Blinken’a Gazze için ateşkes mesajı iletecek

Blinken’a Gazze için ateşkes mesajı iletecek

ABONE OL
22:58 - 08/12/2023 22:58
Blinken’a Gazze için ateşkes mesajı iletecek
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

ABD Dışişleri Bakanlığı’nın günlük bilgilendirme notunda, Bakan Antony Blinken’ın TSİ 00.30’da Mısır, Ürdün, Katar, Suudi Arabistan, Türkiye ve Filistin Yönetimi’nden oluşan grupla biraraya geleceği kaydedildi.

Bilgilendirmeye göre Blinken bu toplantının ardından Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile Dışişleri Bakanlığı’nda görüşecek. TSİ 02.00’deki görüşme basına kapalı olacak.

Ankara’dan yapılan açıklamada, Bakan Fidan’ın Blinken ile ikili görüşmesinin ABD tarafının talebi üzerine düzenlendiği kaydedildi. Türk Dışişleri Bakanlığı, Fidan’ın düşünce kuruluşlarının temsilcileriyle de biraraya gelmesinin planlandığını bildirdi.

Fidan ve temas grubu Cumartesi günü de Kanada’da Başbakan Justin Trudeau ve Kanada Dışişleri Bakanı Melanie Joly ile iki ayrı toplantı yapacak.

Temas grubu geçen ay Arap Ligi ve İslam İşbirliği Teşkilatı’nın (İİT) Gazze’deki çatışmalarla ilgili ortak zirvesinde oluşturuldu. Grupta Türkiye, Ürdün, Katar, Mısır, Suudi Arabistan, Endonezya, Nijerya, Filistin Yönetimi ve İİT’den yetkililer yer alıyor.

Türk basınında çıkan haberlere göre temas grubu son üç haftada Pekin, Moskova, Londra, Paris, Barselona ve New York’ta görüşmeler yaptı. Bakanlar, ateşkesin ardından kalıcı ve adil bir barış için BM mekanizmaları üzerinden yürütülecek bir çözüm sürecinin başlatılması gerektiği mesajını veriyor.

1967 sınırları temelinde başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız bir Filistin devletinin kurulması çağrısında da bulunan heyet, İsrail’in güvenliğinin ancak Filistin ile barış yaparak mümkün olabileceğini vurguluyor.

Blinken’a tekrarlanması beklenen bu mesajlar arasında bölgeye acil ve kesintisiz insani yardım da var.

“İsrail’in uluslararası hukuku açıkça ihlal ettiği ve bazı ülkelerin bu durum karşısındaki sessizliğinin uluslararası sisteme ve uluslararası hukuka olan güveni sarstığı” görüşünün de Blinken’a iletilmesi, İsrail’in bu tutumundan uzak durmayan ülkelerin suça ortak olduğu mesajının da önceki temaslarda olduğu gibi ABD’de de verilmesi planlanıyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan bugünkü temaslarla ilgili, “Temennimiz odur ki bu yedili grup, Amerika Birleşik Devletleri’nin Gazze’deki yaşananlar ile ilgili İsrail lehine tavrının sona ermesi yolunda bir netice alsın. Aldıkları bu neticeyle de İsrail’e barış için baskı yapabilsin. ABD Başkanı Biden ile görüşme gündemimizde değil. Gazze konusundaki tavırları hepinizin malumu. Bizi ararsa konuşmamız gereken konular neyse onları da biz kendisiyle görüşüp konuşuruz” demişti.

VOA tarafından geçilen Blinken’a Gazze için ateşkes mesajı iletecek haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Blinken’a Gazze için ateşkes mesajı iletecek haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Blinken’a Gazze için ateşkes mesajı iletecek haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.