Blinken üçüncü kez Tel Aviv’de

Blinken üçüncü kez Tel Aviv’de

ABONE OL
18:33 - 30/11/2023 18:33
Blinken üçüncü kez Tel Aviv’de
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

İsrail ve Hamas geçen haftadan bu yana uygulanan ve esir takası ile Gazze’ye yardım girişlerini sağlayan geçici ateşkes anlaşmasını en az bir gün daha uzatma kararı aldı.

İsrail ordusundan yapılan açıklamada, “Arabulucuların rehinelerin serbest bırakılması sürecini devam ettirme çabaları ışığında ve çerçeve şartlarına tabi olarak operasyonel duraklama devam edecektir” denildi.

Dün 30 Filistinli mahkum karşılığında 16 rehineyi serbest bırakan Hamas da yaptığı açıklamada, ateşkesin yedinci gün de devam edeceğini duyurdu.

İsrail Hayom gazetesi Başbakanlığa dayandırdığı haberinde, Gazze’deki ateşkesin Hamas’ın İsrail’e kısa bir süre önce serbest bırakılacak kadın ve çocuk rehinelerin yeni bir listesini vermesinin ardından uzatıldığını bildirdi.

Katar: “Taraflar ateşkesin bir gün daha uzatılmasında anlaştı”

Arabulucu ülke Katar, ateşkesin bir gün daha devam edeceğini doğruladı.

Katar Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Macid El Ensari yaptığı açıklamada, “Filistin ve İsrail, Gazze Şeridi’ndeki insani duraklamanın, tüm askeri faaliyetlerin durdurulması ve Gazze’ye insani yardım girişi gibi mevcut koşullar altında bir gün daha uzatılması konusunda anlaşmaya vardılar” dedi.

Hamas’tan dün yapılan açıklamada, İsrail’in ateşkesin uzatılması karşılığında 7 kadın ve çocuk ile diğer üç rehinenin cesetlerini almayı reddettiğini bildirmişti. Hamas, aralarında en küçük rehine olan 10 aylık Kfir Bibas’ın da bulunduğu üç İsrailli rehinenin ailesinin İsrail’in Gazze bombardımanında öldüğünü kaydetmişti.

Katar, Mısır ve ABD’nin de desteğiyle Gazze’de bu sabah sona erecek olan ateşkesin uzatılması için yoğun müzakereler yürütüyordu.

Ateşkesin başlamasından bu yana 97 rehine ve 180 Filistinli tutuklu serbest bırakıldı. Yüzlerce TIR dolusu insani yardım, tıbbi malzeme ve yakıtın da Gazze’ye girişine izin verildi.

Blinken üçüncü kez İsrail’de

Bu arada ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken bugün Tel Aviv’de. Blinken, Hamas’ın İsrail’e saldırdığı 7 Ekim’den bu yana üçüncü kez İsrail’i ziyaret ediyor. ABD, kalıcı bir ateşkes anlaşmasına varılmasını ve İsrail’in özellikle Gazze’deki sivil yerleşim yerleri ile altyapısına zarar vermekten kaçınmasını istiyor.

Blinken’ın bugün İsrailli yetkililerin yanısıra Batı Şeria’da Filistin lideri Mahmud Abbas ile de görüşmesi ve ardından iklim zirvesine katılmak için Dubai’ye gitmesi bekleniyor.

Hamas’ın 7 Ekim’deki İsrail saldırılarında 1200 kişi hayatını kaybetti, 200’den fazla kişi de rehin alındı.

İsrail’in Gazze’ye başlattığı hava ve kara operasyonlarında ise Hamas’ın kontrolündeki Gazze’deki sağlık yetkililerine göre çoğu kadın ve çocuk 15 binden fazla Filistinli öldü.

VOA tarafından geçilen Blinken üçüncü kez Tel Aviv’de haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Blinken üçüncü kez Tel Aviv’de haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Blinken üçüncü kez Tel Aviv’de haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.