Blinken İsrail’i Hamas’a karşı savaşta uluslararası hukuka uymaya ve sivilleri korumaya çağırdı

Blinken İsrail’i Hamas’a karşı savaşta uluslararası hukuka uymaya ve sivilleri korumaya çağırdı

ABONE OL
23:35 - 30/11/2023 23:35
Blinken İsrail’i Hamas’a karşı savaşta uluslararası hukuka uymaya ve sivilleri korumaya çağırdı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, İsrail’in Gazze’de Hamas’a karşı yürüttüğü savaşta uluslararası hukuka uyması ve sivilleri korumasına yönelik çağrılarını arttırdı.

Savaşın başladığı 7 Ekim’den bu yana Ortadoğu’ya üçüncü ziyaretini düzenleyen Blinken, ABD’nin İsrail’in kendini savunma hakkını desteklemeye kararlı olduğunu söyledi. Ancak Blinken, İsrail’in Gazze’nin güneyinde büyük askeri operasyonlara başlaması halinde sivilleri korumasının zorunlu olduğunu da kaydetti.

Geçici ateşkesin son anda üçüncü kez uzatılmasından birkaç saat sonra İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu ile Kudüs’te biraraya gelen Blinken, ABD’nin desteğine güvenebileceği garantisini verdi.

Bununla birlikte Blinken bu desteğin İsrail’in “uluslararası insancıl hukuka uymasını” gerektirdiğini de kaydetti. Blinken, ABD Dışişleri Bakanlığı’nın açıklamasına göre, “İsrail’i sivillerin zarar görmemesi için mümkün olan her türlü tedbiri almaya çağırdı.”

Bakanlık, sivil kayıplarda daha büyük bir artışı önlemek için Blinken’ın “Gazze’nin güneyinde herhangi bir askeri operasyondan önce insani yardım ve sivil koruma ihtiyaçlarının hesaplanmasının zorunluluğunu vurguladığını” bildirdi.

Yüz binlerce Filistinli çatışmalar nedeniyle bölgenin kuzeyindeki evlerinden kaçarak Gazze’nin güneyine sığındı ve Amerikalı yetkililer İsrail’i Gazze’nin güneyine yapılacak herhangi bir saldırıda buradaki sivil nüfusun güvenliğinin dikkate alınması gerektiği konusunda uyarıyor.

Blinken ayrıca, “Batı Şeria’da Filistinliler’e yönelik şiddetten yerleşimci aşırılık yanlılarını sorumlu tutmak için acil adımlar atılması” çağrısında bulundu ve ABD’nin nihayetinde bir Filistin devletinin kurulmasına vesile olacak bir barış sürecinin yeniden başlatılmasına büyük önem verdiğini söyledi

İsrailli yetkililer birçok kez ABD’ye İsrailli yerleşimcilerin uyguladığı şiddetin cezalandırılacağı sözünü verdi; ancak Filistinliler bu konudaki eylemsizlikten şikayetçi. Netanyahu ayrıca bir Filistin devletinin kurulmasına karşı çıkıyor ve İsrailliler’e bunu engelleyebilecek tek siyasi liderin kendisi olduğunu söylüyor.

Netanyahu’nun ofisinden Blinken ile yapılan görüşmeye ilişkin yapılan yazılı açıklamada yerleşimci şiddetinden ya da iki devletli çözümden hiç bahsedilmedi.

Bunun yerine Netanyahu, Blinken ile görüşmelerinin Hamas’ın üstlendiği ve iki Filistinli silahlı kişinin Kudüs girişinde yolculara ateş açarak en az üç kişiyi öldürdüğü saldırıdan kısa bir süre sonra gerçekleştiğine dikkat çeken bir açıklama yaptı.

Netanyahu Blinken’a, “Bu, 7 Ekim’deki korkunç katliamı gerçekleştiren aynı Hamas, bizi her yerde öldürmeye çalışan aynı Hamas. Ona söyledim; Hamas’ı ortadan kaldırmaya yemin ettik, ben de yemin ettim. Bizi hiçbir şey durduramayacak” dediğini aktardı.

İsrail Başbakanı, “Bu savaşı üç hedefe ulaşana kadar sürdüreceğiz. Kaçırılanların tamamını serbest bırakmak, Hamas’ı tamamen ortadan kaldırmak ve Gazze’nin bir daha asla böyle bir tehditle karşı karşıya kalmamasını sağlamak” dedi.

