Blinken ve Fidan ABD Dışişleri Bakanlığı’nda görüştü: Gündem Gazze ve Ukrayna

Blinken ve Fidan ABD Dışişleri Bakanlığı’nda görüştü: Gündem Gazze ve Ukrayna

ABONE OL
00:01 - 09/03/2024 00:01
Blinken ve Fidan ABD Dışişleri Bakanlığı’nda görüştü: Gündem Gazze ve Ukrayna
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

ABD-Türkiye Stratejik Mekanizması toplantıları kapsamında Perşembe günü Washington’da temaslarına başlayan Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Cuma günü Amerikalı mevkidaşı Antony Blinken’la biraraya geldi.

ABD Dışişleri Bakanlığı’ndaki görüşmenin başında iki bakan, gazetecilere kısa birer açıklama yaptı.

Dışişleri Bakanı Antony Blinken, görüşmelerde Rusya’nın Ukrayna’ya açtığı savaşa ve Gazze’deki çatışmalara odaklandıklarını söyledi ve Türkiye’nin Kiev’i desteklemede kritik bir rol oynadığına dikkat çekti.

“Gazze’ye daha fazla insani yardım sağlayarak çapraz ateş altında kalan masum kadın, çocuk ve erkeklerin bitmek bilmeyen acılarını en aza indirmeye yönelik güçlü ortak arzumuz var” diyen Blinken, ABD Başkanı Joe Biden’ın Perşeme günü açıkladığı denizden yardımın yanısıra Gazze’ye kara geçişlerinin sadece sürdürülmesi değil genişletilmesinin de elzem olduğunu kaydetti.

“Gazze’ye girdikten sonra da yardımın ihtiyacı olan insanlara daha etkin bir şekilde dağıtılması gerekiyor” diyen Blinken ateşkes içinse topun Hamas’ta olduğunu vurguladı.

Blinken, “Mesele Hamas’ın herkesin yararına olacak bir ateşkese karar verip vermeyeceği. Top onların sahasında. Bunun üzerinde yoğun bir şekilde çalışıyoruz. Ne yapacaklarını göreceğiz, ancak bu ateşkesin rehinelerin serbest bırakılmasıyla birlikte sağlanmasının ilgili herkes için büyük bir fayda sağlayacağından hiç şüphem yok” ifadelerini kullandı.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan da İngilizce yaptığı açıklamaya, kendisine ve heyetine gösterilen sıcak misafirperverlik için teşekkür ederek başladı.

Türk ve Amerikalı heyetlerin Stratejik Mekanizma’nın yedinci toplantısı çerçevesinde Perşembe günü görüştüklerini kaydeden Fidan, “Güvenlikten bölgesel işbirliğine, bölgesel meselelerden ticarete, enerjiden başka konulara kadar uzanan geniş bir yelpazede kapsamlı görüşmelerde bulundular” dedi.

Antony Blinken’le son birkaç ayda üçüncü görüşmelerini yaptıklarına dikkat çeken Fidan, “Jeopolitik ve özellikle bölgesel gelişmeler kendisinin de belirttiği üzere, yakın işbirliğimizi ve çalışmamızı zorunlu kılıyor” diye konuştu.

Blinken ve Fidan sadece iki hafta önce Rio de Janerio’daki G-20 toplantıları sırasında biraraya gelmişti. Fidan geçen Aralık’ta da İslam İşbirliği Teşkilatı ve Arap Birliği Temas Grubu’nda yer almış ve ABD Dışişleri Bakanlığı’nda Blinken’la görüşmüştü.

Gazze’deki vahim durumun, masum insanların acılarını durdurmak için uluslararası toplum olarak acil müdahale gerektirdiğini kaydeden Fidan, “Acil insani yardıma ihtiyaçları var. İşte bu nedenle ateşkesin sağlanması ve Gazze’ye engelsiz insani yardımın ulaştırılması için hep birlikte çalışmamız gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Fidan, gündemdeki diğer konuları Ukrayna, Karadeniz’in güvenliği ve süreci başarıyla tamamlanan yeni devletlerin üyeliği başta olmak üzere bazı kilit NATO meseleleri olarak sıraladı.

Türk Dışişleri Bakanı, “Bugün de masamızda görüşeceğimiz pek çok önemli konu var” dedi.

Ekim 2021’de Roma’daki NATO zirvesinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Joe Biden’ın görüşmesi sonrası üzerinde anlaşılan Stratejik Mekanizma, ihtilaflı konularının yanısıra başka alanlarda olumlu gündeme odaklanarak işbirliği imkanlarını ele almak üzere kuruldu.

Fidan Perşembe günkü temasları kapsamında, Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan ile görüşmüş, Senato Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Ben Cardin ve diğer senatörlerle biraraya gelmişti.

VOA tarafından geçilen Blinken ve Fidan ABD Dışişleri Bakanlığı’nda görüştü: Gündem Gazze ve Ukrayna haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Blinken ve Fidan ABD Dışişleri Bakanlığı’nda görüştü: Gündem Gazze ve Ukrayna haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Blinken ve Fidan ABD Dışişleri Bakanlığı’nda görüştü: Gündem Gazze ve Ukrayna haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.