Blinken İsrail’i savaş sonrası planlar ve iki devletli çözüm için ılımlı Filistinliler’le birlikte çalışmaya çağırdı

Blinken İsrail’i savaş sonrası planlar ve iki devletli çözüm için ılımlı Filistinliler’le birlikte çalışmaya çağırdı

ABONE OL
00:12 - 10/01/2024 00:12
Blinken İsrail’i savaş sonrası planlar ve iki devletli çözüm için ılımlı Filistinliler’le birlikte çalışmaya çağırdı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, İsrail’i sivilleri korumak için daha fazla adım atmaya, Gazze’ye daha fazla yardım girmesine izin vermeye ve ılımlı Filistinli liderlerle çalışmaya çağırdı.

İsrail’deki temasları sonrası, ABD’nin Kudüs Büyükelçiliği’nde basın toplantısı düzenleyen Blinken, bölge ülkelerinin Gazze’nin yeniden inşasına ancak “Filistin devletine giden bir yol” olması halinde yatırım yapacağını söyledi.

Filistinliler’in “koşullar elverdiği anda” evlerine dönebilmeleri gerektiği konusunda “çok net” olduğunu söyleyen Blinken, ABD’nin, İsrail’in iktidar koalisyonunun aşırı sağcı üyelerinin talebi olan, “Filistinliler’in bölge dışına yerleştirilmesi” önerisini reddettiğini kaydetti.

Güney Afrika’nın Uluslararası Adalet Divanı’nda İsrail’e karşı soykırım suçlamasıyla açtığı davayı da reddeden Blinken, iddiaları “mesnetsiz” olarak nitelendirdi; Gazze’deki insani durumu iyileştirme çabalarına gölge düşürdüğünü söyledi. Hamas ve İsrail’e saldıran diğer grupların, İsrail’in yok edilmesi çağrısında bulunmasını eleştirdi.

Blinken, dört Arap ülkesi ve Türkiye’den savaş sonrasında Gazze’nin yeniden inşasına yardım edeceklerine dair söz aldıklarını da söyledi. Ancak bu ülkeler aynı zamanda Gazze’deki çatışmaların sona ermesini ve İsrail’in yanında bir Filistin devletinin kurulmasına yönelik somut adımlar atılmasını istiyor. İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, buna izin vermeyeceğini söylüyor.

ABD ve İsrail ayrıca Gazze’nin mevcut Hamas yöneticileri yenilgiye uğratıldığında ve uğratılırsa, nasıl yönetileceği konusunda da derin görüş ayrılıkları yaşıyor. Amerikalı yetkililer şu anda İsrail işgali altındaki Batı Şeria’nın bazı bölümlerini yöneten Filistin Yönetimi’nin Gazze’de dizginleri ele alması çağrısında bulundu.

İsrailli liderler bu fikri reddediyor; ancak bölge üzerinde açık uçlu askeri kontrolü sürdüreceklerini söylemenin ötesinde somut bir plan ortaya koymuş değiller.

Blinken, Salı günü üst düzey İsrailli liderlerle görüştükten sonra düzenlediği basın toplantısında, “İsrail, Filistinliler’in kendi kendilerini etkin bir şekilde yönetme kabiliyetlerini baltalayan adımlar atmaktan vazgeçmeli” dedi.

“İsrail, barış içinde yan yana yaşamaya ve halkına liderlik etmeye istekli Filistinli liderlerin ortağı olmalı” diyen ABD Dışişleri Bakanı, yerleşimci şiddeti, yerleşimlerin genişletilmesi, ev yıkımları ve tahliyelerin, İsrail’in kalıcı barış ve güvenliğe ulaşmasını kolaylaştırmak yerine zorlaştırdığını kaydetti.

ABD, İsrail’e Gazze’deki saldırılarını azaltması ve Hamas’ı hedef alan daha hassas operasyonlar düzenlemesi için baskı yapıyor. Blinken’ın Ortadoğu ziyaretinde son durakları Batı Şeria ve Mısır olacak.

Öte yandan Mısır, Ürdün ve İsrail işgali altındaki Batı Şeria’nın bir bölümünü yöneten Filistin Yönetimi liderleri, bu hafta Gazze’deki savaşı ve Batı Şeria’da artan şiddet olaylarını görüşmek üzere biraraya gelecek.

Ürdün Kralı II. Abdullah, Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah El Sisi ve Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, sürekli olarak acil ateşkes çağrısında bulundu ve İsrail-Hamas çatışması sırasında birkaç kez bir araya geldi.

Ürdün kraliyet sarayından yapılan açıklamaya göre, Çarşamba günkü toplantı Kızıldeniz’in güneyindeki Akabe kentinde gerçekleştirilecek. Zirve ile ilgili daha fazla ayrıntı kamuoyuna açıklanmadı. Zirve, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’in bölgede bulunduğu bir döneme denk geliyor.

Mısır ve Ürdün, İsrail ile Hamas arasında geçmişte yaşanan çatışmalarda barış arabuluculuğu yapmıştı.

Her iki ülke de İsrail’i Filistinlileri Gazze’den sürerek, devlet olma taleplerini bertaraf etmeye çalışmakla suçluyor.

VOA tarafından geçilen Blinken İsrail’i savaş sonrası planlar ve iki devletli çözüm için ılımlı Filistinliler’le birlikte çalışmaya çağırdı haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Blinken İsrail’i savaş sonrası planlar ve iki devletli çözüm için ılımlı Filistinliler’le birlikte çalışmaya çağırdı haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Blinken İsrail’i savaş sonrası planlar ve iki devletli çözüm için ılımlı Filistinliler’le birlikte çalışmaya çağırdı haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.