Biden’ın İsrail’e “aşırıya kaçıyor” uyarısı sonrası Refah’a saldırılar arttı

Biden’ın İsrail’e “aşırıya kaçıyor” uyarısı sonrası Refah’a saldırılar arttı

ABONE OL
15:40 - 09/02/2024 15:40
Biden’ın İsrail’e “aşırıya kaçıyor” uyarısı sonrası Refah’a saldırılar arttı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

İsrail, ABD Başkanı Joe Biden’ın eleştirilerine ve yardım örgütlerinin şehre ilerlemesi halinde Filistinliler arasında ölü sayısının artacağı yönündeki uyarılarına rağmen Cuma günü Gazze’nin güneyindeki Refah’ta barınan yüz binlerce yerinden edilmiş Gazzeli’nin akıbetine ilişkin uluslararası kaygılar, İsrail’in Mısır sınırındaki kente kara saldırısı tehdidinde bulunmasından bu yana artmış durumda.

Washington Perşembe günü yaptığı açıklamada, İsrail’in sivillerin durumunu dikkate almadan Refah’ta başlatacağı herhangi bir askeri operasyonu desteklemeyeceğini belirtirken, Başkan Joe Biden İsrail’in 7 Ekim’deki Hamas saldırılarına verdiği yanıtı “aşırı” olarak nitelendirdi.

Biden’ın “İsrail’in yanıtı aşırı” açıklamasından saatler sonra yeni saldırılar

Biden’ın Perşembe akşamı yaptığı açıklamadan saatler sonra İsrail savaş uçakları Gazze üzerinde yeni sortiler gerçekleştirdi. Filistinli sağlık yetkilileri hava saldırılarında sekizi Gazze’nin 2,3 milyonluk nüfusunun yarısından fazlasının barındığı Refah’ta olmak üzere en az 15 kişinin öldüğünü bildirdi.

İsrail son hava saldırıları hakkında hemen yorum yapmadı. Sivil kayıpları önlemek için adımlar attığını söyleyen İsrail, Hamas militanlarını okullar, sığınaklar ve hastaneler de dahil olmak üzere sivillerin arasında saklanmakla suçluyor. Hamas ise bunu reddetti.

Refah’taki doktorlar ve yardım görevlileri temel yardımları bile sağlamak ve hastalıkların yayılmasını durdurmata zorlanıyor.

Norveç Mülteci Konseyi Genel Sekreteri Jan Egeland, “Devasa bir mülteci kampında savaşa izin verilemez” dedi ve İsrail operasyonlarının genişlemesi halinde “katliam” yaşanacağı uyarısında bulundu.

BM: “Gazze’de beş yaş altı çocukların neredeyse onda biri beslenemiyor”

BM’nin fiziksel erimeyi gösteren kol ölçümlerinden elde ettiği ilk verilere göre, beş yaşın altındaki Gazzeli çocukların neredeyse onda biri, büyük ölçüde İsrail’in Hamas’a karşı yürüttüğü savaşın bir sonucu olarak, şu anda yetersiz besleniyor.

Gazze’nin bağımlı olduğu gıda kaynakları savaş öncesindeki seviyelerine göre azaldı ve yardım görevlileri, özellikle İsrail’in 7 Ekim’den bu yana Hamas’a karşı yürüttüğü savaştan en çok etkilenen kuzey ve orta Gazze bölgelerinde gözle görülür açlık belirtileri olduğunu bildirdi.

BM İnsani Yardım Koordinasyon Dairesi’nin (OCHA) bildirdiğine göre, binlerce küçük çocuk ve bebeğin kol çevresi ölçümleri, savaş öncesine göre yaklaşık 12 kat artışla yüzde 9,6’sının akut yetersiz beslendiğini gösterdi.

Gazze’nin kuzeyinde bu oran yüzde 16,2 yani altıda bir.

“Gıda kamyonları yağmalanıyor Gazzeliler ot ve çimen yiyiyor”

Yardım görevlilerine göre, son haftalarda gıda kamyonları, gittikleri hastanelere ulaşamadan aç kalabalıklar tarafından yağmalandı.