Abbas’la görüşmede Batı Şeria’daki saldırıları kınadı

Blinken Kudüs’te Netanyahu ve savaş kabinesiyle görüşmesini, Filistin Yönetimi lideri Mahmud Abbas ile biraraya gelmek üzere işgal altındaki Batı Şeria’ya gitmeden önce yaptı.

Blinken Abbas’la buluşmasından sonra Tel Aviv’e geçerek İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant ve muhalefet lideri Yair Lapid ile görüştü.

Blinken Abbas’la görüşmesinde Gazze’ye insani yardımların ulaştırılmasını arttırma çabalarına odaklandı ve Batı Şeria’da Filistinliler’e yönelik Yahudi yerleşimci saldırılarını kınadı.

Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre Blinken Abbas’a “sorumluların hesap vermesi konusunda ısrarcı olmaya devam edeceğini” söyledi.

Blinken ayrıca Abbas’a “ABD’nin bir Filistin devleti için somut adımlar atmaya kararlı olduğunu” söyledi.

İsrail Savunma Bakanı Gallant da Hamas’a karşı mücadelenin İsrail’in hedeflerine ulaşana kadar sona ermeyecek “adil bir savaş” olduğunu tekrarladı.

Gallant, Blinken’a “Ne kadar uzun sürerse sürsün Hamas’la galip gelene kadar savaşacağız. Bu adil bir savaş. Gazze’nin IŞİD’i olan Hamas’ı yenmek ve rehineleri evlerine geri getirmek için bir savaş. Ne kadar sürerse sürsün” dedi.

Blinken da “Her rehinenin evine dönmesini istiyoruz. Bu ateşkesin devam edip edemeyeceğini görmek istiyoruz. Elbette bu iyi bir şey olur ve ayrıca ihtiyacı olan Gazzeliler’e çok daha fazla insani yardımın ulaşmasını sağlar. Ancak bunu yapmaya devam edip etmeyecekleri Hamas’a bağlı olacak” dedi.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Tel Aviv’de daha sonra düzenlediği basın toplantısında, Netanyahu’ya İsrail’in Gazze’nin güneyinde operasyonlara başlamadan önce sivillere yönelik koruma tedbirleri alması gerektiğini açıkça ifade ettiğini ve İsrail hükümetinin de bunun gerekliliği konusunda hemfikir olduğunu söyledi.

Blinken, “İsrail dünyanın en sofistike ordularından birine sahip. Masum erkek, kadın ve çocuklara en az zararı vererek Hamas’ın yarattığı tehdidi etkisiz hale getirebilir ve bunu yapmakla da yükümlüdürler” dedi.

Blinken bugün İsrail’de meydana gelen terör saldırısıyla ilgili olarak da, “Hamas Gazze’nin kontrolünü elinde tutamaz. Bu katliamı tekrarlama kapasitesini elinde tutamaz. Bu sabah Kudüs’te bir otobüs durağında bekleyen insanlara yönelik gerçekleştirilen ve üç İsrailli sivilin ölümüne, aralarında iki Amerikan vatandaşının da bulunduğu en az altı kişinin de yaralanmasına neden olan korkunç terör saldırısı da bunu gösteriyor. Hamas bu saldırının sorumluluğunu üstlendi. Saldırıyı gerçekleştirenleri kahraman olarak nitelendirdi” diye konuştu.

ABD Dışişleri Bakanı, Ortadoğu turunu Cuma günü Birleşik Arap Emirlikleri’nde tamamlayacak ve burada COP28 iklim değişikliği konferansı için Dubai’de toplanan Arap liderlerle Gazze’deki durumu görüşecek.

Blinken’ın mesajları, İsrail’in Hamas saldırılarına verdiği yanıtı en başta yoğun şekilde destekleyen, ancak Filistinli sivil kayıpların sayısı artmaya başladıkça söylemini yumuşatan Biden yönetiminin savaşa ilişkin değişen tutumunu yansıttı. Ölü sayısı ve yıkımın boyutu, Demokrat Parti üyelerinden gelenler dahil geniş çaplı uluslararası eleştirilere yol açtı.

VOA tarafından geçilen Blinken İsrail’i Hamas’a karşı savaşta uluslararası hukuka uymaya ve sivilleri korumaya çağırdı haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Blinken İsrail’i Hamas’a karşı savaşta uluslararası hukuka uymaya ve sivilleri korumaya çağırdı haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Blinken İsrail’i Hamas’a karşı savaşta uluslararası hukuka uymaya ve sivilleri korumaya çağırdı haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.