Biden’dan Ortadoğu’da iki devletli çözüm vurgusu ve Batı Şeria’daki yerleşimcilere eleştiri

Biden’dan Ortadoğu’da iki devletli çözüm vurgusu ve Batı Şeria’daki yerleşimcilere eleştiri

ABONE OL
11:29 - 26/10/2023 11:29
Biden’dan Ortadoğu’da iki devletli çözüm vurgusu ve Batı Şeria’daki yerleşimcilere eleştiri
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Başkan Joe Biden Gazze krizi sona erdikten sonra İsrail ve Filistinliler için iki devletli çözümü içeren bir gelecek vizyonu oluşturulması gerektiğini söyledi. Başkan Biden Batı Şeria’da İsrailli yerleşimcilerin Filistinliler’i hedef almasına da tepki gösterdi.

Biden Avustralya Başbakanı Anthony Albanese ile düzenlediği ortak basın toplantısında ABD’nin İsrail’in savunmasına desteğinin sarsılmaz ve güçlü olduğunun bir kez daha altını çizdi ancak tarafların Gazze krizi çözüldükten sonra bölgede nasıl ilerleme sağlanacağı üzerine düşünmeleri gerektiğini belirtti.

ABD Başkanı, “İsrailliler ve Filistinliler güvenlik, onur ve barış içinde yan yana yaşamayı eşit şekilde hak ediyorlar” dedi.

Başkan Biden Hamas’ın İsrail’e 7 Ekim’de saldırmasının sebeplerinden birinin İsrail ve Suudi Arabistan arasındaki ilişkilerin normalleşmesini engellemek olduğuna inandığını da belirtti.

İsrail “İbrahim Anlaşmaları” diye tanımlanan anlaşmalarla Bahreyn ve Birleşik Arap Emirlikleri ile ilişkileri normalleştirme adımı atmıştı. İsrail ve Suudi Arabistan arasında benzer bir adımın atılması için de görüşmeler sürüyordu.

Başkan Biden işgal altındaki Batı Şeria’da aşırıcı yerleşimcilerin Filistinliler’e saldırmasından endişe duymaya devam ettiğini söyledi ve bu yerleşimcileri yangını körüklemekle suçladı.

“Karşılık vereceğimize hazırlıklı olmaları konusunda uyardım”

Basın toplantısında Başkan Biden’a, ABD’nin Irak ve Suriye’deki üslerine yönelik son günlerde artan saldırılar da soruldu. Amerika bu saldırılardan İran destekli grupları sorumlu tutuyor.

Biden’a “İran’ı dikkatli olması gerektiği konusunda uyarmıştınız. Çatışmanın daha geniş bir bölgeye yayılmasını engellemek istediğinizi de söylemiştiniz. Ancak Amerikalılar çatışmanın halihazırda tırmandığından endişe etmeliler mi?” diye soruldu.

Biden bu soruyu, “11 Eylül’den bu yana bölgede bizim askerlerimiz bulunuyor. Bunun İsrail’le bir ilgisi yok. Ayetullah’a (İran’ın dini liderine) bizim askerlerimize karşı bu şekilde hareket etmeye devam ederlerse karşılık vereceğimiz ve buna hazırlıklı olmaları gerektiği uyarısında bulundum” sözleriyle cevapladı.

Pentagon yetkilileri 17-18 Ekim’de ABD’nin Irak ve Suriye’deki üslerine yönelik saldırılarda 21 personelinin hafif yaralandığını belirtmişti.

Pentagon sözcüsü Pat Ryder bugün yaptığı yazılı açıklamada, tüm personelin göreve döndüğünü ancak bazı durumlarda askeri personelin saldırılardan günler sonra beyin travması bildirebildiğini söyleyerek rakamların değişebileceğini kaydetti.

VOA tarafından geçilen Biden’dan Ortadoğu’da iki devletli çözüm vurgusu ve Batı Şeria’daki yerleşimcilere eleştiri haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Biden’dan Ortadoğu’da iki devletli çözüm vurgusu ve Batı Şeria’daki yerleşimcilere eleştiri haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Biden’dan Ortadoğu’da iki devletli çözüm vurgusu ve Batı Şeria’daki yerleşimcilere eleştiri haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.