı.

Blinken, ABD’nin bölgedeki güç unsurlarını, Lübnan ve İran’daki hedeflere karşı kullanıp kullanmayacağına ilişkin bir soruya cevaben “Lübnan’la ilgili olarak, Hizbullah’la ilgili olarak, İran’la ilgili olarak, bu çatışmada ikinci ya da üçüncü bir cephe açılmaması konusunda kararlı olduğumuzu en başından beri çok açık bir şekilde ifade ettik” dedi.

Blinken, Hamas’ın 7 Ekim’de İsrail’e girmesiyle başlayan çatışmalar sırasında İsrail’i üçüncü kez ziyaret ediyor.

Ürdün’ü de ziyaret edecek olan Blinken, haftabaşında Asya turuna başlamadan önce bölgede başka ülkelere de uğrayabilir.

Tel Aviv’de bugün Başbakan Benyamin Netanyahu ve diğer üst düzey yetkililerle biraraya gelen Blinken, İsrail’in kendini savunma hakkının altını çizerken, çatışmaların ortasında kalan sivilleri korumak için mümkün olan her şeyi yapmaları çağrısında bulundu.

Blinken, “İsrail’in sadece kendini savunma hakkı değil, aynı zamanda yükümlülüğü olduğu ve 7 Ekim’in bir daha asla yaşanmamasını sağlamak zorunda olduğu görüşünü güçlü bir şekilde savunuyoruz” dedi.

İsrail’in bunu nasıl yaptığının önemine dikkat çeken Blinken, “Hamas’ın çapraz ateşi altında kalan sivillerin korunması söz konusu olduğunda, onları korumak ve çaresizce ihtiyacı olanlara yardım götürmek için her şeyin yapılması çok önemli” diye konuştu.

Netanyahu, Hamas rehineleri serbest bırakana kadar ateşkesi reddetti

Blinken ile bugün yaptığı görüşmeden kısa bir süre sonra konuşan İsrail Başbakanı Netanyahu ise Gazze Şeridi’nde geçici bir ateşkesi reddederek, Hamas’ın elindeki rehineler serbest bırakılana kadar yıkıcı askeri saldırıya devam edeceklerini söyledi.

Netanyahu yaptığı açıklamada İsrail’in “tüm gücüyle” saldırılarına devam ettiğini ve “rehinelerin iadesini içermeyen geçici bir ateşkesi reddettiğini” söyledi.

VOA tarafından geçilen Blinken’dan İsrail’e Filistinli sivillerin korunması ve yardım çağrısı haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Blinken’dan İsrail’e Filistinli sivillerin korunması ve yardım çağrısı haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Blinken’dan İsrail’e Filistinli sivillerin korunması ve yardım çağrısı haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.