Yardım kuruluşu ActionAid bazı Gazzeliler’in ot ve çimen yediğini bildirdi. ActionAid, gıda ve suya erişim yetersizliğine dikkat çekerek, “Gazze’deki her bir kişi şu anda aç ve insanların tüm ihtiyaçlarını karşılamak için günde sadece 1,5 ila 2 litre güvenli olmayan suyu var” dedi.

Islamic Relief adlı yardım kuruluşu Gazze’deki çalışanlarından birinin şu sözlerini aktardı: “Çocuklarım ve ben aylardır meyve ya da sebze yemiyoruz ve insanlar BM’den gelen yardım kamyonlarını karşılamaya çalışırken öldürülüyor. Un son derece az olduğu için daha önce hayvan yemi olarak kullandığımız kurutulmuş mısırla ekmek yapmaya çalışıyoruz Hiçbir şeyi olmayan çoğu insana kıyasla nispeten şanslıyız.”

Kar amacı gütmeyen uluslararası kuruluş Project HOPE, geçen hafta Gazze’nin merkezindeki Deyr El-Balah kliniğinde muayene edilen hamile kadınların yaklaşık yüzde 15’inin yetersiz beslendiğini, erken doğumları ve doğum sonrası kanamaları arttırabilen anemi ya da demir eksikliğinde de artış olduğunu bildirdi.

Geçen hafta Gazze’den dönen tıbbi direktör Dr. Santosh Kumar, kendisinin ve ekibinin Gazzelilerle dayanışma amacıyla kendilerini günde bir öğünle sınırladıklarını söyledi.

Dr. Kumar, Reuters’e verdiği demeçte “İnsanlar açlıktan ölüyor, insanlık onuru kalmadı. Bana ‘Ölüler daha şanslı’ diyorlar” şeklinde konuştu.

Gazze’de ölü sayısı diplomatik çabalara rağmen artıyor

Gazze’deki Filistinli sağlık yetkilileri, Cuma günü yaptıkları açıklamada 107’si son 24 saat içinde olmak üzere çatışmalarda en az 27 bin 947 Filistinli’nin hayatını kaybettiğini ve 67 bin 459 kişinin de yaralandığını duyurdu.

İsrail ordusu deniz, hava ve kara kuvvetlerinin Han Yunus bölgesinde ve Gazze’nin kuzey ve orta kesimlerinde militan hücrelerini ortadan kaldırmak ve militan altyapısını yok etmek üzere harekete geçtiğini açıkladı.

ABD bu hafta Gazze’de ateşkes sağlanması için çabalarını arttırdı ancak İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, Hamas’ın elindeki rehinelerin serbest bırakılmasını da öngören Hamas önerisini reddetti.

İsrail’in en önemli müttefiki olmasına rağmen ABD, İsrail’i, tam kapsamlı savaşı Hamas liderlerine karşı daha hedefe yönelik bir kampanyaya indirgemeye çağırıyor.

Biden Perşembe akşamı Beyaz Saray’da gazetecilere yaptığı açıklamada Netanyahu hükümetini bugüne kadar kamuoyu önünde en sert şekilde eleştirdi ve “Bildiğiniz gibi Gazze Şeridi’ndeki müdahalenin aşırıya kaçtığı görüşündeyim” dedi.

Biden, Suudi Arabistan-İsrail ilişkilerinin normalleştirilmesi, Filistinli sivillere ulaşan insani yardım miktarının arttırılması ve Hamas tarafından kaçırılan rehinelerin serbest bırakılması için çatışmalara bir süreliğine ara verilmesini sağlayacak bir anlaşma için baskı yaptığını söyledi.

Biden, “Şu anda bu rehine ateşkesi konusunda çok baskı yapıyorum. Açlıktan ölen çok sayıda masum insan var, başı dertte olan ve ölen çok sayıda masum insan var ve buna bir son verilmeli” şeklinde konuştu.

VOA tarafından geçilen Biden’ın İsrail’e “aşırıya kaçıyor” uyarısı sonrası Refah’a saldırılar arttı; yardım örgütlerinden ağır can kaybı uyarısı haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Biden’ın İsrail’e “aşırıya kaçıyor” uyarısı sonrası Refah’a saldırılar arttı; yardım örgütlerinden ağır can kaybı uyarısı haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Biden’ın İsrail’e “aşırıya kaçıyor” uyarısı sonrası Refah’a saldırılar arttı; yardım örgütlerinden ağır can kaybı uyarısı haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.