Biden yönetimi Kongre’ye gönderdiği mektupta Türkiye’ye F-16 satışına onay çağrısında bulundu

Biden yönetimi Kongre’ye gönderdiği mektupta Türkiye’ye F-16 satışına onay çağrısında bulundu

ABONE OL
00:29 - 25/01/2024 00:29
Biden yönetimi Kongre’ye gönderdiği mektupta Türkiye’ye F-16 satışına onay çağrısında bulundu
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Kaplan
Best

Biden yönetimi Kongre’ye ilettiği mektupta, Türkiye’ye Lockheed Martin’in ürettiği yeni F-16 savaş uçağı ve modernizasyon kiti satışını öngören 20 milyar dolarlık onay verilmesi çağrısında bulundu

Biden yönetiminin ABD Kongresi’ne mektup göndererek Türkiye’ye 20 milyar dolarlık F-16 ve modernizasyon kiti satışına onay verilmesi çağrısında bulunduğu bildirildi. Mektup, İsveç’in NATO’ya katılım protokolünün TBMM’de onaylanmasının ardından geldi.

Biden yönetimi Kongre’ye ilettiği mektupta, Türkiye’ye Lockheed Martin’in ürettiği yeni F-16 savaş uçağı ve modernizasyon kiti satışını öngören 20 milyar dolarlık onay verilmesi çağrısında bulundu.

Senato Dış İlişkiler Komisyonu kaynakları, mektubun kendilerine ulaştığını VOA Türkçe’ye doğruladı; ancak içerikle ilgili bir ayrıntı vermedi.

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Vadent Patel bugün düzenlenen günlük basın toplantısında Türkiye’ye F-16 satışı konusunda yöneltilen sorular üzerine, süreç ya da takvimle ilgili bir ayrıntı vermemişti.

Ancak Patel, Türkiye’nin F-16 filosunun modernizasyonuna destek verdiklerini belirterek ABD Kongresi’nin rolüne dikkat çekmişti.

Beyaz Saray yetkilileri daha önce yaptıkları açıklamada, Biden yönetiminin Türkiye’ye F-16 savaş uçağı ve modernizasyon kiti satışına destek vermeye devam ettiklerini söylemişti.

İsveç’in NATO üyeliği sürecinin tamamlanması, Rusya’nın Ukrayna işgalinde neredeyse iki yılın geride kaldığı bir dönemde, Biden yönetiminin en önemli dış politika önceliklerinden biriydi.

Bazı ABD Kongre üyeleri, Türkiye’ye F-16 satışı ve İsveç’in NATO’ya katılım protokolünün onaylanması arasında doğrudan bağlantı kurmuş; İsveç’in NATO üyeliğine ilişkin süreç tamamlanmadan F-16 konusunda yeşil ışık gelmeyeceği mesajını vermişti.

Beyaz Saray, Ankara’nın 20 milyar dolarlık yeni F-16 alımı ve 79 adet modernizasyon kiti talebi konusunda Kongre ile istişare içinde olduğunu belirtmişti.

Ankara, 2021 yılında F-16 talebini ABD’ye iletti. Ancak hem NATO’nun genişlemesi konusunda Ankara ile yaşanan pürüzler hem de insan hakları konularındaki eleştiriler sebebiyle Kongre’de itirazlar dile getirildi.

TBMM’nin İsveç’in NATO’ya katılım protokolünü onaylamasının ardından, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzası bekleniyor.

VOA tarafından geçilen Biden yönetimi Kongre’ye gönderdiği mektupta Türkiye’ye F-16 satışına onay çağrısında bulundu haberinde ha-ber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi yoktur. Biden yönetimi Kongre’ye gönderdiği mektupta Türkiye’ye F-16 satışına onay çağrısında bulundu haberi web sayfamıza otomatik olarak VOA sitesinden geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan Biden yönetimi Kongre’ye gönderdiği mektupta Türkiye’ye F-16 satışına onay çağrısında bulundu haberinin hukuki muhatabı haberi geçen web siteleri ve ajanslardır.

Inal

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.