Blinken’dan Gazze konusunda “ABD’nin liderliği bekleniyor” mesajı

Blinken’dan Gazze konusunda “ABD’nin liderliği bekleniyor” mesajı

ABONE OL
22:01 - 20/12/2023 22:01
Blinken’dan Gazze konusunda “ABD’nin liderliği bekleniyor” mesajı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, İsrail’in Hamas’ın yarattığı tehdidi ortadan kaldırırken, Gazze’deki sivil kayıpları en aza indirme yükümlülüğü olduğuna inandıklarını söyledi.

Bakanlığın yılsonu basın toplantısında konuşan Blinken, “İsrail’in Hamas tehdidini ortadan kaldırmak ile Gazze’deki sivil kayıpları en aza indirmek arasında bir seçim yapmak zorunda olmadığına inanmaya devam ediyoruz. Her ikisini de yapmakla yükümlüdür ve her ikisini de yapmakta stratejik çıkarı vardı” dedi.

Blinken’ın basın toplantısı sırasında, BM Güvenlik Konseyi’nde, Gazze’de insani ateşkes çağrısı yapan ortak bir karar tasarısının oylanması için de bekleyiş sürüyordu. Pazartesi gününden bu yana ertelenen oylama ile ilgili, daha önceki karar tasarısını veto eden ABD, son tasarı konusunda ek süre istemişti.

Blinken’a ABD’nin tasarıyı veto etmesi ve uluslararası arenada daha da izole olması durumunda, Washington’un “sorunları çözmek üzere koalisyonlar oluşturma ve onlara liderlik etme” hedefinin zarar görüp görmeyeceği soruldu.

Blinken bu soruya yanıtında Türkiye ziyaretini de örnek vererek, ABD’nin liderliğinin istendiğini söyledi.

ABD Dışişleri Bakanı, “İlk günden bu yana gördüğüm, bölge ülkelerinin yanısıra dünyanın dört bir yanındaki ülkelerin de bizimle çalışmak istedikleri ve bu krizde Amerika’nın liderliğini bekledikleri; hatta öne çıkan bazı konularda bizimle aynı fikirde olmayan ülkeler bile. Bu ortak bir nakarat oldu. Bölgede birçok kez bulundum ve sadece İsrail’e değil, Türkiye dahil neredeyse tüm ortaklarımıza ve diğer ülkelere seyahat ettim. Bu hafta dahil tüm ortaklarımızla sürekli telefonda görüştük ve ortak kanı, Amerikan liderliğini istedikleri yönünde. Biz de bunu sağlamak için çalışıyoruz” dedi.

Blinken’ın Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile bilinen son görüşmesi 17 Aralık’ta telefonda olmuştu. Hakan Fidan, 8 Aralık’ta da Washington’u ziyaret etmişti. Antony Blinken, Kasım ayının ilk haftasında da İsrail, Ürdün, Batı Şeria, Güney Kıbrıs ve Irak’ı kapsayan Ortadoğu ziyareti çerçevesinde Ankara’ya giderek Fidan’la Dışişleri Bakanlığı’nda iki buçuk saatlik bir görüşme yapmıştı.

“Zor seçimler yapmak gerekecek”

İki devletli çözüm konusunda da konuşan Blinken, “Bu korkunç trajediden İsrailliler’in ve Filistinliler’in bölgede kalıcı barış ve kalıcı güvenlik içinde yaşayabilecekleri bir anın çıkmasını sağlamaya her zamankinden daha kararlıyız” diye konuştu.

Bunun için ABD dahil tüm tarafların atmaya istekli oldukları adımlar konusunda zor seçimler yapmasını gerekeceğini kaydeden Blinken, “Bu öneriyi hak ettiği ve Amerika’nın çıkarlarının gerektirdiği aciliyet ve yaratıcılıkla test edeceğiz” ifadelerini kullandı.

İsrail ve Hamas arasındaki çatışmada, temel önceliklerimize yoğun bir şekilde odaklanmaya devam edeceklerini vurgulayan Blinken, bu öncelikleri; “İsrail’in 7 Ekim’de yaşananların bir daha asla yaşanmamasını sağlamasına yardımcı olmak, çatışmayı mümkün olan en kısa sürede, can kaybını ve sivillerin çektiği acıyı en aza indirerek sona erdirmek, alan rehineleri evlerine, ailelerine geri götürmek ve çatışmanın yayılmasını önlemek ve yıkıcı şiddet döngüsünü kırmak ve kalıcı, sağlam bir barışa doğru ilerlemek” olarak sıraladı.

VOA tarafından geçilen Blinken’dan Gazze konusunda “ABD’nin liderliği bekleniyor” mesajı haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Blinken’dan Gazze konusunda “ABD’nin liderliği bekleniyor” mesajı haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Blinken’dan Gazze konusunda “ABD’nin liderliği bekleniyor” mesajı haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.