Blinken bir haftada ikinci kez İsrail’de

Blinken bir haftada ikinci kez İsrail’de

ABONE OL
21:25 - 16/10/2023 21:25
Blinken bir haftada ikinci kez İsrail’de
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, bir haftadan kısa süre içinde ikinci kez İsrail’de. Blinken, Amerika’nın Hamas’a karşı savaşında İsrail’e destek vereceği sözünü bir kez daha yeniledi.

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu ve diğer üst düzey yetkililerle görüş alışverişinde bulunmak üzere bugün Kudüs’te temaslarda bulunan Blinken, biraraya geldiği İsrailli muhataplarına. Arap liderlerle savaşın gidişatı ve sivilleri koruma ihtiyacı konusunda yaptığı görüşmeler hakkında da bilgi verdi.

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Matthew Miller yaptığı açıklamada, “Blinken, İsrail’in kendisini Hamas terörizmine karşı savunma hakkına güçlü desteğinin altını çizdi ve ABD’nin İsrail hükümetine vatandaşlarını korumak için ihtiyaç duyduğu şeyleri sağlama konusundaki kararlılığını yeniden doğruladı” dedi.

Blinken’ın yaptığı görüşmelerde ayrıca ABD’nin BM ve diğer kuruluşların sivillere insani yardım sağlama çabalarını ve ABD’nin Hamas tarafından tutulan yaklaşık 200 rehinenin kurtarılması girişimlerine yardım etme taahhüdü de ele alındı.

Altı Arap ülkesini kapsayan ziyaretinde, Arap liderler Blinken’a, İsrail’in Gazze’ye yönelik kara harekatının Filistinliler için insani bir felakete yol açacağı ve muhtemelen daha geniş bir bölgesel çatışmayı ateşleyeceği yönündeki endişelerini dile getirdi.

ABD’nin İsrail’le dayanışmasını ifade etmek üzere Perşembe günü bu ülkeyi ziyaret eden Blinken, İsrail’in ardından Ürdün, Filistin Yönetimi, Katar, Bahreyn, Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan ve Mısır liderleriyle de görüştü. Tüm liderler İsrail operasyonundan sağ çıkabilmeleri için sivillerin korunması ve yardım sağlanması gerektiğini dile getirdi.

Bu endişeler arttıkça ABD, İsrail’in sivillere yönelik muamelesine ilişkin savaş yasalarına saygı duymasının önemine vurgusunu da arttırdı.

Blinken ve diğer ABD’li yetkililer Gazze Şeridi’nde güvenli bölgeler kurma ve çok ihtiyaç duyulan insani yardım malzemelerinin oradaki sivillere ulaşmasını sağlanmasının yollarını değerlendiriyor.

Ziyaretini ikinci kez uzatan Blinken İsrail temaslarının ardından tekrar Ürdün’e dönmeyi planlıyor.

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu bugün, Hamas savaşçılarının İsrail kasabalarına saldırıp 1300 kişiyi öldürmesinden on gün sonra, “Gazze’deki zaferin zaman alacağını” söyledi.

Netanyahu, “Artık güç toplamak ve zafere doğru ilerlemek için tek bir hedefe odaklandık. Bu amaç için kararlılığa ihtiyacımız var, zafer zaman alacak” dedi.

İsrail parlamentosu Knesset’te yaptığı konuşmada Netanyahu, İran ve Hizbullah’a da “bizi sınamayın” uyarısında bulundu.

Netanyahu, “İran’a ve Hizbullah’a mesajım var; bizi kuzey sınırında sınamayın. Bir zamanlar yaptığınız hataya bir daha dönmeyin. Çünkü bugün ödeyeceğiniz bedel daha pahalı olacaktır” diye konuştu.

İsrail Gazze’de en yoğun bombardımanı gerçekleştiriyor.

Gazzeli yetkililer, 7 Ekim’den bu yana çoğu sivil ve aralarında 700’den fazla çocuğun bulunduğu en az 2 bin 750 kişinin öldüğünü ve yaklaşık 10 bin kişinin de yaralandığını söyledi.

Enkaz altında olduğuna inanılan 1000 kişinin daha kayıp olduğu belirtildi.

İran destekli Hizbullah ve İsrail arasında, Lübnan-İsrail sınırında günlerdir karşılıklı ateş açılıyor. Şiddet, İsrail ile İran destekli Filistinli grup Hamas arasındaki savaşın da etkisiyle iyice su yüzüne çıkmış durumda.

Hizbullah İsrail karakollarını hedef aldı

Lübnan’ın militan Hizbullah grubu, savaşçılarının ülkenin güneyindeki sınır boyunca beş İsrail karakolunu hedef aldığını açıkladı.

Hizbullah bugün öğleden sonra gerçekleşen saldırıda çeşitli türde “doğrudan silahların” kullanıldığını söyledi.

Gerginliğin giderek arttığı bu dönemde Hizbullah savaşçıları sınırdaki İsrail karakollarına yerleştirilen güvenlik kameralarını imha ediyor.

VOA tarafından geçilen Blinken bir haftada ikinci kez İsrail’de haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Blinken bir haftada ikinci kez İsrail’de haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Blinken bir haftada ikinci kez İsrail’de haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.